Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

EXIT-ova inicijativa za masovno pošumljavanje

EXIT-ova inicijativa za masovno pošumljavanjeNastao kao omladinski pokret za mir i slobodu u Srbiji i regiji 2000. godine, EXIT je jedan od rijetkih festivala u svijetu koji je izrastao iz želje za društvenom promjenom.

Nakon više tisuća realiziranih humanitarnih i društvenih aktivnosti u protekla dva desetljeća, EXIT se uhvatio u koštac s vjerojatno najvećim društvenim izazovom do sada. EXIT fondacija i ekološke organizacije okupljene pod imenom „Zelena R:evolucija“ zatražili su od nadležnih organa da se hitno otpočne masovna sadnja drveća i da se pošumljenost Srbije podigne sa sadašnjih 28% na najmanje 40% njezine ukupne površine.

Radna grupa Vlade Srbije za čist zrak podržala je ovu inicijativu i zadužila Ministarstvo za zaštitu životne sredine da, u suradnji s organizacijama okupljenim u Zelenoj R:evoluciji, poduzme neophodne korake i pripremi odgovarajuće dokumente i aktivnosti za daljnju realizaciju te inicijative.

„Srbija je spremna sudječovati u borbi protiv klimatskih promjena. Izuzetno smo posvećeni provođenju Europskog zelenog sporazuma i uz podršku naših EU partnera, vjerujemo da ćemo ostvariti ovaj veoma ambiciozan cilj“, izjavila je ovom prilikom premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Ovo je tek prvi korak u Exitovim planovima, dok je dugoročni cilj festivala da ovu inicijativu podigne na regionalni, a zatim i na globalni nivo.

„Sve države i narodi regije su suočeni s ozbiljnim ekološkim izazovima, i neophodna je hitna akcija. Želimo zajedno s ekološkim organizacijama u regiji animirati i tamošnje institucije da se pridruže ovoj inicijativi i da tako ujedinjeni oko zajedničke dobrobiti uradimo veliku stvar za budućnost svih nas na ovim prostorima“, izjavio je Ivan Petrović, Predsednik UO EXIT Fondacije.

Pošumljavanje nije jedina aktivnost koju je potrebno učiniti u borbi protiv klimatskih promjena, ali je jedna od ključnih. Istraživanja su pokazala da gubitak šuma uzrokuje povećanje od čak 25% od ukupnog ugljen-dioksida u atmosferi, što je više nego sav promet na planeti Zemlji. Procjena je da bi porast pošumljavanja planete sa sadašnjih 30% na najmanje 40% površine Zemlje mogao, zajedno s ostalim potezima, predstavljati jedan od glavnih faktora za ispunjenje globalnog cilja neto nulte emisije ugljen dioksida do 2050. godine.

EXIT fondacija nedavno je dobila podršku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen za akciju pošumljavanja Fruške gore u njezinom otvorenom pismu u kojem je zaštita životne sredine istaknuta kao najviši prioritet Europske unije. Von der Leyen je tom prilikom najavila „Zeleni dogovor“, inicijativu koja ima za cilj da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Ekološka poruka EXIT festivala predstavlja jedan od stupova njegovog društvenog aktivizma od samog osnivanja. Nakon što je dva puta ugostio aktiviste iz Standing Rock pokreta na glavnoj festivalskoj pozornici, EXIT će i 2020. godine staviti fokus na aktiviste iz vodećih svjetskih ekoloških organizacija.

Festival će uputiti poziv mladima iz cijelog svijeta da se pridruže borbi za očuvanje cjelokupnog života na Zemlji, jer kako se navodi u apelu Zelene R:evolucije, postavljeni cilj nalazi se „iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podjela. Važniji je od svakog drugog cilja, jer bez njega drugih ciljeva na ovom svijetu više neće biti“.

Objavljeno 05.03.2020.

Vremeplov

Sviram samo blues i znam da od toga neću zaraditi neke novce. Zato me samo to i zanima.
Howlin’ Wolf