Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

George Harrison – Svestrani glazbenik istančanog ukusa za lijepo

George Harrison – Svestrani glazbenik istančanog ukusa za lijepoGeorge Harrison ( 25.2.1943.- 29.11.2001.) najpoznatiji je po tome što je bio član liverpoolske četvorke zvane The Beatles no on je bio i rock gitarist, pjevač, tekstopisac, filmski producent i svirač instrumenta sitar. Nakon raspada Beatlesa nastavio je vrlo uspješnu solo karijeru, te je prvi od poznatih ”buba” čiji je samostalni album dosegao prvo mjesto top ljestvica i prvi glazbenik koji je samostalno objavio trostruki album. Radi se o ”All Things Must Pass” iz 1970. godine.

Za svoj je rad dobio nebrojena priznanja od uvrštavanja u ”Rock and Roll Hall of Fame” 2004. godine do njemu posvećene epizode u popularnim ”Simpsonovima”.

George Harison nije imao vodeću ulogu u Beatlesima, gdje su se kao autorski tim na samome početku nametnuli John Lennon i Paul McCartney, no i u njihovom je bogatom opusu napisao mnoge pjesme koje su ostale zapamćene kao hitovi. Među njima su prvenstveno ”Here Comes the Sun” koja je nastala u vrtu Erica Claptona, ”Something” i ”While My Guitar Gently Weeps” u kojoj je vodeću gitaru odsvirao sam Clapton. No to nije sve, u periodu od 1963.-1970. Harrison je napisao mnoštvo pjesama: ”Don’t Bother Me”, ”I Need You”, ”You Like Me Too Much”, ”Think for Yourself”, ”If I Needed Someone”, ”Taxman”, ”Love You To”, ”I Want to Tell You”, ”Within You Without You”, ”Blue Jay Way”, ”The Inner Light”, ”Long, Long, Long”, ”Savoy Truffle”, ”Only a Northern Song”, ”It’s All Too Much” i druge. Za njega se može reći da je u periodu članstva u jednoj od najpopularnijih grupa svih vremena stvarao povremeno, ali velike pjesme.

George se Beatlesima pridružio na samom početku i kako je bio najmlađi često su ga ostali doživljavali kao klinca, no već 70-ih godina prošlog stoljeća isprofilirao se njegov gitarski izričaj i George je postao poznat po slideu na gitari. Prvu pjesmu”Don’t Bother Me” napisao je još 1963. godine kao test da vidi ako uopće može napisati nešto. Pjesma se pojavila na drugom albumu Beatlesa i time potvrdila da se Georgea svakako može shvatiti kao autora koji ima što ponuditi.
Harrison je pjevao glavne vokale na pjesmama koje je sam napisao ali i na radovima svojih kolega poput ”Chains”, ”Do You Want to Know a Secret”, ”Devil in Her Heart”, ”I’m Happy Just to Dance with You” i drugima.

1965. godine Beatlesi su otišli na američku turneju gdje je George preko prijatelja i glazbenika David Crosbyija upoznao indijskog svirača na sitru Ravi Shankara. Harrison se zaljubio u ovaj instrument, te si ga je ubrzo nakon ovog susreta i kupio. U povijest se upisao i kao prvi zapadnjak iz krugova pop glazbe koji je snimio pjesmu na kojoj je svirao sitar, radi se o pjesmi ”Norwegian Wood (This Bird Has Flown)”.

Nakon razlaza svaki od Beatlesa okrenuo se samostalnoj karijeri, a upravo je George bio taj čiji je solo album prvi objavljen. Unatoč tome što je predano radio na vlastitim pjesmama George je našao vremena i za Starra i Lennona kojima je napisao i producirao nekoliko pjesama.

Koliko je bio svestran ne samo kao glazbenik nego kao i čovjek svjedoči i činjenica da je jedan od prvih modernih glazbenika koji se latio posla i organizirao veliki dobrotvorni koncert. Radi se o koncertu za Bangladeš koji se zbio 1971. godine u New Yorku i okupio 40,000 posjetitelja, s ciljem da se pomogne izbjeglicama iz Bangladeša koje su umirale od gladi. Koncert je otvorio Ravi Shankar, a za njim su se izmjenjivali Bob Dylan, Leon Russell, Eric Clapton, Badfinger, Billy Preston i bivši kolega Ringo Starr. Na žalost troškovi organiziranja ovog koncerta bili su preskupi i on je podbacio.

