Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Golubanov ’Blow Junkie’ nas vraća blues korjenima

Golubanov ’Blow Junkie’ nas vraća blues korjenimaNovi album vrsnog glazbenika Tomislava Golubana danas je ugledao svijetlo dana, a u njegovom slučaju stvaranja albuma, nikad se ne zna s čime će vas pogoditi. (Foto: M. Turk)

U njegovoj diskografiji nalazimo delta i country blues, zydeco, rock’n’roll i ethno (world) glazbu. Snimke variraju od sirovog delta blues zvuka do bogate instrumentalne orkestracije za 20 glazbenika.

Album ’Blow Junkie’, njegov šesti studijski uradak, ne podsjeća niti zvukom niti sadržajem na njegove prethodnike. Sastavljen je od energičnog bluesa s autorskim pjesama.

Odsviran je u nekoliko sati studijskog snimanja u klasičnoj električnoj formaciji bas, gitara, bubnjevi i usna harmonika. Goluban se pojavljuje kao autor engleskih tekstova punih metafora i blues slenga, a cijeli album otpjevan je na engleskom jeziku.

’Blow Junkie’ najavljen je nedavno pjesmom ”Gambler’s Blues”, koju još jednom možete poslušati ovdje.

Poveznica, konstanta njegove karijere je usna harmonika koja postaje zrelija, moćnija, jasnija i definitivno originalna.

Na novom albumu, uz Golubana, sudjeluju Lovro Šicel (gitara, cigar box, prateći vokal), Aleksandar Vešić (bas gitara) i Igor Vugrek (bubnjevi), a album je producirao Dragutin Smokrović ”Smokva”.

Pred sami izlazak albuma, poznati američki blues časopis, Blues Festival Guide, imao je čast među prvima poslušati ’Blow Junkie’, te mu prvi dodijeliti svoju ocjenu. Inače, BFG objedinjuje ponudu najvećih svjetskih blues festivala i donosi aktualne vijesti iz svijeta blues glazbe. Donosimo njihovu reakciju na novi album Tomislava Golubana:

’Croatia’s Tomislav Goluban is a true student of traditional American blues and rock. He deserves and ”A” for ”Blow Junkie.” It’s upbeat, clever and funny. It will put a smile on your face and tap in your toes. Creative take on ”Messin’ with the Kid.” ”Blow Junkie” is a nonstop party. I keep wondering when Tomi will come up for air!”’
- Tim Parsons, Blues Festival Guide (2014)

A i sam glazbenik nam ostavlja svoj dojam ne samo na ovaj izniman osvrt, već govori i o tome što očekuje od svog 6. nosača zvuka: ’Tijekom svoje glazbene karijere naprosto sam ”jeo” informacije koje je servirao BFG, divio se glazbenicima koji su sadržajno bili zastupljeni i
puno učio. Pošto je ”Blow Junkie” direktno naslonjen na blues tradiciju, bojao sam se kako će biti prihvaćen u domovini bluesa. Dvosjekli mač, rekli bi neki. Slična situacija kao da stranci pokušavaju pjevati na kajkavskom narječju. Ja bi odmah prepoznao ”falš”:) Uglavnom, ako se dopalo stručnjacima BFG-a, kvaliteta snimljenog materijala je neupitna. Pitanje
osobnih simpatija i glazbenog ukusa prepuštam Vama - potencijalnim konzumentima moje glazbe. Voli Vas TG J’

Objavljeno 26.12.2014.

Vremeplov

Biti „profi“ u glazbi danas znači cijeli život posvetiti glazbi, odnosno živjeti od nje. Dakle, sve drugo su, odnosno moraju biti minorne aktivnosti ako želiš da stvar funkcionira. U mom slučaju to znači od 60.000 do 80.000 km godišnje...
Neno Belan, intervju za RiRock.com