Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Chui pomiču granice

Chui pomiču granice Čini se kao da je puno vremena prošlo od posljednjeg albuma nagrađivanog hrvatskog jazz rock kvarteta Chui. (Foto: I. Buvinić)

Naime, hvaljeni album ”Iz kapetanovog dnevnika”, Chui su objavili krajem 2019. godine, entuzijastično krenuvši s njegovim koncertnim promocijama, kada je svemu na kraj stala nesretna pandemija koronavirusa i zaustavila živu glazbu. Dogodile su se dvije godine koje su doslovno usisale vrijeme, a tako brzo nas je sustigla 2022. u kojoj slavimo točno 10 godina od Chuijevog istoimenog albuma prvijenca.

Velika je to obljetnica za mali instrumentalni sastav, stoga ne čudi da su dečki ovaj dvoznamenkasti broj godina odlučili proslaviti s objavljivanjem dvostrukog, šestog studijskog albuma ”Zagreb – Berlin” koji će biti objavljen u petak, 27. svibnja 2022., u digitalnom obliku i ovoga puta za diskografsku kuću Dancing Bear.

Prvi dio albuma ”Zagreb - Berlin” čine skladbe koje su nastale za vrijeme pandemije, dok drugi dio albuma čine skladbe koje je Chui komponirao kao soundtrack za glasoviti nijemi dokumentarni film Waltera Ruttmanna, ”Berlin simfonija velegrada”, koji su premijerno izveli na otvaranju Zagrebačkog Berlinale Specijala u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Goethe institutom u Zagrebačkom kinu Tuškanac. Vrijedi istaknuti i kako je svaki član benda skladao jedan stavak pri čemu je pridodana osobna nota čitavog sastava i stilski proširen ionako širok glazbeni spektar Chuija.

Chui su potom izveli ovu originalnu prateću glazbu za film i na otvaranju 30. dana Hrvatskog filma i na MOP festivalu u Varaždinu, a sada se posebno zagrijavaju za 3. lipanj kada nas očekuje i izvedba na prekrasnoj ljetnoj pozornici kina Tuškanac kojom će nastaviti proslavu desetog rođendana. Skladbe ”Grounded Sun” i ”Nine Views” Chui su posvetili Zagrebačkoj umjetničkoj instalaciji Prizemljeni sunčev sustav koju čine Prizemljeno sunce Ivana Kožarića i Devet pogleda Davora Preisa.

S albuma ”Zagreb - Berlin” izdvajamo i najavni prvi singl benda u 2022. godini, pjesmu ”First Of All…” koja je dala kratak i eksplozivan uvid u dijelić glazbe koja se nalazi na novom šestom studijskom albumu koji će nesumnjivo i ovoga puta osvojiti vjernu publiku i kritiku željnu originalne glazbe.

Za sjajnu naslovnicu albuma zaslužan je Igor Kordej, živa legenda hrvatske strip scene koja se etablirala i na svjetskoj razini, nekadašnji član Novog Kvadrata te autor brojnih naslovnica pop i rock albuma iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Legenda stripa, Igor Kordej, podijelio je svoje oduševljenje oko grupe Chui, njihovog novog albuma te rekao više o samoj ideji ove jedinstvene naslovnice: “Čim mi je Toni javio naslov albuma, bljesnula mi je (poznavajući njihovu sklonost svemirskoim temama) ideja o dva interaktivna grada - planete. Istovremeno mi je Toni slao i nove snimke još neizbrušenih kompozicija epskih razmjera, u kojima su Chui, po mom mišljenju, nadmašili sami sebe. Tako je i moja ilustracija, potpomognuta izvanrednom glazbom, nadišla moju profesionalnu dizajnersku rutinu i postala djelo učinjeno iz ljubavi”.

O značaju ove suradnje, Toni Starešinić nije štedio riječi hvale te usput otkrio i fascinaciju radovima Igora Kordeja: “Kao klinac sam kao i većina nas te generacije odrastao na stripovima, Zagor, Dylan Dog, Mister No i Alan Ford su bili obavezna literatura. Međutim tek u ranim tridesetima sam sam počeo otkrivati što je to sve zapravo strip, danas grafički roman. I tu sam se zaljubio u radove našeg regionalno i svjetski najpoznatijeg i napriznatijeg stripaša Igora Kordeja.

U međuvremenu sam otkrio i da je on fan Chuija i da nam se glazbeni ukusi dosta poklapaju, pa smo se i upoznali i sve je nekako prirodno vodilo k tome da ga pitam da nam napravi naslovnicu za nama vrlo poseban album ’Zagreb - Berlin’ kojim evo slavimo prvu veliku Chuijevu obljetnicu, deseti rođendan. Prvo sam bio presretan kad je pristao, a totalno odvaljen i oduševljen kad je poslao svoj rad, ono kad poželiš kupiti vinil samo zbog omota. Meni osobno jako puno znači ova suradnja, a nadam da će se svidjeti i publici i da će uživati u glazbi i vizualu, trudimo se sa svakim albumom ići korak naprijed u svim segmentima i mislim da nam to za sad i nakon deset godina i dalje uspijeva.”

Objavljeno 05.06.2022.

Vremeplov

Nitko od nas ništa posebno nije očekivao. Popeli smo se na binu, uključili pa isključili i ispostavilo se da ništa više nije kao do tada. Tako to ponekad ide u životu...
Aleksandar Stojković (Goribor)