Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dubravko Mataković - Vrhunski strip i nabrijana mjuza

Dubravko Mataković - Vrhunski strip i nabrijana mjuzaDubravko Mataković rođen je 1959. godine u mjestu Ivankovo. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na grafičkom odjelu 1983. Uz primarnu likovnu djelatnost, od 1984. godine najvažniji oblik izražavanja mu je strip.

Prvi stripovi mu izlaze 1984. u Studentskome listu, a zatim i u Poletu, Mladosti, osječkome TEN-u, ljubljanskoj Tribuni, Patku, Večernjem listu i drugim tiskovinama.

Od 1990. crta dnevno-politički strip serijal u Nedjeljnoj Dalmaciji. Suradnja traje, s manjim prekidima, do 2000. godine. Od 1995-97. objavljivao je stripove istoga profila u zagrebačkoj Panorami i splitskome VOX-u (2001-2002.). 1994. započinje dječji serijal Super Di u školskom magazinu Smib, a radi ga i danas kao i serijal Desmozgenes u magazinu OK! Ilustrirao je više dječjih knjiga i knjiga humorističko-zabavnoga karaktera, te više udžbenika Školske knjige. Na Iskonovom web portalu tjedno objavljuje stranicu stripa serijala Overkloking. Stalni je ilustrator u Jutarnjem listu (Zabavnik) i Modroj lasti.

Do sada je objavio desetak albuma stripa. Dodijeljeno mu je više nagrada za strip. Dubravko Mataković je strip crtač, ali i glazbenik. Ali kakvih stripova, i kakvog benda…

Na koncertu njegovog benda Septica čiji je istoimeni album prvijenac objavio Aquarius records, kombinaciji Death Metala i Hip Hopa, se čuje i vidi svašta. Pjesme su eksplicitne, ali komičnog sadržaja, a tek publika je priča za sebe. Od ekipe fanova sa gaćama na glavi, preko potpuno mirne plavojke sa strane, do gospode u odijelu. A da vidite tek pozornicu… Ajme. Ogromni brko (Mataković), a pored njega čovjek odbjegao iz ustanove (drugi vokal). Onda gitarist bilder sa minimalnom majicom i hrpom poza te flegma bas gitarist i Ringo Star bubnjar. Kako svirka tako i smijeh počinje, a najveći hitovi su neizostavne „Gaće“ i „Nisam vratio oružje u MUP“.

Stripovi su jednako eksplicitni i pršte od detalja. Karakteristično za Matakovićeve stripove je da ih se mora dugo čitati. Dok zgotovite npr. jednog Alan Forda, možete pročitati možda dvije ili tri table stripa našega umjetnika iz Vinkovaca. No kad je smijeh u pitanju, ima ga stvarno puno, pogotovo ako volite crni humor. Mataković je, spomenimo za kraj i to, autor CD omota albuma riječke grupe Blagdan Band ”Live in Palach”.

Link: www.septica.com

Anton Cvijić / Artist info

Objavljeno 12.09.2006.

Vremeplov

Amerika me je naučila da se vratim na bazične vrijednosti rada. Osjećao sam da mogu pobijediti situaciju u koju sam stavljen, a na primarnom nivou osjećao sam da mogu razumjeti sve te ljude koji su bili radnici, čistači i dostavljači i da ih mogu gledati kao sebi ravne. Kada sam počeo dobivati redateljske poslove u serijama i na filmu, Amerika je osvijestila u meni ono što je tamo usko povezano, a to su vrijeme i novac.
Goran Gajić, redatelj