Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Foo Fighters - U potrazi za novim idejama i novim smislom

Foo Fighters - U potrazi za novim idejama i novim smislomMladi američki bubnjar Dave Grohl 1990. godine pridružio se grunge sastavu Nirvana koji je do tada redovito mijenjao bubnjare te time prekinuo njihovu potragu za čovjekom koji ”dobro udara”.

Kako bi se zaokupio nečim na turnejama Dave je počeo svirati gitaru i skladati pjesme no nije ih pokazivao ostalima. Nekoliko godina kasnije, nakon raspada Nirvane, Grohl je priznao da je osjećao bojazan pred pjesmama njihova frontmana Kurta Cobaina te da je bio lagano preplašen kako bi ovaj mogao reagirati. Nakon što je sakupio pozamašan broj pjesama bukirao je studio i pod pseudonimom Late! snimio audio kasetu ”Pocketwatch” 1992. godine.

1994. godina bila je prekretnica u Grohlovom životu. Te godine se Kurt Cobain ubio i time je završila priča s Nirvanom. Iako je Grohl htio nastaviti glazbeno surađivati s bivšim kolegom Kristom Novoselicem bojao se kako bi to ”na van” izgledalo i što bi publika očekivala od njih. Znao je da bi se teško a možda i nikako riješili povezivanja s Nirvanom, te da bi ih vjerojatno i doživljavali kao Nirvanu bez Kurta. Iz tih je razloga Grohl počeo ozbiljno razmišljati o upisivanju fakulteta i pronalaženju ”normalnog” posla. No, ljubav prema glazbi ipak je bila jače od bojazni što će se dogoditi ako ponovno zasvira.

Iste godine Grohl je ušao u studio s namjerom da snimi dvanaest od ukupno 40 skladanih pjesama. U snimanju mu je pomogao Greg Dulli iz sastava Afghan Whigs koji je u pjesmi ”X-Static” odsvirao gitare. Sve ostale instrumente Grohl je odsvirao sam. Isto tako su svi vokali na albumu njegovi. U pet dana album je bio gotov. Grohl je kopirao kasetu i dao je prijateljima na preslušavanje. Skroman i bez velikih očekivanja Grohl je mislio kako će ostati anoniman u glazbenom svijetu, no čekala su ga velika iznenađenja. Iako je njemu jedino bitno bilo da svira i sklada i time radi što voli, s vremenom je dobio nagradu za svoj autorski rad kakvoj se ni sam nije nadao.

Svoj demo album nazvao je ”Foo Fighters” preuzevši termin kojim su u drugom svjetskom ratu vojnici nazivali nepoznate, neidentificirane letjelice. Demo je kružio među glazbenicima i uskoro se stvorio veliki interes za njegova autora. Bilo je vrijeme da Dave okupi band i tako je pozvao basista Nate Mendela i bubnjara Williama Goldsmitha da mu se pridruže. Kao drugi gitarist došao je Pat Smeer koji je svirao na turneji s Nirvanom nakon izlaska albuma ”In Utero”. Nakon toga Grohl je licencirao album za Capitol Records, izdavši ga 1995. godine za vlastitu etiketu Roswell Records. Singlovi koji su najavili debi album bili su ”I’ll Stick Around”, ”For All The Cows”i”Big Me”.

1996. godine album je nominiran za najbolji alternativni glazbeni album, no Grammy je ipak dobio Nirvanin album ”MTV Unplugged In New York”. ”Foo Fighters” je dosegao visoko treće mjesto u Velikoj Britaniji i 23 mjesto u Americi, te je iste godine dosegao platinastu tiražu. I nakon ovih priznanja Grohl je ostao samozatajan. Nije htio davati intervjue niti raditi veliku promocijsku turneju nego se odlučio za manje i intimnije koncerte.

