Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Depeche Mode - Biografija 1981>2006

Depeche Mode - Biografija 1981>2006U veljači 1981. Depeche Mode objavili su svoj prvi singl Dreaming of Me. Kako se kaže, ostalo je povijest. Depeche Mode osnovani su 1980. u Basildonu u Engleskoj u sastavu: Andy Fletcher, Martin Gore, Vince Clark (koji kasnije formira svoje bandove, prvo Yazoo a kasnije i Erasure) i David Gahan.

Njihov prvi LP je Speak and Spell, izašao je 1981 godine i dospio među prvih deset UK albuma. Nakon drugog albuma, američkih i europskih turneja i pojavljivanja u japanskim medijima 1983. snimaju svoj treći album Construction Time Again. Ovaj je album definitivno odredio pravac u kojem će se kretati njihova glazba a singlom Everything Counts uvjerili su skeptične kritičare u svoju kvalitetu. Njihov idući singl People Are People, skinut s albuma Some Great Reward, predstavlja njihov prvi uspjeh u Americi. Nakon albuma Black Celebration, Music For the Masses i 101, kojega prati i dokumentarni film, 1990. izlazi album Violator. Najavio ga je singl Personal Jesus koji je postao jedan od najprodavanijih singlova u povijesti Amerike i njihov prvi zlatni singl. S tog je albuma skinut i Enjoy the Silence, veliki hit po kojem su Depecheovci ostali prepoznatljivi.

Nakon tri godine pauze dolazi album Songs of Faith and Devotion. I ovdje svojim fanovima pružaju novi zvuk, ovog puta okrenut rocku. U periodu između dva albuma Alan Wilder napustio je band, a Dave je zamalo umro od overdosea. Godine 1997. izdaju album Ultra, a 1998. The Singles 81-85 (re-issue) na kojem se nalazi i novi singl Only When I Lose Myself. Godine 2001. izlazi Exciter, a 2004. The Remixes 81-04.

Nikada nismo rekli da nitko u bendu više nije ovisnik. Dave Gahan se više ne drogira i ne pije već pet-šest godina. Uvijek ima problema s umjetnicima koji su bili ovisni o drogi. Kad se Nick Cahve skinuo s droge i izdao album, kritičari su napisali: Nick, vrati se drogi. Iskreno sada mogu reći da su nam te godine bile pakao i nije baš veliki užitak tada biti članom Depeche Mode. Danas je sasvim drukčije. Veliki je problem bandova koji se koriste drogom kako bi ojačali svoju glazbu. To što će droga upaliti na jednom ili dva albuma ne znači da vam zbog droge glazba neće krenuti, i to veoma brzo, nizbrdo - rekao je Andy Fletcher.

Turneja kojom bend promovira jedanaesti album u karijeri, nazvan Playing the Angel, krenula je 2. studenoga iz Ft. Lauderdalea na Floridi, a nakon Amerike preselila se u Europu. U 25-godišnjoj karijeri, i s već 50 milijuna prodanih albuma, Depeche Mode ide u susret još jednoj fenomenalnoj godini u kojoj će obići planet nekoliko puta, a pretpostavlja se da će ih uživo na koncertima vidjeti gotovo 2 milijuna ljudi. U Zagrebu sviraju drugi put, 22. ožujka u Domu Sportova, a koncert je rasprodan tjedan dana unaprijed.

”Depeche Mode: A Biography” (IBS, biblioteka Knjigafon, 2006.)

”Depeche Mode: A Biography” peta je knjiga u IBS-ovoj biblioteci Knjigafon, i najnovije ovogodišnje izdanje autorizirane biografije grupe Depeche mode, a u knjižarama će se moći nabaviti od 22.3. po prodajnoj cijeni od 159,00 kuna. Knjigu u prodaji podržava diskografska kuća Dallas koja će svim kupcima knjige uz predočene kupone u Dallas Music Shopovima omogućiti popust na sve albume grupe Depeche Mode.

Što se krije iza kulisa, kakve su životne priče trojice glavnih, stalnih protagonista grupe - Davea Gahana, Martina Gorea i Andyja Fletchera - knjiga nudi bez cenzure. Sva trojica djeca britanskog nižeg radničkog sloja, problematičnih djetinjstava te uvijek u financijskim, zdravstvenim i emocionalnim problemima, članovi grupe Depeche mode (što na francuskom znači ’brza moda’) uspješno održavaju imidž alternativnih pop-izvođača koji prkose trendovima, a istovremeno su uvijek u trendu.

Diskografija:
1981, ”Speak & Spell”
1982, ”A Broken Frame”
1983, ”Construction Time Again”
1984, ”Some Great Rewards”
1985, ”The Singles 81-85”
1986, ”Black Celebration”
1987, ”Music For The Masses”
1989, ”101”
1990, ”Violator”
1993, ”Songs Of Faith And Devotion”
1993, ”Live - Songs Of Faith And Devotion”
1997, ”Ultra”
1998, ”The Singles 86>98”
2001, ”Exciter”
2004, ”Remixes 81-04”
2005, ”Playing the Angel”

Video / DVD:
”101 Live”
”Random Access Memory”
”The Videos 86>98”
”One Night In Paris: The Exciter Tour”
”Devotional 2005”.

Anton Cvijić

Objavljeno 31.03.2006.

Vremeplov

Mislim da je jako malo iskrenoga bilo i ostalo vezano uz punk, ali ono što je preživjelo, esencija prvotne ideje, egzistira i danas u nekoj drugoj formi.
Zoran Žmirić, riječki pisac, fotograf i glazbenik