Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Franz Ferdinand - Ništa više nije kao prije

Franz Ferdinand - Ništa više nije kao prijeKrajem 2001. godine, pjevač i gitarist Alex Kapranos te basist Robert Hardy počeli su svirati zajedno u Glasgowu. Nakon što im se pridružio klavijaturist Nicholas McCarthy, a kasnije i bubnjar Paul Thompson, počeli su kao sastav svirati u napuštenom skladištu u Gorbalsu koje su nazvali ’Chateau’ (franc. Dvorac). Tamo su također održavali happeninge u kojima su kombinirali umjetnost i glazbu. Hardy je u to vrijeme studirao slikarstvo na glasgowskoj umjetničkoj akademiji. Kad je lokalna policija zabranila održavanje takvih nastupa, sastav je pronašao napuštenu viktorijansku sudnicu i nastavio s istim happeninzima na novoj lokaciji.

Dotad su već napravili dovoljno pjesama za jedno EP izdanje, koje su namjeravali izdati samostalno, no kako se glas o novom bendu vrlo brzo širio, izdavačka kuća Domino ponudila im je ugovor za izdavanje EP albuma pod nazivom ’Darts of Pleasure’, koji je tako izdan u drugoj polovici 2003. godine. Reputacija benda je rasla dok su nastupali uz Hot Hot Heat i grupu Interpol, te osvojili nagradu ’Phillip Hall Radar Award’ na dodjeli nagrada časopisa NME.

Franz Ferdinand za sebe kažu kako žele stvarati glazbu na koju djevojčice mogu plesati. Takav pristup glazbi spojili su sa svojom širokom glazbenom naobrazbom na svojem prvijencu ’Franz Ferdinand’, izdanom početkom 2004. godine.

Tim su albumom stigli na visoka mjesta ljestvica u Velikoj Britaniji i Australiji, a kasnije i u SAD-u, te primili stvarno odlične kritike: časopis NME nazvao ih je nasljednicima Beatlesa, Rolling Stonesa, Sex Pistolsa i Blur, a BBC-jeva kritika album je proglasila remek-djelom ’funky, punky cool zvuka’ od prve do zadnje pjesme. Jednoglasno su hvaljeni kao najbolji bend proizašao iz post-punk revivala s početka 21. stoljeća. 7. rujna 2004. godine album je nagrađen prestižnom nagradom ’Mercury Music Prize’, čime se slijed nagrada i priznanja nezaustavljivo zakotrljao. Grupa je prodala prvi album u preko 3 milijuna kopija.

Franz Ferdinand su 3. listopada 2005. objavili album ’You Could Have It So Much Better... With Franz Ferdinand’. Zanimljivost s oba albuma je da su u pjesme ’Michael’ i ’You Could Have It So Much Bette’r ubacili unatrag snimljene pozitivne poruke (za razliku od sotonističkih, negativnih poruka na nekim starim heavy metal pločama).

Izbor imena za sastav je isprva bio nadahnut trkaćim konjem po imenu ’Nadvojvoda’. Nakon što su vidjeli navedenog konja kako trči, članovi benda počeli su raspravljati o Franji Ferdinandu i odlučili se po njemu nazvati zbog zvučnosti tog imena, ali i zbog implikacija koje ono nosi. Frontmen Kapranos je za novine Boston Herald izjavio da se nakon smrti Franje Ferdinanda, cijeli svijet promijenio i ništa više nije bilo kao prije.

Paul Thomson, bubnjar, kao i ostali članovi FF-a izbjegava art-spiku: ’Baviti se glazbom ili umjetnošću je praktično, ne moraš cijeli dan gubiti na nekom užasnom poslu. Manje radiš, a više uživaš. Ne moraš biti uspješan, uvijek uleti neki honorarni poslić, taman da preživiš. Jedno vrijeme sam radio kao model studentima likovne akademije - divan posao, morao sam samo stajati i razmišljati’.

Jedna od karakteristika koje su značajne za grupu Franz Ferdinand je ta da pridaju vrlo veliku pozornost detaljima, bilo da se radi o samim pjesmama ili njihovom izgledu i nastupu na pozornici. Element koji ih svakako ističe je i vizualni identitet koji korijene vuče iz umjetničkog obrazovanja članova benda. Ono što mnogim bendovima nije bitno, grupi Franz Ferdinand sastavni je dio njihove umjetnosti i prema tome imaju jednaki pistup kao i prema svojoj glazbi.

Bend je nastupio 4. srpnja 2006. u Hrvatskoj, na zagrebačkoj Šalati u sklopu INMusic festivala i oduševio 5.000 okupljenih posjetitelja. Fokus Franz Ferdinanda ostao je potvrđeno i u luve izdanju na novovalnoj i art-rock estetici, te vještom spajanju inteligentnih tekstova, plesnog ritma i zaraznih melodija.

Franz Ferdinand su:
Robert Hardy na bas gitari
Alexander Kapranos kao vokal i na gitari
Nicholas McCarthy na gitari i klavijaturama
Paul Thomson na bubnjevima.

Diskografija:

Albumi:
Franz Ferdinand (2004.)
You Could Have It So Much Better... With Franz Ferdinand (2005.)
Singlovi:
Darts of Pleasure (2003.)
Take Me Out (2004.)
The Dark of the Matinée (2004.)
Michael (2004.)
This Fire (2004.)
Do You Want To? (2005.)
Walk Away (2005.)
The Fallen (2006.)
Mini-albumi (EP izdanja):
Darts Of Pleasure (2003.)

DVD / Video: Franz Ferdinand, 2DVD (2006.)

Link: www.franzferdinand.co.uk

Nikola Cvjetović / Wikipedia.org / Artist info

Objavljeno 03.07.2006.

Vremeplov

Ono što me razbjesni je kada mi sedam ili osam svinja iz diskografske kuće govori što da obučem.
Sinead O’Connor