Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Einsturzende Neubauten - Bogovi industrijskog rocka

Einsturzende Neubauten - Bogovi industrijskog rockaNakon fenomenalnog koncerta prije četiri godine ponovo u Zagreb dolazi jedan od najutjecajnijih i najinventivnijih europskih alternativnih bendova svih vremena, bend koji je bijes, krik, očaj i otuđenost najuvjerljivije prenio u rock glazbu, stvorivši jednu od najuzbudljivijih glazbenih avantura. URK Močvara u suradnji s Goethe-Institut Kroatien predstavlja kultnu njemačku grupu Einstürzende Neubauten u utorak, 15. travnja u 21:30 sati u zagrebačkoj Velikoj dvorani Jedinstva.

Einstürzende Neubauten su kao performans art kolektiv osnovali 1980. godine u Berlinu Blixa Bargeld i Amerikanac N.U. Unruh, koji su kao duo između ostalog imali i naizgled neobjašnjiv nastup na berlinskom autoputu, gdje su polugoli lupali po konstrukciji nadvožnjaka. Einstürzende Neubauten, čije ime u prijevodu znači “novogradnja koja se ruši”, ubrzo povećavaju broj članova te pronalaze svoj način sviranja, koristeći uz uobičajene instrumente i instrumente koje sami stvaraju - razne objekte i konstrukcije od metala te drugi metalni otpad, koji uz pomoć elektroničkih pomagala i alata (bušilice, pneumatski čekić i ostalo) postaju njihov zaštitni znak i savršeno sredstvo za stvaranje glazbe, koju su neki nazivali industrijskim rockom, što samo djelomično opisuje njihov rad.

Iako je njihova glazba na početku karijere bila potpuno otvorene forme te izrazito bučna i neslušljiva (karakteristična buka gitare, izobličen vokal i različite metalne zvučne konstrukcije, uglavnom korištene kao udaraljke), bend vrlo brzo svojim originalnim izrazom uspijeva nadići svoje avangardne temelje te inteligentno balansirajući između buke i tišine na izrazito sofisticiran način artikulirati emocije.

Einstürzende Neubauten nikad ne zvuče kao eksperiment dovoljan samom sebi te tako pronalaze i put do šire publike, dok pjevanje na njemačkom jeziku samo dodatno pojačava oštricu koju ovaj bend ima.

Njihovi kasniji albumi bivaju puno slušljiviji, iako s jasnim odmakom od mainstreama, a bend uvijek izvlači novu kreativnu energiju ostajući dosljedan svojoj konstantnoj metamorfozi i ne radeći ustupke trendovima.

Blixa Bargeld, najeksponiraniji član, svirao je na posljednjem EP-u grupe The Birthday Party “Mutiny”, da bi ga 1984. odmah nakon raspada njihov pjevač Nick Cave pozvao da se pridruži njegovim The Bad Seedsima, gdje je kao gitarista bio aktivan sve do 2004. godine.

Einstürzende Neubauten su radili i muziku za kazalište (Faustmusik i Die Hamletmaschine). Alexander Hacke je proveo neko vrijeme u The Crime And The City Solution, dok je Jochen Arbeit bio pokretačka snaga benda Die Haut, s kojima je i Nick Cave surađivao.

Do sada su izdali 10 studijskih albuma (Mute, Thirsty Ear, Some Bizzare) i nekoliko impresivnih video radova od kojih svakako treba izdvojiti “Halber Mensch”. Važnost pojave i njihov utjecaj mogu se mjeriti i s nekim drugim revolucionarnim bendovima kao što su npr. Velvet Underground, tako da će njihov zagrebački koncert i promocija novog albuma “Alles Wieder Offen” biti nesumnjivo jedan od bitnijih kulturnih događaja sezone u Hrvatskoj.

Albumi:
Stahlmusik (1980)
Kollaps (1981)
Zeichnungen des Patienten O. T. (1983)
Halber Mensch (1985)
Fünf Auf der Nach Oben Offenen Richterskala (1987)
Haus der Lüge (1989)
Tabula Rasa (1993)
Ende Neu (1996)
Silence Is Sexy (2000)
Perpetuum Mobile (2004)
Alles wieder offen (2007)

Link: www.neubauten.org

Einstürzende Neubauten - The GardenAnton Cvijić / Artist info

Objavljeno 03.04.2008.

Vremeplov

Velika stvar u rock’n’rollu je da netko kao ja može biti zvijezda.
Elton John