Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Detour - Glazbeno istraživačka skupina

Detour - Glazbeno istraživačka skupinaDetour je peteročlana glazbeno istraživačka skupina koja je do početka 2006. djelovala pod imenom Yammat. Njihov glazbeni rad logičan je nastavak dijela glazbenog izričaja s albuma ’Plan B’, pa tako Detour donosi suvremeni elektro-akustični pop zvuk, sada nešto bržeg i plesnijeg ritma, začinjen ugođajem francuske rivijere 50-tih i 60-tih.

Uskličnik iza riječi Detour obično upozorava da vas na glavnoj cesti čeka obilazak (’zbog radova!’), što se početkom 2006. u slučaju Detoura moglo protumačiti kao silazak aktualne postave Yammata s njezine petogodišnje trase u obilazni smjer k novoj budućnosti. Razlozi razdvajanja Alena Balena, producenta i masterminda u pozadini Yammata, od grupe predvođene najzastupljenijim autorom na jedinom Yammatovu albumu ’Plan B’, gitaristom Nenadom Borduganom, nisu posljedica dramatičnih sukoba da bi ih trebalo detaljno razmatrati, ali su u prvim mjesecima izazvali razumljivu medijsku pozornost i proizveli nedoumice. Slučajem Yammat/Detour još su se vukli repovi kontroverze, do svibnja 2006. kada ih je izlazak singla ’Ljeto počinje’ sasvim dokinuo. Pod primjerenim nazivom za doba godine u kojem je objavljen, on nije bio samo efektna najava ljeta nego i rada na prvom albumu za Aquarius Records. Popraćena videom redateljice Dalije Pintarić i zapaženim airplayom na radijskim postajama, pjesma ’Ljeto počinje’ doživljava i koncertnu promociju nastupima u okviru ljetne T-mobile Fun Factory turneje na kojoj je nagovještaj nastupnog CD-a dala i druga skladba, ’Dok si spavao’.

Zaobilaznicom od ljeta do gotovo ljetnih temperatura na kraju listopada 2006. dolazimo do izlaska prvijenca naslovljenog imenom grupe. Doslovno u predvečerje toga događaja snimila je video za drugi singl ’Mjesec’, uvod u dvanaest naslova koje supotpisuju Nenad Borgudan i Maja Posavec.

Pjesme s albuma ’Detour’ nastajale su u raznim razdobljima. ’Gvaš’ je, primjerice, star pet godina, ’Ljeto počinje’ datira s početka 2006., a posljednja napisana, ’Supernova’, sadrži neskrivenu referencu na novu glazbenu etapu grupe.

Album poklonicima electro/pop zvuka nudi neizbježan komparativni materijal, svjestan je glazbeni producent Nenad Borgudan, ali napominje da pozorno preslušavanje istovremeno otkriva i odmak od prethodne formule i raznovrsnost novih skladbi: ’Teško mi je govoriti o albumu dok sam još pod dojmom svih pojedinosti u procesu njegova nastanka, uključujući nedavni mastering, ali nemoguće je usporediti ’Mjesec’ i ’Čudno’ ili ’Čudno’ i ’Gvaš’... to su otprilike ekstremi unutar našeg zadanog svijeta, premda se reakcije ljudi koji su ga već preslušali slažu da se doima dosta homogenim ostvarenjem. Mislim da bi tek treće ili možda peto uzastopno slušanje postalo eventualni pokazatelj kvalitete albuma.

Posljednja, trinaesta na popisu je Eddy Meets Yannah mix pjesme ’Nikada više’: ’Budući da raspolažem samo indirektnom producentskom praksom htjeli smo uzeti nekoga s velikim studijskim iskustvom i jasnim idejama poput Eddyja. No, bilo je ljeto, Eddy i Jana imali su dosta posla, te se suradnja svela samo na njihov povremeni dolazak u studio gdje bi rekli svoje mišljenje. Pitao sam da li da ih navedem kao glazbene supervizore, ali odgovorili su da to nije potrebno. Dakle, prva zamisao o suradnji s njima reducirala se na bonus track, no drago mi je da on postoji jer je skica nečega što sam prvobitno zamišljao kao Detourovo glazbeno usmjerenje na albumu.’

Izlazak albuma ’Detour’ ne znači da će se grupa prepustiti odjecima do sada obavljenog posla: sliku albuma namjerava nadopuniti njegovom koncertnom prezentacijom. Intenzivni pokusi rezultirali su uvježbanim repertoarom koji uključuje sve pjesme s albuma i sedam skladbi s ’Plana B’, a nakon testa na nastupu u Rijeci, 17. studenoga, namjerava ga predstaviti promotivnim koncertom u klubu Aquarius u prosincu. Najave tog koncerta ovaj put neće biti dvosmislene jer Detour je ’novim putem okolo’ napokon došao do vlastitog identiteta.

Detour čine:
Maja Posavec - glas
Nenad Borgudan - gitara i semplovi
Aleksandar Ismailovski - klavijature
Alen Križaj - bas gitara
Edi Grubišić - bubanj
Pjesme s albuma ’Detour’:
Mjesec
Dokument 3
Dok si spavao
Proljeće i ja
Čudno
Nikada više
Ljeto počinje
Još jedan dan
Gvaš
Poklon
Supernova
U žitu
Nikada više - Eddy meets Yannah mix (bonus track)

Link: www.detour.tv

Mate Bogut / Artist info

Objavljeno 07.11.2006.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich