Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gustafi - Odmetnička poetika i prašnjav zvuk

Gustafi - Odmetnička poetika i prašnjav zvukGustafi su prvi domaći bend kojem je pošlo za rukom uspješno spajanje rocka s istarskim folklorom, odmetničkom poetikom i prašnjavim zvukom tex-mexa. Okupili su se 1980. pod imenom Gustaph Y njegovi dobri duhovi. U to su vrijeme svirali kombinaciju new wavea i avangardne glazbe, što im je priskrbilo i nastup na Zagrebačkom biennaleu, na kojem su dvije godine prije nastupili i Električni orgazam, Haustor, Šarlo Akrobata i Laboratorij zvuka.

Prva faza rada benda okrunjena je snimanjem debi albuma pod producentskom palicom lidera Ekatarine Velike, Milana Mladenovića. ”V” je objavljen 1985., kao jedan od prvih nezavisnih albuma u bivšoj Jugoslaviji, u nakladi tadašnje slovenske Dokumentarne.

Sljedeći album ”Tutofato” je objavljen 1994., a bend stječe glas neumorne koncertne atrakcije, sposobne stvoriti feštu, popularno nazvanu „štala“, gdje god se pojavi. ”Sentimento muto” je album koji je kritika izrazito hvalila, a ušao je i u red najboljih ostvarenja hrvatske scene devedesetih. Godine 1999. objavljuju ”Vraćamo se odmah”, album koji ih ustoličuje na sam vrh domaće scene i kojeg su mnogi kritičari proglasili albumom godine. Zajedno sa ”Sentimento muto”, taj je album uvršten u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj. Njegov nasljednik ”Na minimumu” nastavlja niz odličnih studijskih ostvarenja.

U ljeto 2006. objavljuju prema mnogim mišljenjima najbolji album godine, ˝F.F˝. Za isti su album u travnju 2007. nagrađeni diskografskom nagradom Porin u kategoriji ˝najbolji rock album˝. Iako uvijek nagrađivani vjernošću publike, konstantno prepunjenim koncertnim prostorima te uzastopnim pohvalnim osvrtima, Gustafima, koji hrvatsko pučanstvo uveseljavaju gotovo dvadeset i sedam godina, uručeni je Porin prva službena nagrada za kvalitetu, trud, rad i upornost.

Gustafe svakako možemo nazvati najposebnijom grupom na domaćem terenu, a nastupiti će na ovogodišnjem velikom Vip INmusic festivalu uz jaka strana i domaća glazbena imena Iggy Pop & The Stooges, Sonic Youth, New York Dolls, !!!, The Beat Fleet i Letu štuke.

Anton Cvijić / Artist info

Objavljeno 20.06.2007.

Vremeplov

Ja na razvoj tehnologije gledam u smislu da će tehnologija samo brisati granice, tako da neće biti potrebno da definiramo imamo li elektronsku ili kakvu drugu glazbu, već će muzika biti samo muzika.
Kiril Džajkovski