Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Codeine i dal:um u Močvari!

Codeine i dal:um u Močvari!Kultni slowcoreaši Codeine i korejski dal:um dolaze u zagrebačku Močvaru u ponedjeljak 04.09.2023.

Codeine su njujorški bend koji je svojim prvim albumom, “Frigid Stars” iz 1990. definirao slowcore kao žanr i to skoro pola desetljeća prije svojih duhovnih srodnika poput Low ili Duster! Tužno, sporo i graciozno.

Godine 1992. snimili su album “Dessau”’ koji se nekako zagubio u povijesnim bespućima, bend je napustio bubnjar Chris Brokaw (kojeg smo prije desetak godina vidjeli u Zagrebu prije Dinosaur Jr.), a zamijenio ga je naš stari prijatelj Doug Scharin, svijetu najpoznatiji kao bubnjar grupa June of 44 i HiM.

S njim je 1994. Codeine snimio svoj posljednji album, “The White Birch”, a nakon toga je bend okačio gitare o klin. Posljednja stvar koju su ikada objavili bila je obrada “Atmosphere” Joy Divisiona, koju smo recentno imali priliku čuti u popularnoj seriji 13 Reasons Why.

Godine 2012. Codeine su se ponovno okupili i odsvirali nekoliko koncerata, a deset godina kasnije se vraćaju u podršku konačnog objavljivanja spomenutog “Dessau”, kao i reizdanja praktički kompletne diskografije, koju je izvorno objavio kultni Sub Pop.

U to će ime bend u Europi odsvirati desetak koncerata i neizmjerna nam je čast što će jedan od njih biti upravo u Močvari.

Dal:um dolaze iz Južne Koreje, a ove dvije djevojke mogu poslužiti kao pravi primjer definicije pojma world music.

Naime, one ne sviraju tradicijsku već autorsku glazbu, ali to rade na južnokorejskim tradicijskim žičanim instrumentima koji se zovu gayageum i geomungo. Njihova glazba spaja tradiciju s modernim, ambijentalnost s uzbudljivosti, a u svemu se čuju i utjecaju jazz, eksperimentalne i neoklasične glazbe. Ugledni Songlines je njihov zvuk usporedio s legendarnom suradnjom Ry Coodera i Ali Farka Tourea.

Iako su i Ha Suyean i Hwang Hyeyoung od malih nogu počele sa sviranjem ovih instrumenata i kroz školovanje to radila na tradicijski način, nakon upoznavanja su shvatile da imaju sličan odnos prema glazbi te da bi željele istražiti i sve druge mogućnosti koje ovi instrumenti imaju.

Tako je 2018. nastao dal:um, bend koji je jako brzo skrenuo pažnju na sebe te su 2021. za ugledni Glitterbeat Records objavili hvaljeni album “Similar & Different”. Nedavno je izašao i prvi single koji najavljuje novi album koji će svjetlo dana ugledati do koncerta u Močvari.

Objavljeno 29.08.2023.

Vremeplov

Bend nije ”grupa građana” koji imaju instrumente u rukama i sviraju - bend je grupa ljudi koji međusobno imaju muzičku i umjetničku kemiju, koji dišu zajedno u ritmu nečega što su zacrtali kao svoj izraz.
Vladimir Janković Džet , Intervju za RiRock.com