Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Elton John - inspirativan koncert u Areni

Elton John - inspirativan koncert u AreniPo nekim procjenama 7 do 8 000 ljudi prisustvovalo je predivnom muzičkom putovanju. Vođa tog događaja bio je Elton John koji je u skoro dva i pol sata ostavio noć za pamćenje, 03.06.2010. u beogradskoj Areni.(foto:N. Marković)

Sa scenografijom koja je uključila dva video bima Elton je poveo publiku kroz svoju karijeru numerom “Love Lies Bleeding” i dalje sa “Saturday Night’s Allright”.

Zahvalivši se što je ponovo u Beogradu ekstravagantni Elton je do poslednje numere animirao publiku i dao čitavog sebe toj istoj publici (rukujući se, šaljući poljupce, odmahujući).

Zanimljivo je da je osiguranje bilo jako rigorozno ne dozvolivši upornim fanovima da plešu između redova. “Uzavrele” note sa bine rezultirale su da je tek nakon 90-ak minuta ta prepreka popustila i publika je tako zaposjela dio oko bine zanemarivši stolice koje su bile u neposrednoj blizini. Nepotrebno je reći da nije bilo incidenata.

Podizanju atmosfere doprinjeo je sam Elton obračajući se rečenicama: “Ovu pjesmu sam posvetio svim damama iz publike” na što je ljepši dio auditorija odgovarao vrištanjem ili slikajući svog idola bezbroj puta.

Zanimljivo je bilo čuti pjesmu “Rocket Man” u trajanju od preko 10 minuta koja je aranžmanom dotakla granice simfo muzike. Za to je bio zaslužan i njegov peteročlani bend koji je dobivao aplauze i ovacije za bravure koje su okupljene ostavljale bez daha.

Drugi dio koncerta je donio set za pamčenje. “Don’t Let The Sun Go Down On Me” je nastavljena sa “Sorry Seems To Be Hardest Word”, “Candle In The Wind” je izmamila uzdahe s prvim tonovima…
Uslijedila je “Bennie And The Jets”. I taman kada se očekivalo da će koncert penzionerski biti nastavljen baladama uslijedila je pjesma “Sad Song” koja je pokrenula erupciju oduševljenja gdje je Elton prvo počastio publiku zauzevši pozu jednom nogom na klaviru drugom na stolici da bi u silasku napravio akrobaciju dostojnu Billy Joela. Kao da nema 63 godine.

Ritam je nastavljen s “The Bitch Is Back”, a “I’m Still Standing” se prolamalo Arenom. Pjevali su svi, bend, publika,… da, i Elton se čuo.

Završetak koncerta je otpjevan s publikom. “Crocodile Rock” je ispratila Eltona koji je pozvan na bis… Veoma kratka pauza i tada je Elton, sam, uz klavir, najavio pjesmu “Circle Of Life” iz crtanog filma “Lion King” (praćeno insertima na video bimu).

“Your Song” je ispratila Eltona s bine otkucavši oko 150 minuta muzike. Elton je uzvratio: “Hvala što ste tako divna publika. Želim vam sreću i ljubav…” I onakav kakvog ga svi poznaju - poželio dobar uspjeh reprezentaciji Srbije na Svjetskom prvenstvu.

Ostao je kratak za pjesmu “Nikita”. A možda je tako bolje.

Izvanredno dobar koncert, nabijen ritmovima, pjevanje nakon kojeg ostaje tajna kako i danas zvuči mlado njegov glas, bend koji ostavlja bez daha,… Svakako inspirativan koncert, kako za publiku tako i za Eltona.

Umjesto P.S.-a: zanimljivo bi bilo pričati o nogometu u društvu sa Rod Stewartom, Elton Johnom i Ritchie Blackmorom. Složiti ćete se da bi razgovor bio inspirativan?


Ivica Stanković

Objavljeno 09.06.2010.

Vremeplov

Da li sam bio kod psihijatra? Ne, mada sam siguran da me smatraju zanimljivim slučajem. Kad god ih slučajno sretnem postavljaju mi mnoga pitanja.

Neil Young