Odmah po povratku s turneje Foo Fighters su ušli u studio s producentom Gil Nortonom koji je bio poznat po svom radu s Pixiesima. Grohl je ponovno bio jedini autor svih pjesama no ovaj put su se u aranžiranju pridružili i drugi članovi grupe. Kako nije bio zadovoljan s time kako je snimanje ispalo, odlučio je da gotovo sve pjesme snime nanovo. Na sessionu u L.A. sam je odsvirao bubanj u nekoliko stvari. Goldsmith je shvatio kako su neki dijelovi promijenjeni a Grohl ga nije upozorio na to, te je napustio sastav. Kako je Foo Fightersima hitno trebao bubnjar Dave je nazvao Taylor Hawkinsa, bubnjara Alanis Morissette kako bi mu ovaj nekoga preporučio. Taylor se brzo snašao i prijavio na slobodno mjesto, te im se pridružio upravo pred objavljivanje drugoga albuma. Album ” The Colour and the Shape” objavljen je 1997. godine, a na njemu su se našle zarazne ”Monkey Wrench”, ”My Hero” i”Everlong”.

1998. godine grupa Foo Figters odlazi u Virginiju kako bi radila na materijalu za treći album. Do sada je Dave bio jedini autor pjesama te je došlo do problema kada se i Stahl pokušao uključiti u taj dio rada. Njih dvojica jednostavno nisu mogla funkcionirati kao autorski tandem i Grohl ga je teškog srca odlučio otpustiti iz banda. Odluka je bila još teža time što nisu samo bili kolege u istom sastavu nego i prijatelji od djetinjstva. Grohl, Mendel i Hawkins nastavili su s radom i nakon više mjeseci rada album ”There Is Nothing Left to Lose” je bio gotov. Ovaj album mnogi smatraju njihovim novim poglavljem u glazbenom opusu budući je mekši i s više eksperimentalnih zvukova. ”There Is Nothing Left to Lose” je donio numere ”Stacked Actors”, ”Breakout”, ”Next Year”, ”Headwires”, te pjesmu ”Learn to Fly” koja je bila njihov prvi singl koji se pojavio na američkoj glazbenoj ljestvici US Hot 100.
Nakon što su zgotovili album posvetili su se trganju za gitaristom, da bi se nakon održane audicije odlučili za Chris Shifletta koji je ranije svirao u grupama No Use for a Name, Me First i The Gimme Gimmes. Iako su ga uzeli kao gitaristu na turnejama Shiflett je postao regularni član.

Na sljedeći se album trebalo čekati nešto više vremena budući je Grohl pomagao grupi Queens of the Stone Age da završe svoj najpopularniji album ”Songs for the Deaf” što je rezultiralo time da je uvjerio ostale Fighterse da ponovno prođu vlastiti materijal. 2002. godine objavljen je ”One by One” za koji je Grohl u razgovoru za glazbeni časopis Roling Stone komentirao ”Četiri pjesme su dobre, a ostalih sedam neću nikada svirati. S ovim smo albumom brzali.” S vremenom se pokazalo da su publiku pridobile četiri pjesme s ovoga albuma ”All My Life”, ”Times Like These”, ”Low” i ”Have It All”.

Tri godine kasnije u Los Angelesu su izgradili glazbeni studio u kojem je nastao album ”In Your Honor”. Podijeljen na dva CD-a album je donio jedan CD rock pjesama i drugi na kojem su bile akustične pjesme. Singlovi koji su prethodili albumu bili su ”Best of You”, ”DOA”, ”Resolve”, ”No Way Back” i ”Miracle”.

2006. godine Foo Fightersi su odlučili krenuti na akustičnu turneju kojoj su se priključili Pat Smear na gitari, Petra Haden na violini i pratećim vokalima, Drew Hester na perkusijama i Rami Jaffee na klavijaturi i klaviru. Iste godine objavili su prvi live CD naziva ”Skin and Bones” na kojem se našlo 15 pjesama snimljenih na koncertu u Los Angelesu koji se održao tri večeri za redom. Uskoro je svjetlo dana ugledao i DVD istog sadržaja.

Album ”Echoes, Silence, Patience & Grace” objavljen je prošle godine. Prvi singl bila je pjesma ”The Pretender” koja se na ljestvici ”Modern Rock” zadržala 18 tjedana. Sljedeći singl ”Long Road to Ruin” dosegao je vrh ljestvica, a kada je i pjesma ”Let it Die” zasjela na prvo mjesto Top 20 dogodilo se da su na ljestvici bili sa tri pjesme. Time su postali jedan od četiri izvođača kojima je to uspjelo. Ove je godine album nominiran za pet Grammyija od čega im je uručen Grammy za ”Best Rock Album” i ”Best Hard Rock Performance” za pjesmu ”The Pretender”.

Tijekom svoje glazbene karijere grupa Foo Fighters surađivala je s brojnim glazbenicima, primjera radi Brian May je odsvirao gitaru i pjevao na njihovoj obradi pjesme ”Have a Cigar” Pink Floyda. May je uzvratio gostoprimstvo te je pozvao Grohla i Hawkinsa da odsviraju s njima uživo ”Tie Your Mother Down”, a Grohl je tom prigodom zamijenio Freddie Mercuryija. Grupe Queen i Foo Fightersi nastupili su zajedno i na VH1 Rock Honors i na koncertu Fightersa u Hyde Parku kada su May i Taylor s njima odsvirali dio ”We Will Rock You” koja je vodila u ”Tie Your Mother Down”. Tom prigodom gosti su im bili i Juliette and the Licks, Angels & Airwaves, Queens of the Stone Age i Lemmy iz Motörheada koji im se pridružio u pjevajući ”Shake Your Blood”. Grohl nije krio svoje oduševljenje i simpatije prema gostu te je po završetku pjesme započeo sa skandiranjem ”Lemmy! Lemmy!”.

Iako su se godinama klonili politike 2004. godine su poklekli i odlučili se podržati John Kerryijevu kampanju . U početku je Dave sam odrađivao nastupe s akustičnom gitarom, no u Arizoni su mu se pridružili i ostali na predsjedničkoj debati.

Grohl je u listopadu ove godine dobio i jedno od najvećih priznanja u životu. On će krajem ove godine u svom rodnom gradu Warren, u američkoj državi Ohio, dobiti ulicu nazvanu Dave Grohl Alley. Radilo se o peticiji građanja Warrena i posljedičnoj odluci gradskog poglavarstva.

Grohl je nedavno žestoko kritizirao predsjedničkog kandidata Johna McCaina zbog toga što je u predizbornoj kampanji bez dozvole koristio pjesmu ”My Hero”. Republikanac McCain je ”iskrivio izvorni smisao” njihove pjesme time što ju je upotrijebio za osobne potrebe bez odobrenja članova benda. ”Frustrira i dovodi do bijesa to što netko tko tvrdi da govori u ime američkog naroda uporno pokazuje tako malo poštovanja prema kreativnosti i intelektualnoj svojini”, navodi se u priopćenju gdje je grupa istaknula i da je pjesma ”My Hero” napisana kao hvalospjev običnom čovjeku i njegovom izvanrednom potencijalu.

Zadnje vijesti koje su stigle iz radionice Foo Fightersa kažu da Grohl čeka drugo dijete, te da su se dečki odlučili na dugačku pauzu kako bi se vratili ”s novim idejama i novim smislom”. Nadamo se da će im odmor brzo dosaditi i da će nas uskoro iznenaditi s novim poslasticama, a do tada možemo preslušavati sve ono što su do sada ponudili i čime su osvojili svijet.

Diskografija:
Foo Fighters (1995)
The Colour and the Shape (1997)
There Is Nothing Left to Lose (1999)
One by One (2002)
In Your Honor (2005)
Echoes, Silence, Patience & Grace (2007)

Foo Fighters - My Hero

Too alarming now to talk about
Take your pictures down and shake it out
Truth or consequence, say it aloud
Use that evidence, race it around

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

Don’t the best of them bleed it out
While the rest of them peter out
Truth or consequence, say it aloud
Use that evidence, race it around

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

Kudos my hero leaving all the best
You know my hero, the one that’s on

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary


Foo Fighters - The PretenderAnamarija Simčić / RiRock.com

Objavljeno 01.11.2008.

Vremeplov

Mi se bavimo specijalnom vrstom umjetnosti u ambijentu koji je neprijatan sanjarima.
Frank Zappa