Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Guitar Art Festival 08-13.02.2011.

Guitar Art Festival  08-13.02.2011.„Guitar Art“ festival je nastao 2000. godine i danas predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svjetskih gitarista.

Razmjena znanja, prakse i iskustva, kao i upoznavanje s domaćim i svjetskim tokovima u suvremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadogradnja edukativnoj osnovi, primarni je cilj ovog projekta.

Nastanak ovog festivala organizatori objašnjavaju riječima: “Dugogodišnja izolacija i socijalna ugroženost roditelja naših đaka doveli su do toga da su mnoge generacije klasičnih gitarista završile svoje osnovno, srednje i visoko obrazovanje bez ikakvih iskustava i stimulacija ovog tipa. Shodno tome, veliki edukativni, kulturni, medijski i psihosocijalni značaj festivala čine osnovu da naše želje i potrebe kroz njegovu realizaciju, uz uloženu energiju i entuzijazam, postanu stvarne.”

Posebnu aktivnost festivala predstavlja izdavaštvo koje svake godine neposredno pred naredni festival donosi originalno CD izdanje, autoriziranu kompilaciju najboljih snimaka iz prošle festivalske godine. U planu je dalji razvoj i popularizacija ovih izdanja i van granica Srbije.

Također, svake godine, posebna pažnja se pridaje izdanju festivalske knjige koja detaljno prezentira program, učesnike i druga dostignuća festivala.

Neophodno je naglasiti i ozbiljan pristup kvalitetu izrade svih festivalskih izdanja, programskih bukleta i različitih sredstava oglašavanja, što za cilj ima dostizanje najviših standarda u svjetskoj praksi na polju kulture i sličnih događaja ozbiljne muzike.

I ove, kao i svakih godina zainteresirani gitaristi mogu se prijaviti za takmičenje u okviru Guitar Art Festivala. Krajnji rok za prijavljivanje je 31. 01. i u takmičenju mogu sudjelovati svi kandidati s prostora bivše Jugoslavije o čemu se mogu informirati preko adrese www.gaf.rs/sr/prijava_exyu

Sudionici ovogodišnjeg Guitar Art-a
Los Romero - Celin, Pepe, Lito & Celino Romero, SAD / Španjolska : koncert, majstorske radionice
Egberto & Alexandre Gismonti, Brazil : koncert, majstorske radionice
Ernesto Bitetti, Argentina : majstorske radionice, žiri
Marcello Rota, Italija : koncert
DIV4S, Italija: koncert
Mariza, Portugal : koncert
Stefan Milenković, Srbija / SAD : koncert
Edin Karamazov , Hrvatska: koncert, majstorske radionice
Aniello Desiderio’s , Quartetto Furioso, Italija : koncert, majstorske radionice
Darko Karajić, Srbija: koncert
Ištvan Roemer, Hrvatska: majstorske radionice, žiri
Goran Krivokapić, Crna Gora: koncert, majstorske radionice
Xuefei Yang, Kina: koncert, majstorske radionice

Objavljeno 20.01.2011.

Vremeplov

R’n’R je u sebi umro: ugušio se, istrošio se kao izraz, a onda mu je vrijeme (a to je naše vrijeme, vrijeme u kojem živimo) okrenulo leđa.
Petar Jevremović, intervju za RiRock.com