Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Humanitarni koncerti pretvorili se u reketiranje glazbenika

Humanitarni koncerti pretvorili se u reketiranje glazbenikaU povodu natpisa u medijima kojim se prozivaju glazbenici zbog navodnih manipulacija i nemoralnih postupaka vezanih uz humanitarne koncerte, ovim putem želimo upoznati javnost s činjenicom da hrvatski glazbenici svake godine, od 1990. do danas, održavaju tisuće koncerata čiji prihod je namjenjen pojedincima ili društvenim skupinama koje pokušavaju riješiti socijalne ili zdravstvene probleme u društvu, mimo državnih institucija nadležnih za socijalnu ili zdravstvenu skrb.

Važno je napomenuti da glazbenici nisu organizatori tih koncerata već su, dapače, pod stalnim pritiskom, pa i reketom pojedinaca i organizacija kojezahtijevaju od glazbenika da besplatno doniraju svoj rad, ili da doniraju svoj novac, i pritom su nerijetko ucjenjeni prijetnjama da će ih se u suprotnom javno prozvati zbog socijalne neosjetljivosti i nehumanosti. Tako se događa da su glazbenici često primorani nastupati i na onim koncertima koji su unaprijed osuđeni na neuspjeh, najčešće zbog amaterske organizacije i krive programske koncepcije koncerata.

Obzirom da je situacija potpuno izmakla kontroli, pa se mnogi glazbenici osjećaju ugroženi gotovo svakodnevnim terorom, pa i fizičkim prijetnjama kako bi nekom donirali svoj novac ili nastupili na najčešće vrlo loše organiziranim koncertima koji u konačnici ne ostvare nikakav prihod, Hrvatska glazbena unija poziva državu, posebice Ministarstvo financija, da konačno zakonom ili podzakonskim aktom detaljno uredi pitanje humanitarnih koncerata, kao i da kontrolira i drastično kažnjava svaki eventualni pokušaj zloporabe.

HGU u međuvremenu poziva sve glazbenike da u buduće NE prihvaćaju nastup na humanitarnim koncertima ukoliko nisu ispunjeni uvjeti za organizaciju humanitarnih koncerata kakvi vrijede u civiliziranim državama svijeta, a to znači:

*da cjelokupan iznos od ulaznica i svih drugih prihoda humanitarne akcije odlazi u humanitarne svrhe;
* da će se eventualni, najnužniji troškovi produkcije koncerta pokriti sponzorstvima ili vlastitim sredstvima organizatora;
*konačno, da će organizator za svaki humanitarni koncert potpisati ugovor s glazbenicima po kojem će im isplatiti puni iznos honorara uobičajen za komercijalne koncerte, a glazbenici će se obvezati honorar proslijediti sa svog računa na račun ustanove ili pojedinca za kojeg se koncert organizirao.


Samo na taj način moguće je krajnje transparentno i uspješno organizirati humanitarne koncerte, a glazbenici, koji su tijekom svoje karijere bezbroj puta donirali svoj rad a da za to najčešće nemaju nikakav pisani trag, konačno će imati jasan dokaz koliko su egzaktno pridonijeli općem dobru.

U tom smislu HGU će uputiti svom članstvu prijedlog posebnog Pravilnika kojim će se urediti učešće glazbenika na humanitarnim koncertima.

HGU

Objavljeno 30.11.2009.

Vremeplov

Punk u Rijeci nije bila samo glazba, riječki je punk bio pokret koji je krenuo, pokrenuo i rasturio sve šablone koje su u ovom gradu i toj ondašnjoj državi tada vladale. A okidač su mu bili, ne intelektualci, ne seljaci, ne radnička klasa, već klinci – golobradi mulci i još nepropupali cureci.
Slavica Mrkić Modrić, riječka novinarka (Novi list)