Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Chris Rea - Autorski potpis prije svega

Chris Rea - Autorski potpis prije svegaChris Rea jedan je od svakako cjenjenijih rock pjevača i skladatelja današnjice, autor poznatih hitova poput ’On The Beach’, ’Road To Hell’, ’Blue Caffe’, ’Josephine’, ’Driving Home For Christmas’, ’Auberge’, ’I Can Hear Your Heartbeat’, ’Looking For The Summer’ i drugih koji aktualnom koncertnom turnejom pod nazivom ’The Return Of The Fabulous Hofner Bluenotes’ promovira novu ’glazbenu knjigu’ tzv. earbook istoimenog naziva kao i turneja povodom koje je došao i u Hrvatsku.

Chris Rea je izvođač koji je zabilježio mnoge hitove na top ljestvicama, prodao više od trideset milijuna ploča i bio nominiran za Grammy. U 29 godina svoje fenomenalne karijere ostvario je niz velikih svjetskih hitova, koji su se ponajviše oslanjali na izrazito kvalitetno skladane melodije i osebujnu izvedbu. Chris ima originalan glazbeni stil koji je ubrzo postao prepoznatljiv kod svjetske publike, i donio mu mnoge velike uspjehe tijekom karijere. Ono što većina glazbenih kritičara i osoba iz medija cijeni kod Chrisa, jest njegova autorski potpis.

Razlog njegove glazbene dugovječnosti stoji u činjenici da je Chris Rea izvrstan pjevač, skladatelj i gitarista i sve te tri stavke, plus sjajne pjesme, dovele su ga na sam vrh. U 30 godina uspješne glazbene karijere Chris Rea ostao je dosljedan svom prepoznatljivom skladateljskom izričaju.

U tom kontekstu, earbook ’The Return Of The Fabulous Hofner Bluenotes’ zapravo je kompleksna narativna zbirka pričâ o instrumentalnom sastavu iz sredine pedesetih godina prošlog stoljeća, The Delmonts, koji šezdesetih prerastaju u ’blues band’ The Hofner Blues Notes, a koja istovremeno dijelom korespondira i s njegovim prethodnim izdanjima ’The Blue Jukebox’ i ’Stony Road’. Ovaj impresivni earbook sadrži 80 stranica uz tri CD-a, s prekrasnim pratećim vizualnim dijelom.

Od svog prvog albuma ’Whatever Happened To Benny Santini’, preko kultnog ’Road To Hell’ – s kojim se, umjesto u pakao, uvrstio u ’raj svjetske glazbene povijesti’ – pa sve do današnjih dana i odličnog koncertnog gostovanja u Zagrebu na Međunarodni dan žena 8. ožujka, Chris Rea je svojom nedvojbenom iskrenošću i uvijek prisutnim entuzijazmom uspio dosegnuti, barem s većim dijelom svog opusa, ’svevremenski status u okvirima rock i pop-rock glazbe’. U njegovim se pjesmama uvijek osjećala iskrena emotivnost i jednostavnost koju su u jednakoj mjeri voljeli i kritičari i glazbena publika.

Obzirom na činjenicu da Chris Rea u posljednjih pet godina vrlo rijetko daje intervjue, čak i pred koncertne nastupe, a čemu su u podjednakoj mjeri uzroci, kako sam kaže, ’odbojnost prema većini novinara zbog nepoštovanja, nametljivosti i uglavnom dosadnih pitanja’ kao i, nažalost, operacija tumora koju je nedavno jedva preživio, prava je rijetkost saznati više detalja o njegovom životu danas. Uostalom, manje je i bitno od trenutka kada se popenje na pozornicu i krene sa prvim blues riffom put svoje bogate pjesmarice.

Tek nakon što je jedva preživio operaciju koja je trajala više od 8 sati, odlučio je da više neće pristajati na kompromise i objavio je surov blues album ’Stony Road’ iz 2002., i od tada radi uglavnom takvu glazbu. Unatoč jednostavnosti pri skladanju pjesama, sposoban je slušatelja zaraziti svojim ritmovima i autentičnim zvukom električne gitare koji struji, reže i ’pili’ kroz zrak kao da netko nožem reže čelik. Opsesija ljetom, plažama, te općenito tim godišnjim dobom, učinila ga je najboljim i najvjernijim prikazivačem ljeta - u cijelom tom ljetnom ugođaju nostalgičnosti, prozračnosti i topline tog doba (’Looking For The Summer’, ’Sweet Summer Day’, i ’On The Beach’).

Danas ga cijenimo zbog toga što nikada nije imao potrebu isticati se i što njegova glazba ostavlja dojam jednog ’odmetnutog romantika’ i ’iskrenog emotivca’, koji unatoč čestim kompromisima s diskografskim kućama daje više emocija nego većina izvođača istog ili sličnog tipa.

Chris Rea u Zagreb je došao u ’velikoj formi’, pun snage i glazbenog zanosa, a što je sve spremio za svoj prvi posjet Zagrebu, po kojoj to lozi, osim irske i talijanske, ima i ’ex-jugoslavenske krvi’, kako su nastajali klasici poput ’Driving Home For Christmas’ i ’Road To Hell’, a kome su posvećene pjesme ’Julia’ i ’Josephine’, što mu u životu predstavlja Joni Mitchell, te brojne druge zanimljivosti iz njegovog života – vidjeli smo na odličnom Reainom koncertu na Zagrebačkom velesajmu koji će njegovim štovateljima još dugo buditi uzdahe za ljetom, pustim pješčanim plažama i dugim besciljnim vožnjama kroz puste i mokre gradske ulice. Chris Rea je blueser s razlogom.

Albumi:
Whatever Happened To Benny Santini? (1978)
Deltics (1979)
Tennis (1980)
Chris Rea (1982)
Water Sign (1983)
Wired to the Moon (1984)
Shamrock Diaries (1985)
On the Beach (1986)
Dancing with Strangers (1987)
The Road to Hell (1989)
Auberge (1991)
God’s Great Banana Skin (1992)
Espresso Logic (1993)
La Passione (1996)
The Blue Cafe (1998)
The Road to Hell: Part 2 (1999)
King of the Beach (2000)
Dancing Down the Stony Road / Stony Road (2002)
Blue Street (Five Guitars) (2003)
Hofner Blue Notes (2003)
The Blue Jukebox (2004)
Blue Guitars (2005)
The Return Of The Fabulous Hofner Blue Notes (2008)

DVD:
Dancing Down The Stony Road
The Road To Hell & Back
Videos (Unofficial Release)
Parting Shots (1999)

Link: www.chrisrea.com

Chris Rea - ’The Road to Hell’Neven Valand / Artist info

Objavljeno 10.03.2008.

Vremeplov

Ono smo što jesmo, proizvod smo vlastitog razmišljanja.
Buda