Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gustafi - Odmetnička poetika i prašnjav zvuk

Gustafi - Odmetnička poetika i prašnjav zvukGustafi su prvi domaći bend kojem je pošlo za rukom uspješno spajanje rocka s istarskim folklorom, odmetničkom poetikom i prašnjavim zvukom tex-mexa. Okupili su se 1980. pod imenom Gustaph Y njegovi dobri duhovi. U to su vrijeme svirali kombinaciju new wavea i avangardne glazbe, što im je priskrbilo i nastup na Zagrebačkom biennaleu, na kojem su dvije godine prije nastupili i Električni orgazam, Haustor, Šarlo Akrobata i Laboratorij zvuka.

Prva faza rada benda okrunjena je snimanjem debi albuma pod producentskom palicom lidera Ekatarine Velike, Milana Mladenovića. ”V” je objavljen 1985., kao jedan od prvih nezavisnih albuma u bivšoj Jugoslaviji, u nakladi tadašnje slovenske Dokumentarne.

Sljedeći album ”Tutofato” je objavljen 1994., a bend stječe glas neumorne koncertne atrakcije, sposobne stvoriti feštu, popularno nazvanu „štala“, gdje god se pojavi. ”Sentimento muto” je album koji je kritika izrazito hvalila, a ušao je i u red najboljih ostvarenja hrvatske scene devedesetih. Godine 1999. objavljuju ”Vraćamo se odmah”, album koji ih ustoličuje na sam vrh domaće scene i kojeg su mnogi kritičari proglasili albumom godine. Zajedno sa ”Sentimento muto”, taj je album uvršten u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj. Njegov nasljednik ”Na minimumu” nastavlja niz odličnih studijskih ostvarenja.

U ljeto 2006. objavljuju prema mnogim mišljenjima najbolji album godine, ˝F.F˝. Za isti su album u travnju 2007. nagrađeni diskografskom nagradom Porin u kategoriji ˝najbolji rock album˝. Iako uvijek nagrađivani vjernošću publike, konstantno prepunjenim koncertnim prostorima te uzastopnim pohvalnim osvrtima, Gustafima, koji hrvatsko pučanstvo uveseljavaju gotovo dvadeset i sedam godina, uručeni je Porin prva službena nagrada za kvalitetu, trud, rad i upornost.

Gustafe svakako možemo nazvati najposebnijom grupom na domaćem terenu, a nastupiti će na ovogodišnjem velikom Vip INmusic festivalu uz jaka strana i domaća glazbena imena Iggy Pop & The Stooges, Sonic Youth, New York Dolls, !!!, The Beat Fleet i Letu štuke.

Anton Cvijić / Artist info

Objavljeno 20.06.2007.

Vremeplov

Ustvari počeo sam se baviti fotografijom na prilično atipičan način. Nisam startao kao većina drugih dečki na putu do umjetničkog fotografa radom po novinama, pogotovo omladinskim. Ja sam odmah krenuo sa izložbama fotografija.
Rino Gropuzzo, riječki fotograf