Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Etno koncert u Močvari

Etno koncert u MočvariDrugi ovo sezonski koncert Vrela zvuka predstavlja tri nov(ij)a hrvatska etno izvođača.

Bit će ovo prilika da nake od njih prvi put vidimo na Močvarinom stejdžu, ali i višesatna proslava hrvatske tradicijske glazbe. Popratni program uključuje i world music DJ party te etno fonoteku, besplatnu glazbenu knjižnicu.

Muzički kolektiv Kamene babe je vokalno - instrumentalna skupina koja istražuje, pjeva i svira tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana. Uz hrvatske tradicijske pjesme izvodi i tradicijske pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, s Kosova te iz Bugarske. Način izvođenja članovi pokušavaju prilagoditi pjesmi kojoj pristupaju, slušajući kako im ona govori. Stoga, skupina ponekad djeluje kao zbor, manja pjevačka skupina, a ponekad kao bend.

Istodobno njeguje više pristupa. Reinterpretira tradicijsku glazbu stvaranjem novih aranžmana i prihvaćanjem slobode izvođenja te, s druge strane, nastoji na temelju terenskih snimaka što vjernije usvojiti podneblju i vremenu specifičan način pjevanja kako bi prizvala davne glasove na koje je sluh zaboravio.

Imenom ”kamene babe” nazivaju se amorfne kamene gromade koje je moguće pronaći na primorsko-mediteranskom području Hrvatske. Prema mitološkoj i legendarnoj predaji te stijene prenose trag arhaične kulture i ženskoga kulta; donose sreću, blagostanje i plodnost ljudima, poljima i mjestima. A za uzvrat ih stoga treba darivati i pri susretu poljubiti.

Lea Šprajc (23), iz Čakovca, studentica kroatistike i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaljubljenica u međimursku tradicijsku baštinu. Izvodi vlastite obrade međimurskih tradicijskih pjesama, uz pratnju gitare. Uz tradicijski repertoar izvodi i autorske pjesme. Aktivno nastupa od petnaeste godine.

Leu smo već imali priliku vidjeti u Močvari gdje je nastupala u sklopu etno večeri pod vodstvom Dunje Knebl, a surađivala je i s Lidijom Bajuk te Enesom Kiševićem.

Ethno garden postoji od 2016. Čine ga Neven Kolarić na cimbalu, Matěj Petříček iz Češke na violini, Dino Lesjak na bas gitari, Marinko Marciuš na bubnjevima i Željko Posavec na gitari.

”Sam naziv benda govori puno o nama. Mi smo istomišljenici koji promoviramo i njegujemo i stare pjesme iz Međimurja, s našim aranžmanima, s autentičnim zvukom koji daju u prvom redu cimbal i violina.

Međimurska baština broji oko 10 tisuća pjesama, a najveći broj ljudi barem 95 posto njih nije nikad ni čuo. Nama je to poticaj da s još više volje otkrivamo, oživljujemo i njegujemo to naše zaboravljeno blago. Ethno garden osim međimurske glazbe svira i glazbu nekih zemalja iz regije, pa i šire.Varira od gipsy,pa do latin ritmova. Povremeno surađujemo i u nekim elektroničko-eksperimentalno-ambijentalnim projektima.”

Prije, za vrijeme i poslije koncerta DJ Emir (Izvorišta, Radio Student) provest će nas ethno/world music glazbom iz cijelog svijeta.

U sklopu ovog koncerta bit će predstavljena i etno fonoteka, besplatna etno/world music glazbena knjižnica u kojoj ćete moći trajno posuditi neka od svjetskih izdanja objavljenih u posljednjih nekoliko godina.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Objavljeno 10.10.2018.

Vremeplov

Televizija je fenomenalno retardirajući medij, najpovršniji koji postoji. Dok si na televiziji nekakva si faca, a čim se “skineš” s ekrana hvala bogu više se toga nitko ne sjeća.
Nina Violić, riječka glumica