Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

David Gray - ”Life In Slow Motion”

David Gray - ”Life In Slow Motion”David Gray - ”Life In Slow Motion”

[Atlantic 2005]

David Gray je rođen u Manchesteru 1970., odrastao u Walesu, a kasnije se udomaćio u Liverpoolu gdje je pohađao studij. Kao srednjoškolac i student pjevao je u nekoliko nepoznatih punk bendova, te pisao tekstove i skladao.

Jedino mjesto gdje je David Gray doživio relativno solidan uspjeh do ”White Ladder” albuma bila je Irska. Od tamo je i krenuo nevjerojatan mega-uspjeh albuma ”White Ladder”, kojeg je Gray, potpuno razočaran diskografskom industrijom i svojom karijerom snimio u vlastitoj spavaćoj sobi, te kasnije samostalno financirao njegovo objavljivanje. ”White Ladder” se pojavio 1998. i (opet) preko Irske polako stigao do britanskog otoka 1999., gdje je nenadano pretekao favoriziranu konkurenciju. Uskoro je jednak uspjeh doživio u Europi i u Americi, a singlovi ”Babylon”, ”This Years’ Love”, ”Please Forgive Me” i ”Sail Away” postali su njegovi planetarno poznati zaštitni znakovi. Samo u Britaniji “White Ladder” je prodan u preko 2 milijuna primjeraka što je tada bilo gotovo najmnogobrojniji prodan primjerak magičnog komada plastike uz prvijenac Coldplaya “Parachutes” i neizbježnog kreštavog ljubimca publike Robbie Williamsa.

Nakon ”White Ladder” albuma izdaje kompilacijske albume starih materijala ”Lost songs” i ”The EP-s 92-94”, te 2002.godine ”A New Day At Midnight” (platinasti album) kojim dodatno potvrđuje da se ne radi o nešto dužem ”zvjezdanom usponu” jednog sofisticiranog britanskog kantautora, već o punokrvnom kantautoru dostojnog pomalo nemušte titule ”novog Dylana”.

Ove jeseni objavio je novi album ”Life In Slow Motion”, i sudeći prema prvom singlu ”The One I Love” mogli smo očekivati fini ”paket aranžman” poboljšan produkcijom Mariusa De Vriesa, poznatog po radu s David Bowiem, Massive Ataack i U2. Slušajući ostatak albuma čini se da je Gray potražio muze u radovima Mercury Rev i Sparklehorse što albumu nikako ne uzima na uzbudljivosti i kvaliteti, već daje jedno fino ambijentalno tkanje u kojem se naš pulen oduvijek osjeća ”kao kod kuće”.

Za one koji nisu sigurni tko je taj tip (ima li ih uopće?) najbolje ga je predstaviti kako lijepo piše u nedavnom izdanju Večernjeg lista - skroman, povučen i s (anti)imidžom momka iz susjedstva, Gray kao da je u glazbeni posao zalutao iz nekog drugog vremena i, još važnije, iz razloga posve drukčijih od onih koje motiviraju njegove konkurente. Lijep i pametan album u svakom slučaju.
Tracklisting:

Alibi
The One I Love
Lately
Nos Da Cariad
Slow Motion
From Here You Can Almost See The Sea
Ain’t No Love
Hospital Food
Now and Always
Disappearing World.

Robert Paulić

Objavljeno 14.09.2005.

Vremeplov

Nekada je sve bilo puno sporije, puno romantičnije.
Srećko Cuculić, riječki književnik