Nakon Lennonove smrti 1980. godine Harrison je prilagodio riječi pjesme ”All Those Years Ago” koju je ranije napisao za Ringo Starra i posvetio je Lennonu. Dvije godine kasnije izašao je njegov album ”Gone Troppo” nakon kojega je uslijedila petogodišnja pauza i zatim album ”Cloud Nine” koji su jednoglasno prihvatili i kritika i publika.

Kada nije stvarao pjesme George je radio za vlastitu filmsku kompaniju ”Handmade Films”. Kako je i sam bio veliki fan ”Monty Pythonovaca” financijski je podržao njihov kontraverzni film ”The Life of Brian”. Na popisu filmova koje je Handmade producirao nalaze se i ”Mona Lisa”, ”Time Bandits”, ”Shanghai Surprise” i ”Withnail and I”. George nije samo producirao ove filmove nego se i pojavio u ”Shanghai Surpriseu” kao pjevač noćnog kluba i u filmu ”Life of Brian” kao Mr. Papadopolous.

1989. godine izašla je kompilacija Harrisonovih pjesama, nastalih za vrijeme solo karijere, naziva ”Best of Dark Horse 1976-1989”. Na kompilaciji su pronašle mjesto i tri nove numere ”Poor Little Girl”, ”Cheer Down” i ”Cockamamie Business”. Dvije godine nakon ovog albuma George i Clapton odlaze na turneju po Japanu, nakon koje je objavljen ”Live in Japan”.

Kako je Harrison bio okorjeli pušač tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća njegov je organizam počeo slabiti i bolest ga je počela napadati. U tom je periodu doživio i napad u vlastitom stanu kad ga je 1999. godine 35-godišnji Michael Abram provalio u njegovu kuću i uboo ga nožem nekoliko puta u pluća. Harrison i supruga uspjeli su svladati napadača i predati ga policiji.
Iako je preživio ovaj napad borbu protiv raka nije dobio te je umro 29.11.2001. godine u 58 godini od metastaza koje su se s pluća proširile na mozak. Njegov posljednji album ”Brainwashed” dovršili su Dhani Harrison i Jeff Lynne, te ga objavili 2002. godine.

Iste je godine na obljetnicu njegove smrti održan ”Concert For George” na kojem su se preostali Beatlesi, Paul i Ringo pridružili Georgovim prijateljima među kojima su bili organizator koncerta Eric Clapton, te Ravi Shankar, Tom Petty i The Heartbreakers, Jeff Lynne, Billy Preston, Joe Brown, Jools Holland, Sam Brown, Olivia Harrison i Dhani Harrison na memorijalnom koncertu u londonskom Royal Albert Hallu, te je prihod koncerta doniran zakladi ”Material World Charitable Foundation”.

Diskografija:
Studio albumi:
1969. Electronic Sound
1970. All Things Must Pass
1973. Living in the Material World
1974. Dark Horse
1975. Extra Texture (Read All About It)
1976. Thirty Three & 1/3
1979. George Harrison
1981. Somewhere in England
1982. Gone Troppo
1987. Cloud Nine
2002. Brainwashed

Live albumi:
1971. The Concert for Bangla Desh
1992. Live in Japan

Soundtrack:
1968. Wonderwall Music
1981. The songs for the film Time Bandits
1986. The Soundtrack za film Shanghai Surprise, djelomično objavljen na albumu Cloud Nine

Kompilacijski albumi:
1976. The Best of George Harrison
1989. Best of Dark Horse 1976-1989


George Harrison - It’s All Too Much
It’s all too much
It’s all too much

When I look into your eyes
Your love is there for me
And the more I go inside
The more there is to see

It’s all too much for me to take
A love that’s shining all around you
Ev’rywhere it’s what you make
For us to take, it’s all too much

Floating down the stream of time
From life to life with me
Makes no difference where you are
Or where you’d like to be

It’s all too much for me to take
A love that’s shining all around you
All the world is birthday cake
So take a piece, but not too much

Sail me on a silver sun
Where I know that I’m free
Show me that I’m ev’rywhere
And get me home for tea

It’s all too much for me to see
A love that’s shining all around here
The more I learn, the less I know
And what I do is all too much

It’s all too much for me to take
A love that’s shining all around you
Ev’rywhere it’s what you make
For us to take, it’s all too much

It’s too much
It’s too much

With your long, blonde hair
And your eyes of blue
With your long, blonde hair
And your eyes of blue
You’re too much,

Too much, too much ...George Harrison & Eric Clapton - While My Guitar Gently WeepsAnamarija Simčić Paulić

Objavljeno 29.11.2008.

Vremeplov

Blues priča priču. Svaki redak u bluesu ima značenje.
John Lee Hooker