Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Glazbeni eko festival Terraneo

Glazbeni eko festival TerraneoU trajanju od 09. do 13.08.2011. godine, u samom središtu naše obale – Šibeniku, održati će se jedno od rijetkih velikih Open air događanja na Jadranu - glazbeni eko festival Terraneo...

Odličan glazbeni program, strani i domaći bendovi, dj gostovanja, non-stop party zone, radionice i predavanja, izložbe i performansi, kampiranje, zabavni sadržaji na lokaciji, turističke ture s festivalske lokacije, ekologija, kupanje, sunce i more.

Osim što želi obogatiti turističku ponudu Hrvatske u srcu ljeta, važni su ciljevi festivala Terraneo promicati kulturnu i gastronomsku baštinu lokalne zajednice, naglasiti prirodne ljepote i biološku raznolikost života regije kao i važnost ekološki odgovornog življenja. Posjetiteljima želimo predočiti šarolikost i bogatstvo prirodne ljepote hrvatske obale te mnogobrojnost biljnih i životinjskih vrsta od kojih su neke, nažalost, na listi ugroženih.

Jedna od njih je i glavata želva, nekoć najrasprostranjenija vrsta kornjače na Jadranu, kojoj zbog onečišćenja, ilegalnog lova i nebrige prijeti istrebljenje. Stoga je ona i izabrana za logo festivala, ne bi li se na taj način upozorilo na nužno potrebnu zaštitu svih ugroženih vrsta i pozvalo na ekološki odgovorno ponašanje.

Na festivalu će nastupiti:

The National (USA)
Hrvatska publika je već u nekoliko navrata pokazala svoju privrženost ovom američkom indie rock sastavu koji već godinama žari i pali svjetskom glazbenom scenom. Osnovani 1990. godine u Portlandu (Ohio, SAD), The National čini neobična glazbena postava; karizmatični frontmen Matt Berninger i dva para braće: Aron i Bryce Dessner te Scott i Bryan Devendorf.

Već nakon nekoliko studijskih albuma i bezbroj svirki, The National je ponio laskavu titulu vatrenog live benda. Albumom „Boxer“ iz 2007. postalo je jasno da su prerasli okvire underground zvijezda i potvrdili prestižan status indie rock institucije. No, ni to ih nije zaustavilo u misiji da i dalje stvaraju kvalitetnu glazbu. Možemo se samo nadati da će malo svoje iskrenosti prenijeti i na posjetitelje ovogodišnjeg izdanja festivala Terraneo.


Mogwai (SCT)
Mogwai je vrsta životinjice koja nam je svima poznata pod imenom Gizmo iz filma Gremlini, ali isto tako, Mogwai su: Stuart Braithwaite, John Cummings, Barry Burns, Dominic Aitchison i Martin Bulloch, članovi poznatog škotskog post-rock benda iz Glasgowa.

Pod utjecajima bendova poput MC5, My Bloody Valentine, Sonic Youth, Fugazi i Slint, Mogwai uporno njeguje glazbeni stil koji je blisko povezan sa žanrovima kao što su: shoegazing, math rock, art rock i instrumentalni metal. U iščekivanju njihovog live nastupa na Terraneu, Mogwai nam je ostavio domaću zadaću, svoj najnoviji album „Hardcore Will Never Die, But You Will“ koji je izašao u veljači 2011.


The Thermals (USA)
Huch Harris i Kathy Foster, nerazdvojni tandem koji je zajedno svirao u istim bendovima i prije The Thermalsa, alfa su i omega ovog indie/alternative/post-pop-punk rock benda iz Portlanda (Oregon, SAD). Iako je za njihov prvi album „More Parts per Million“ iz 2003. zaslužan isključivo Hutch Harris, koji je na njemu svirao sve instrumente i snimio ga u svojoj kuhinji, prvu postavu benda su uz njega i Foster sačinjavali Jordan Hudson na bubnjevima i Ben Barnett na gitari.

Oboje su napustili bend tokom snimanja drugog tj. trećeg albuma, a 2008. Westin Glass postaje novi bubnjar te član današnje postave The Thermalsa. Od dosad 5 izdanih studijskih albuma posebno su se istaknuli trećim ”The Body, The Blood, The Machine” koji je osvojio mnoga priznanja pojavivši se na nekoliko top lista najboljih albuma 2006. Zadnji album pod nazivom ”Personal Life” izdan je u rujnu 2010.g.


Oneida (USA)
Oneida je eksperimentalni rock bend iz Brooklyna u New Yorku osnovan 1997.g. Njihov utjecaj uključuje psychedelic rock, krautrock, electronic i noise rock, ali točan opis njihove glazbe ne može se lako dati kroz bilo koji od navedenih stilova.

Repetitivnost, improvizacije i žestoki ritmovi te upotreba starinskih klavijatura i analogne opreme općenito karakteristični su za zvuk Oneide. Do sada imaju čak 10 snimljenih albuma a trenutnu postavu benda čine Kid Millions (bubnjevi, vokal), Bobby Matador (orgulje, gitara, vokal), Hanoi Jane (gitara, bas gitara), Shahin Motia (gitara), Barry London (klavijature, orgulje, efekti).


Spajanjem nekoliko vizija i inicijativa za pokretanje ljetnog glazbenog festivala na području Šibenika, nastala je organizacijska okosnica festivala Terraneo. Glazbeno usmjerenje Terranea, u velikoj mjeri nastavlja tradiciju zagrebačkog festivala Žedno Uho. Na taj način, nakon 11 godina djelovanja u klupskom formatu za kojih je Zagrebu predstavio brojna velika imena suvremene glazbe kao što su Butthole Surfers, Gang Of Four, Calexico, Pere Ubu, Trans Am, Amon Tobin, Deerhoof, Of Montreal, Marc Ribot, Godspeed You! Black Emperor, Iron & Wine, Dan Deacon, The Wedding Present, Mouse On Mars, Evan Parker, Caribou, The Notwist, Peter Brotzmann, Ken Vandermark, The Mars Volta, David Grubbs, Lambchop, Faust, Grant Hart i mnogi, mnogi drugi... festival Žedno Uho svoj život nastavlja u novom gradu, novom formatu i pod novim imenom.

Ono što se pak neće promjeniti je naša želja da u Hrvatsku i dalje dovodimo nova, zanimljiva i iznad svega aktualna imena svjetske glazbe zahvaljujući kojima je Žedno uho postao jednim od najznačajnijih festivala suvremene glazbe u regiji.

Objavljeno 05.03.2011.

Vremeplov

Ako nemam prijatelja, nemam ništa.
Billie Holiday