Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Guitar Art Festival 08-13.02.2011.

Guitar Art Festival 08-13.02.2011.„Guitar Art“ festival je nastao 2000. godine i danas predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svjetskih gitarista.

Razmjena znanja, prakse i iskustva, kao i upoznavanje s domaćim i svjetskim tokovima u suvremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadogradnja edukativnoj osnovi, primarni je cilj ovog projekta.

Nastanak ovog festivala organizatori objašnjavaju riječima: “Dugogodišnja izolacija i socijalna ugroženost roditelja naših đaka doveli su do toga da su mnoge generacije klasičnih gitarista završile svoje osnovno, srednje i visoko obrazovanje bez ikakvih iskustava i stimulacija ovog tipa. Shodno tome, veliki edukativni, kulturni, medijski i psihosocijalni značaj festivala čine osnovu da naše želje i potrebe kroz njegovu realizaciju, uz uloženu energiju i entuzijazam, postanu stvarne.”

Posebnu aktivnost festivala predstavlja izdavaštvo koje svake godine neposredno pred naredni festival donosi originalno CD izdanje, autoriziranu kompilaciju najboljih snimaka iz prošle festivalske godine. U planu je dalji razvoj i popularizacija ovih izdanja i van granica Srbije.

Također, svake godine, posebna pažnja se pridaje izdanju festivalske knjige koja detaljno prezentira program, učesnike i druga dostignuća festivala.

Neophodno je naglasiti i ozbiljan pristup kvalitetu izrade svih festivalskih izdanja, programskih bukleta i različitih sredstava oglašavanja, što za cilj ima dostizanje najviših standarda u svjetskoj praksi na polju kulture i sličnih događaja ozbiljne muzike.

I ove, kao i svakih godina zainteresirani gitaristi mogu se prijaviti za takmičenje u okviru Guitar Art Festivala. Krajnji rok za prijavljivanje je 31. 01. i u takmičenju mogu sudjelovati svi kandidati s prostora bivše Jugoslavije o čemu se mogu informirati preko adrese www.gaf.rs/sr/prijava_exyu

Sudionici ovogodišnjeg Guitar Art-a
Los Romero - Celin, Pepe, Lito & Celino Romero, SAD / Španjolska : koncert, majstorske radionice
Egberto & Alexandre Gismonti, Brazil : koncert, majstorske radionice
Ernesto Bitetti, Argentina : majstorske radionice, žiri
Marcello Rota, Italija : koncert
DIV4S, Italija: koncert
Mariza, Portugal : koncert
Stefan Milenković, Srbija / SAD : koncert
Edin Karamazov , Hrvatska: koncert, majstorske radionice
Aniello Desiderio’s , Quartetto Furioso, Italija : koncert, majstorske radionice
Darko Karajić, Srbija: koncert
Ištvan Roemer, Hrvatska: majstorske radionice, žiri
Goran Krivokapić, Crna Gora: koncert, majstorske radionice
Xuefei Yang, Kina: koncert, majstorske radionice

Objavljeno 20.01.2011.

Vremeplov

Uzmimo punk muziku. Sa glazbenog aspekta lako je reći da je to ... mm... sranje. Ali, to je također sociološki fenomen po svojim sociološkim implikacijama. Mladi ljudi, kao ljudska bića, odgovaraju okolini koja je manje više neprijateljska ili puna nasilja.

John Mclaughlin