Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Hrvatska u fokusu međunarodne glazbene konferencije Waves Vienna

Hrvatska u fokusu međunarodne glazbene konferencije Waves ViennaI ove godine jesen je u znaku jedne od najvažnijih europskih konferencija o glazbi, ujedno i festivalu, Waves Vienna.

Prvi put konferencija će se održati i u susjednoj Bratislavi, pa će se dva grada spojiti od 1. - 5. listopada 2014., te ujediniti klubove, jedinstvene lokacije i javni prostor pod znakom Waves.

Kao mjesto gdje se spaja glazbena scena, ali i glazbeni vizionari današnjice, Waves ima cilj povezati sve sudionike, od glazbenika, preko organizatora i izdavača do medija, te potaknuti umrežavanje u Europi i raspravu o održivim modelima i financiranju.

Budući da je Waves Vienna dio projekta European Talent Exchange Program, koji okuplja sve zainteresirane sudionike glazbene industrije, moto konferencije je „East meets West” stoga je ove godine dodana lokacija u Bratislavi.

Uz Nizozemsku, po prvi put fokus konferencije je na Hrvatskoj koja je prepoznata kao vrijedan partner zbog sverastućeg značaja glazbene industrije i činjenice da je stavljena na festivalsku mapu svijeta, te će hrvatski predstavnici približiti našu živahnu glazbenu scenu.

Prvog dana konferencije, 2. listopada, na rasporedu su panel rasprave ”Glazbena scena u Hrvatskoj”, a o živopisnoj sceni govorit će Mate Škugor, organizator festivala SuperUho i Žedno Uho, Alen Matošović Topssy s Radija 808, te Krešimir Blažević s glazbenog portala muzika.hr.

Na panelu ”Glazbeno tržište u Hrvatskoj” o raznolikosti ove rastuće branše govorit će Mario Grdošić i Sanjin Đukić iz LAA agencije, dugogodišnji organizatori glazbenih događaja i promoteri, te Branko Komljenović iz izdavačke kuće Menart. Panel ”Kako najbolje raditi s Hrvatskom” okupit će iskustva o pristupanju hrvatskom tržištu.

Govorit će Tomo in der Mühlen, vlasnik međunarodne tvrtke za autorska prava IDM Music, Dijana Lakuš, s iskustvom rada na festivalima u Hrvatskoj trenutno radi u produkciji Glastonburyja, Adnan Mehmedović, jedan od organizatora Fresh Island Festivala, te Nick Hobbs iz međunarodne agencije Charmenko koja se bavi bookingom i na području Hrvatske.

Moderator svih hrvatskih panela je Edo Plovanić, suosnivač portala muzika.hr, koji je pokrenuo inicijativu izlaganja hrvatskih glazbenih potencijala međunarodnom tržištu.

”Ovo je velika prilika našim izvođačima kao i glazbenoj struci obzirom da je Waves Vienna dio European Talent Exchange Program (ETEP i CEETEP) mreže koja je od 2006. iznjedrila izvođače kao što su Adele, Ellie Goulding, Lykke Li, Calvin Harris, Disclosure, Mumford & Sons, Editors, The XX, James Blake ili pak Chvrches. Mreža okuplja bookere, agente, managere, kao i festivale poput najvećeg europskog Glastonburryja, tu su Primavera i Nova Rock kao i naši susjedi Sziget i Exit festival, dok ju mi jako slabo koristimo pa ovo smatram i dobrim međunarodnim korakom.”

Waves je i glazbeni festival koji okuplja odličan lineup trenutno jakih imena, lokalne glazbenike, te predstavnike gostujućih zemalja. Hrvatsku ove godine u pogramu predstavlja čak sedam autora tj. sastava.

U Beču su tako 2. listopada nastupili Jonathan, riječka petorka koja je u zadnjih godinu dana podigla veliki hype na sceni, naš najpoznatiji ženski indie trio Punčke, te MLAT, indie-mediteraneo-avant-math-pop-rock band.

Seriju gostovanja nastavile su i kantautorice Irena Žilić 4. listopada u Beču, te Lovely Quinces u Bratislavi 3. listopada. Punk noise pop band Vlasta Popić nastupila je u Beču 2. listopada, te u Bratislavi dan nakon, kada je nastupio i naš prouducent Davor O u live izdanju.

Objavljeno 04.10.2014.

Vremeplov

Sve je u rukama. Da bi ste dobili zvuk koji želite, morate točno znati gdje dodirnuti žice i točno koliki pritisak upotrebiti. Morate naučiti to osjetiti. U tom slučaju bas govori.
Jaco Pastorius