Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Happy Mondays - Sretni acid ponedjeljci

Happy Mondays - Sretni acid ponedjeljciVodeći predstavnici manchesterske scene s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća i prve polovice devedesetih, predvođeni osebujnim i beskompromisnim Shaunom Ryderom, uz Stone Roses obilježili su svjetsku glazbenu scenu. Happy Mondays infiltrirali su se s klupskom i rave kulturom, njihova glazba bazirala se na zvuku i ritmu housea začinjenog soulom 70-ih i psihodelijom 60-ih. Bili su jedan od prvih rock bendova koji je uveo hip-hop u svoju glazbu.

Utjecali su na mnoge velike bendove od The Chemical Brothersa do Oasisa, a pojavljuju se i brojni remiksevi njihovih pjesama poznatih DJ-a. Snimili su niz hitova, od kojih su neki već klasici pop rock glazbe kao: ”Step On”, ”24 Hour Party People”, ”Kinky Afro”... ”Madchester party people” nazvali su se po pjesmi New Ordera ”Blue monday”, a film ”24 hour Party People” Michaela Winterbottoma govori upravo o ’Madchester’ bendovima, utjecaju droge i plesnog ludila. Rave-manija zahvatila je cijeli otok, a zatim je prešla i na kontinent tako da je uskoro cijela Europa bila zaražena psihodeličnim disco ritmom, a ploče Mondaysa pojavile su se i u Americi. Uspjeli su potaknuti revival psihodelije 60-ih techno beatom i acid house-om.

Ključni album ”Pills ’N’ Thrills And Bellyaches” (1990.) koji su producirali poznati DJ Paul Oakenfold i Steve Osborne (producirao Placebo, New Order...), najznačajniji je album manchesterskog rave pokreta, a nezaboravni stihovi ”You’re twisting my melon, man! Y’know, you talk so hip, man, you’re twisting my melon, man!” ušli su u povijest pop glazbe.

Uz Primal Scream i Stone Rosese, Happy Mondays pripadaju centralnim figurama ’Madchester’ bendova kasnih osamdesetih. Još godinama kasnije inspiriraju svojim zaraznim zvukom.

Godine 2004., nakon dugogodišnje pauze, ponovno se okupljaju u slijedećoj postavi; Bez, Gary, Shaun i Kav Sandhu na gitari i ponovno pune koncertne dvorane diljem svijeta. Nakon punih 14 godina ove godine objavili su novi album ”Uncle Dysfunktional” nakon kojeg je odmah uslijedila turneja koju obilježavaju sjajni nastupi na kojima Happy Mondays izvode niz svojih uspješnica. Tako će nakon Coachella Music Festivala (Indio), Kalifornije i New York City-a, te Virgin festivala, jednog od najvećih britanskih festivala na kojem nastupaju kao jedni od headlinera, nastupiti i na Vip INmusic festivalu, naravno u ponedjeljak.

Link: www.happymondaysonline.comAnton Cvijić

Objavljeno 17.08.2007.

Vremeplov

O Milesu Davisu se ne bi smijelo kazati išta loše jer je učinio nevjerovatne stvari i njegov doprinos modernoj muzici je ogroman.
John Mclaughlin