Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Eastwood day na Nišvillu

Eastwood day na NišvilluJedan dan niškog jazz festivala 2013. biti će proglašen za „Eastwood day“ u čast velikog glumca i reditelja, ali i osvjedočenog ljubitelja poznavaoca i propagatora jazza – Klinta Eastwooda.

Ideja za to nametnula se kada je prije par tjedana postignut konkretan dogovor o sudjelovanju sastava kontrabasista, bas gitarista i kompozitora Kylea Eastwooda, inače sina Klinta Eastwooda, na predstojećem izdanju festivala. Od duhovite opaske direktora Ivana Blagojevića prema menadžmentu Kylea da je jedan od Nišvilovih uvjeta za nastup - dolazak Kylea u pratnji roditelja - došlo se i do službenog poziva Klintu Eastwoodu da bude gost Nišvilla 2013.

Poslije Monterey jazz festivala koji je prije nekoliko godina proglasio Dan Klinta Eastwooda i Nišville jazz festival će odati počast čovjeku koji je kao redatelj jednog od najboljih fillmova na temu jazza „Bird“ (o jednom od najznačajnijih jazz muzičara Charlie Parkeru), autor dokumentarnog filma „Piano blues“ o tradiciji blues klavira, ali i kao otac Kylea Eastwooda – veoma zadužio muziki pravac koji je obilježio 20. stoljeće.

Uostalom i njegov sin Kyle (1968) kaže da je, zahvaljujući ocu, jazz bio muzički background njegovog detinjstva. Sjeća se da je dok je radio domaću zadaću uvijek tu u pozadini bila muzika jazz velikana.

S obzirom da je Klint Eastwood jedan od najvjernijih posjetilaca Monterey jazz festival, od prvog izdanja 1958. godine, kada je postao otac odlazak u Monterey je bio redovan porodični izlazak. Kao značajan benefit toga što ima poznatog oca, Kyle ističe to što je sa Klintom imao pristup u backstage Monterey festivala i priliku sresti i upoznati se sa mnogim jazz velikanima.

Također, Kyle je prve muzičke korake napravio upravo uz oca koji mu je na klaviru pokazao “bugi - vugi” bas liniju za lijevu ruku, dok bi Klint desnom svirao solo. Kroz zajedničko muziciranje sa ocem, inače više nego solidnim klaviristom, Kyle je shvatio važnost i ljepotu bas linija u muzici, što je kako se pokazalo, presudno utjecalo na izbor instrumenta.

S obzirom da je kao dječak igrao u nekoliko filmova uz svog oca (najvažnija uloga u filmu “Honky Tonk Man”) bilo je i logično kada je upisao filmsku akademiju na Univerzitetu Južne Kalifornije. Međutim, još od srednjoškolskih dana je svirao bas gitaru u soul i rege sastavima.

Objavljeno 12.12.2012.

Vremeplov

Uvijek sam znao da će me gledanje unatrag na moje suze nasmijati, ali nisam znao da će me gledanje unatrag na moj smijeh rasplakati…
Cat Stevens