Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dubioza Kolektiv - ”Firma Ilegal”

Dubioza Kolektiv - ”Firma Ilegal”Nakon najavnog prvog singla ”Firma ilegal”, izdavačka kuća Menart s ponosom predstavlja novi istoimeni album grupe Dubioza kolektiv, koji se po prvi puta nalazi u prodaji na hrvatskom tržištu. Glazbu koju stvara Dubioza kolektiv može se okarakterizirati kao fuzija duba, reggaea, HC i bosanskih etno motiva.

Dubioza kolektiv iza sebe ima dva studijska albuma – ’Dubioza kolektiv’ (2004.) i EP izdanje ’Open Wide’ na kojemu gostuje Benjamin Zephaniah, čuveni dub umjetnik iz Velike Britanije i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental.

Drugi studijski album ’Dubnamite’ izašao je 2006. godine, a na njemu su gostovali grupa Defence iz Tuzle (BiH) i francuski umjetnik Niköll. Razlika između ovog i dosadašnjih albuma je što su sve pjesme otpjevane na bosanskom jeziku. Kao gosti na albumu pojavljuju se Frenkie i Gino Banana (Kultur Shock).

Iako se bend i na prethodnim albumima bavio socijalno angažiranim temama ’Firma ilegal’, zbog činjenice da je uklonjena i jezična barijera između benda i slušatelja na ovim prostorima, na još eksplicitniji način progovara o političkoj i društvenoj situaciji u kojoj živimo, a koja je zajednička za sva društva u tranziciji i kojoj su glavne značajke korupcijski skandali, privatizacijske pljačke i politička oligarhija koja koristi trenutno stanje radi osobnog bogaćenja. ’Firma ilegal’ kroz sve pjesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i zemljama u okruženju, dok se sampleovi BH političara, koji se provlače između pjesama na albumu, mogu vrlo lako zamijeniti izjavama njihovih kolega iz regije, bez da se promijeni smisao poruka.

Bend je do sada svirao mnogobrojne koncerte, a vrijedi spomenuti i sudjelovanje na Sziget Festivalu u Mađarskoj, Socha Reggae Riversplash Festivalu u Sloveniji, Exit Festivalu u Novom Sadu, Eurosonic Festivalu u Nizozemskoj, Topvar Rock Festivalu u Slovačkoj, Colors of Ostrava Festivalu, Barevná planeta festivalu i Real Beat Festivalu u Češkoj, Rototom Festivalu u Italiji, Fete de l’Humanite u Francuskoj, Balkan Trafik Festivalu i Couleur Cafe Festival u Belgiji... Osim festivalskih svirki bend je odsvirao i mnogobrojne klupske koncerte po cijeloj Europi.

Poslije pjesme ’Svi u štrajk’, bend odlučuje početi sa pisanjem ostatka albuma na bosanskom jeziku. Ta pjesma je ujedno najavila i uspješnu koncertnu 2007. godinu u kojoj je Dubioza za 6 mjeseci odsvirala 50 koncerata u ex-Yu i Europi koja je završila 26. prosinca u klubu Močvara u Zagrebu.

Paralelno sa turnejom bend je u kombiju, hotelima i backstageima pisao pjesme koje na kraju postaju ’Firma ilegal’. Spot za pjesmu ’Šuti i trpi’ predstavlja novost za medije u BiH jer su i video i sama pjesma koncipirani kao kolaž izjava političara i građana koji ilustriraju stvarnost u Bosni i Hercegovini, te bez potrebe za puno interveniranja pokazuju kako BiH svakodnevnica kreira jednu protestnu pjesmu. Album se na eksplicitan način bavi političkim i socijalnim pitanjima koja čine naše živote i koji su neiscrpan izvor inspiracije.

Dubioza Kolektiv - Šuti i trpiMate Bogut - Artist info

Objavljeno 19.06.2008.

Vremeplov

Glazba je ono čime se želim baviti, posao ono što trebam obaviti, a politika ono što jednostavno moram raditi.
Bob Geldof