Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gutar Art Festival – Beograd - Kontinenti

Gutar Art Festival – Beograd - KontinentiMeđunarodni, 13. po redu, „Guitar Art“ festival održati će se u Beogradu od 16. do 21. 03. 2012. godine. Festival pod sloganom „Kontinenti“ predstaviti će više od 60 umjetnika iz svih dijelova svijeta, a posebno mjesto u programu zauzeti će trio svjetski priznatih majstora gitare „Kings of Strings“ koji čine Tommy Emmanuel, Vlatko Stefanovski i Stochelo Rosenberg.

Koncert ove gitarske supergrupe održati će se u Sava centru 17. 03. 2012. godine, nakon čega će uslijediti turneja u produkciji „Guitar Art“-a, koja će obići i najveće gradove jugoistočne Evrope.

Ulaznice za ovaj koncert već su u prodaji na blagajni Sava centra po cijenama u pet kategorija od 16e do 30e, dok se rezervacije najboljih mjesta u sali mogu izvršiti preko sajta www.gaf.rs – oficijalnog sajta Guitar Art-a.

Trio virtuoznih gitarista na turneji će predstaviti nekoliko različitih muzičkih žanrova, ali i stilova sviranja akustične gitare. Tommyija Emmanuela svijet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svjedoče i priznanja magazina „Rolling Stone“ i „Guitar Player“, nominacije za nagradu „Grammy“ ili pohvale kolega s kojima je surađivao poput Eric Claptona, Joe Satriania, Stevie Wondera ili Steve Vaia koji je prije par godina izjavio da je Emmanuel „najbolji gitarist na svijetu“.

I otac električne gitare, legendarni Les Paul za Emmanuela je 2008. godine rekao da „ima sve predispozicije da bude zaista najveći“. Australijski gitarist ipak dosta je skromniji povodom svog sudjelovanja u „Kings of Strings“: „Ovo je velika čast i bio sam uzbuđen kad mi je predloženo da budem dio ovakvog sastava. O Stochelou sam znao sve već dugi niz godina i želio jako da sviramo zajedno, a kad sam otkrio Vlatkovo sviranje bio sam oduševljen! Naučio sam mnogo toga od Vlatka u posljednje vrijeme“.

Stefanovski je praktički sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su štovaoci uvijek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe „Leb i sol“, preko velikih jugoslavenskih i svijetskih turneja, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje i komponiranje kroz razne stilove, od snažnih rock rifova do nestvarno brzih jazz pasaža i ritmički neparnih pjesama s juga Evrope.

Poznat među kolegama kao veoma emotivan, iskren i predan umjetnik, Vlatko je kao autor ostavio neke od najvećih pjesama s ovih prostora poput „Čuvam noć od budnih“, „Kao kakao“, „Talasna dužina“, „Nisam tvoj“ ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema „Jovano, Jovanke“ i „Uči me majko, karaj me“.

Jedna od brojnih Vlatkovih numera koju trio vrijedno vježba za turneju svakako je i pjesma „Gypsy Song/Eh da imam“ koju je Stefanovski napisao za film „Gypsy Magic“. Suradnju s dvojicom svijetskih majstora, Vlatko doživljava kao priznanje: „Trebalo je proči 40 godina da stignem ovdje gdje sam, kako bi mogao svirati s najboljima na svijetu. Osjećam se kao da sam vježbao svo ovo vrijeme, i to ne samo svirao, već i život izučavao“.

Romsku muziku, kroz njene svingerske, jazz „manouche“ formate, na jedan sasvim drugačiji način, već tri desetljeća proslavlja i virtuozni Stochelo Rosenberg. Zašto mnogi danas tvrde da je prerastao i svog uzora, legendarnog Django Reinhardta, možda donekle objašnjava i činjenica da je gitaru počeo svirati s „tek“ deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Nizozemskoj.

Stochelo s matičnom grupom „The Rosenberg Trio“ danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist“, te brojne nastupe širom svijeta od „North Sea Jazz“ festivala do njujorškog Carnegie Halla.

Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, numere „For Sephora“, Stochelo Rosenberg priznaje da su „Kings of Strings“ za njega „poput najljepšeg poklona“ i u ime cijelog „trilinga kraljeva“ dodaje: „Vidimo se na koncertu!“.

Objavljeno 10.03.2012.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich