Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ekspertiza - Rock glazba postaje sve glasnija

Ekspertiza - Rock glazba postaje sve glasnijaRock glazba postaje sve glasnija, pa stručnjaci upozoravaju kako zvukovi koji dopiru s nosača zvuka mogu kod slušatelja proizvesti osjećaj slabosti, malaksalost ili oštećenje sluha. Efekt distorzije koji se pojavljuju na albumima nije invetivna mudrolija glazbenih autora, već je riječ o digitalnoj tehnologiji koju koriste diskografske kompanije kako bi povećali glasnoću.

Glazbenici i šefovi diskografskih kompanija vjeruju kako su najbolji albumi oni koji su najglasniji. Razina zvuka se umjetno poboljšava kako bi se glazba probila kroz okolnu buku, primjerice u kafiću ili u automobilu. Međutim, vodeći britanski diskografski stručnjaci za snimanje zvuka odnedavno su započeli kampanju protiv raširene tehnologije kojom se uklanjaju dinamičke granice snimanja u studiju i tako stvaraju zvuk sve ‘glasnijim’.

Ograničavanjem maksimuma zvuk se stisne na i na taj način se najviša točka uklanja i postiže se da se razdvoje tiše dionice od pumpajućih refrena. Taj se proces izvodi prilikom masteringa snimke u pripremi za izdavanje. Na frekvencijski izazov diskografi odgovaraju dodavanjem zujajućeg, iskrivljenog zvuka na snimkama. Pojednostavljeno rečeno, zvuk tiših dijelova postaje glasan, a najglasniji dijelovi postaju - zujanje.

Primjerice, najnoviji albumi koje su izdali Arctic Monkeys i Lily Allen gurnuli su kazaljku glasnoće duboko u crveno. Studijski eksperti su tako album Red Hot Chili Peppersa ‘Californication’ iz 1999. označili ‘neslušljivim’, a upravo je taj album RHCP postao predmet online peticije kojom se zahtijeva da se album remasterira, kako bi se izbacio grubi, zbijeni i umjetno stisnuti zvuk. Razlika izmđu albuma ‘Appetite for Destruction’ grupe Guns n’ Roses iz 1987. i spomenutog albuma RHCP, koji je izdan 12 godina kasnije, je skoro 10 decibela.

Geoff Emerick, snimatelj na Sgt. Pepper albumu Beatlesa tvrdi: “Sve to je u osnovi razmrvljeni nered. Čitavi nizovi zvukova nedostaju, a to je zato što diskografske kompanije slušateljima više ne dopuštaju odluku žele li pojačati glasnoću”. Angelo Montrone, jedan od čelnika One Havena, tvrtke u vlasništvu Sonyja, tvrdi da ova tehnologija “kod slušatelja uzrokuje umor, pa čak i bol u običnom pokušaju uživanja u glazbi”.

Kampanji se pridružio i Bob Dylan, koji je za magazin Rolling Stone izjavio: “Slušate li moderne snimke, shvatit ćete da je zvuk oduran. Nema definicije ničega, ni vokala, ni instrumenata. Zvuk je svuda, ali ga ustvari uopće nema”.

Izvor: Jutarnji list / obrada: RiRock.com

Objavljeno 01.06.2007.

Vremeplov

Johnny Cash je jedan od rijetkih koji će proći kroz ”veliko bijelo svjetlo”. Kako vrijeme bude prolazilo postat će daleko važniji od ove glazbene industrije.
Dolly Parton