Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gabba Gabba, Hej!

Gabba Gabba, Hej!U subotu, 13.04.2013. Gabba Gabba, naš najpoznatiji Ramones tribute bend održat će koncert pod nazivom Adios Amigos u zagrebačkoj Tvornici kulture kao počast ovim velikanima, povodom dvanaeste godišnjice smrti Joeyja Ramonea.

’Fenomen poznat kao punk rock nastao je kao posljedica pogrešne pretpostavke da svak može oponašati Ramonese.’ - tako u slobodnom prijevodu glasi prva rečenica teksta o Ramones-ima u Spin Magazineu, jednom od najcjenjenijih rock časopisa, koji ih je na ljestvici pedeset najboljih bendova svih vremena postavio na drugo mjesto, odmah nakon Beatles-a.

Tek poslije raspada 1996. i Joeyjeve smrti 2001. Ramonesi su primljeni u Rock ’n’ Roll Hall of Fame, tržište su preplavile njihove kompilacije i reizdanja, popularniji su nego ikada. Gotovo da nema značajnijeg izvođača koji ih ne navodi kao uzor, a u tome prednjače U2, RHCP, Metallica, Green Day. Joey je dobio svoj trg u New Yorku, Johnny spomenik, a iza sebe ostavio 2263 koncerta u 23 godine, 14 studijskih albuma i preko 200 pjesama. U Hrvatskoj postoji bend koji od 1983. vjerodostojno izvodi njihovu glazbu i oduševljava publiku: Gabba Gabba.

Nastali iz pepela kultnih splitskih bendova “Crven ban”, “Abortus”, “Vojnici olovnih nogu” i “Hydrogen”, Ivo Šerić (bubnjevi), Vicko Krivić (bas gitara), Ante Saratlija (gitara) i Zvonimir Rumboldt (glas) prvi zajednički koncert održali su 27.10.1983. u sada već legendarnom TOK-u (Tehnički omladinski klub pri Tehničkoj školi u Splitu), koji je bio ishodišna točka gotovo svih splitskih, pa i drugih dalmatinskih bendova u prvoj polovici osamdesetih.

Nastupili su pod imenom “Ramones Live”, jer im se repertoar sastojao isključivo od pjesama “Ramonesa”. Sljedeći koncert održao se na istom mjestu nepuna dva mjeseca kasnije, a ubrzo zatim Kifa (Ante, gitarist) odlazi na odsluženje vojnog roka. Iste obveze godinu dana kasnije čekale su Šeru i Vicu, a potonji se k tome još i priklonio tradiciji pomorskog zanata. Zvone 1987. odlazi na studij u Zagreb, pa u Padovu (Italija)… Ukratko, činilo se da ova četvorka više nikada neće svirati zajedno. I doista, prošlo je više od dvanaest godina do ponovnog okupljanja. Popularni Sveto Panker (alias Svetozar Jovanović, poznatiji kao Sveto Dalmatinski) organizirao je jubilarni koncert povodom dvadesete godišnjice punka u prostoru bivše menze pri vojarni na Visokoj u Splitu.

Uz brojne aktualne bendove, uspio je pronaći članove ”Ramones Live” i nagovoriti ih da se samo za ovu priliku okupe, kako bi mlada publika vidjela i jedan legendarni bend, o kojem je čula samo iz priča (postoji niz fotografija i audio snimka prvog koncerta iz 1983., ali u vrlo ograničenom broju primjeraka i malo kome dostupna). Šera (u međuvremenu osnovao obitelj, postao uspješni poduzetnik i u potpunosti se okanio muziciranja), Vice (odustao od plovidbe i prihvatio se bravarskog zanata, ali glazba je ostala hobi), Kifa (promijenio niz raznorodnih zaposlenja, a slobodno vrijeme provodio svirajući s Vicom) i Zvone (sporadično svirao i pjevao po Zagrebu i Padovi, prekinuo studij medicine kad se kraj već počeo nazirati te se bacio na režiju, a u ovom odsudnom trenutku nalazio se na odsluženju vojnog roka u nedalekom Sinju) dali su se nagovoriti od bivšeg kolege i još jednom zasvirali “for good times’ sake”, ovaj put pod nazivom “Ramones Split”.

Taj koncert označio je prekretnicu, kako u karijeri benda, tako i u situaciji na splitskoj rock’n’roll sceni. Novi naraštaji bezrezervno su ih prihvatili i neformalno proglasili najboljim bendom u gradu, a pokazalo se i kako ima dosta preživjelih s koncerata iz 1983., kojima se pamćenje u trenutku osvježilo. Bilo je neminovno nastaviti sa svirkom.

Ipak, djelomično zbog dislociranosti (Zvone i dalje živi u Zagrebu), a djelomično zbog raznih drugih subjektivnih i objektivnih okolnosti, do sljedećeg koncerta čekalo se jedva nešto manje od dvije godine. Bilo je to 21. veljače 1998. na splitskoj rivi, u sklopu karnevalskih svečanosti. Ni ovom prigodom nitko nije ostao razočaran. Uslijedila je nešto življa koncertna aktivnost; 22. svibnja iste godine u Poljudu band je bio predgrupa “Hladnom pivu”. Da ne trošimo riječi, najbolje je pitati dečke iz “Hladnog piva”…

Na jesen 1998. snimili su skladbu “Od ovog trena zauvijek” u studiju Joška Gujinovića za potrebe konceptualnog albuma “Kino Charly” (Croatia records / Dim, 1998.) splitskog multimedijskog mahera Roberta Ćalete – Charlyja (široj javnosti poznat kao menadžer, tekstopisac i idejni tvorac proslavljenih “Đavola”), koji je pjesmu napisao specijalno za njih. Negdje u to vrijeme bend mijenja ime u “GABBA GABBA». 29. siječnja 1999. napokon sviraju u zagrebačkom “Kulušiću”, a potom i drugim zagrebačkim klubovima (Močvara, Saloon, Jabuka, Pauk, Tvornica, Spunk) pa u Rijeci (Točka, Palach), Puli (Uljanik), Labinu, Buzetu, Koprivnici, Vinkovcima, Županji, Velikoj, Dubrovniku, na Hvaru i Korčuli, u Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Brežice).

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 30 kn, dok će na dan koncerta koštati 45 kn.

Službena prodajna mjesta:
Službena prodajna mjesta: Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1), Churchill shopovi: Avenue Mall, City centar, Arena centar, Punkt (Branimir centar), Daily News (Prolaz podhodnik).

Objavljeno 20.03.2013.

Vremeplov

Jako nam je stalo da stignemo do vrha, ali to ćemo postići svirajući našu muziku, bez ikakvih ustupaka.
Nick Mason (Pink Floyd)