Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Glazbene top liste - Barometar uspjeha

Glazbene top liste - Barometar uspjehaSvakodnevno se susrećemo, slušajući, gledajući ili pak čitajući, s nekom top listom. Vrlo su popularne top liste pod nazivom ”Top 20” ili najbolji hrvatski, strani albumi pa sve do onih što najbolje odjevenih odnosno najgore i slično. Upijajući svakojake informacije koje nam donose određene top liste ne pitamo se kada i gdje je prva glazbena top lista objavljena.

Pretpostavlja se da je prva top lista objavljena 4. siječnja 1936. godine u američkom časopisu ’’Billboard’’ pod naslovom ’’Hit parade’’. Od 20. srpnja 1940. godine djeluje i prva top lista u kojoj se zbrajaju glasovi i tako određuje poredak pod nazivom ’’Music Popularity Chart’’. ’’Hot 100’’ je još i danas aktualna, a utemeljena je 1958. godine te je kombinirana od singlica i radijskih spotova. Najveću zastupljenost na ovoj ljestvici ostvario je Elvis Presley sa svojih 149 pjesama od kojih je 18 bilo na prvom mjestu, 40 pjesama je svoje mjesto našlo među 40 najboljih, a preostalih 114 među prvih deset.

Osim u Americi i u Velikoj Britaniji postoji zanimanje za top liste. ’’New Musical Express’’ je časopis koji je osnovan 7. ožujka 1952. godine u Londonu. Iako su se svi časopisi tiskali na tzv. glosiju (sjajnom papiru), ovaj se časopis tiskao na običnom novinskom papiru. Postaje vrlo popularan među beat generacijom (oznaka za „revoluciju ponašanja“ u Americi) i ima posebno mjesto u povijesti medija jer je 14. studenog 1952. godine zaslužan za objavljivanje prve top liste pod nazivom ’’Top 12’’. Iako je ljestvica bila pisanog formata postala je bitna i za ostale medije te glavno mjerilo za popularnost izvođača.
Broj jedan na ljestvici je bio Al Martino s pjesmom „Volare“ (kasnije ju je obradila grupa Gipsy Kings). Njihova ljestvica je postigla veliko zanimanje čitatelja te je 1. listopada 1954. godine proširena na ’’Top 20’’ dok je prvo mjesto zauzeo Frank Sinatra s pjesmom ”Three Coins In The Fountain”. Ovaj časopis je 2006. godine ponovno ušao u povijest kao najbolji časopis 20. stoljeća po odabiru Coca - Cole.

Top liste su svoju slavu postigle i u drugim medijima. Ove godine proslavit će se 60 godina prve radijske top liste, ’’Top twenty’’ radija Luxemburg, a u studenom će biti 40 godina postojanja prve domaće top liste koja je objavljena na radiju Beograd, a bitna je za područje ex - Jugoslavije. Svima poznati Radio Luxemburg osnovan je 1933. i među prvima su puštali rock and roll. Jedina su zapadna radio stanica koja je omogućila stanovnicima istočnog bloka da uživaju u zvucima Beatlesa, Stonesa i ostalih poznatih i zvučnih imena iz svijeta glazbe. Upravo je na frekvencijama ovog radija,1948. godine, osnovana prva europska radijska top lista za koju sa sigurnošću mogu tvrditi da je i najslavnija. Od svog postojanja pa sve do 90 – tih bila je broj 1 u top listama.

Apsolutni broj 1. američkih radijskih top lista, s više od 8 milijuna radijskih emitiranja samo u USA Pjesma je ’’You’ve Lost That Lovin’ Feelin’’, koju je izvodio The Righteous Brothers bila je broj jedan na američkim radijskim top listama s više od osam milijuna emitiranja dok je ’’Yesterday’’ Beatlesa na drugom mjestu s više od 7 milijuna emitiranja a skladba ’’Mrs. Robinson’’ koju izvode Simon & Garfunkel s više od šest milijuna emitiranja.

10. travnja 1961. na drugom programu radija Beograd započela je emisija ’’ Muzički format’’. Emisiju su kreirali slušatelji koji su između 10 ploča (više ih nije stalo u jukebox) mogli odabrati što žele slušati. Ova emisija je prva u ovim krajevima koja je stvorila domaću top listu. Kasnije je na frekvencijama prvog programa radio Beograda, 10. studenog 1968. godine krenula emisija pod nazivom ’’Veče’ uz radio’’ čija je slušanost bila po cijeloj Europi i Srednjem Istoku. Zanimljivo je što je u Bugarskoj zamijenila čuveni ’’ Top 12’’, radija Luxsemburg i to ne zbog glazbe već zbog razumljivosti jezika.

Naravno, osim časopisa i radija na red je došla i televizija. Iako nešto malo kasnije, točnije, 1. siječnja 1964., i ovaj je medij dobio svoju prvu top listu. BBC je krenuo u emitiranje ’’ Top of the Pops’’, a njeno emitiranje ukinuto je 30. srpnja 2006. U prvoj emisiji nastupili su: The Rolling Stones s pjesmom ”I Wanna Be Your Man”, Dusty Springfield s pjesmom ”I Only Want to be With You”, Dave Clark Five s pjesmom ”Glad All Over”, The Hollies s pjesmom ”Stay”, The Swinging Blue Jeans s pjesmom ”The Hippy Hippy Shake” i The Beatles s pjesmom ”I Want to Hold Your Hand”. Tog tjedna na broju jedan su se nalazili Beatlesi koji su svojim nastupom okončali prvi ’’Top of the Pops’’.

11. studenog 1989. godine na hrvatskoj televiziji započelo je prikazivanje ’’ Top 20’’. Voditelji prve emisije su bili Marita Perčin i Siniša Švec s Radija 101 dok se u drugoj emisiji pojavljuju nova voditeljska lica - Hamed Bangoura i Renato Džošić. 1992. godine pridružuje se Daniela Trbović kao suvoditelj Hamedu, a ona je u početku najavljivala rubriku ’’Info depo’’. Ova televizijska top ljestvica djelovala je punih 14 godina na našoj televiziji, svima poznatija pod nazivom ’’Hit Depo’’.

U raznim dnevnim, tjednim, mjesečnim časopisima, na televiziji ili slušajući radio primamo informacije iz raznih područja putem top lista. Sam naziv nas upućuje da je ono što se nalazi na vrhu u tom trenutku ’’top’’. Revolucija top liste od svog nastanka 1936. godine pa sve do danas je fenomen koji nas prati, a ljudi u njemu, skoro pa bezuvjetno, uživaju.

The Righteous Brothers - ”You’ve Lost that Loving Feeling”Serena Calderara

Objavljeno 29.02.2008.

Vremeplov

Stvarno ne znam ništa o glazbi.
Elvis Presley