Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Humanitarni koncerti pretvorili se u reketiranje glazbenika

Humanitarni koncerti pretvorili se u reketiranje glazbenikaU povodu natpisa u medijima kojim se prozivaju glazbenici zbog navodnih manipulacija i nemoralnih postupaka vezanih uz humanitarne koncerte, ovim putem želimo upoznati javnost s činjenicom da hrvatski glazbenici svake godine, od 1990. do danas, održavaju tisuće koncerata čiji prihod je namjenjen pojedincima ili društvenim skupinama koje pokušavaju riješiti socijalne ili zdravstvene probleme u društvu, mimo državnih institucija nadležnih za socijalnu ili zdravstvenu skrb.

Važno je napomenuti da glazbenici nisu organizatori tih koncerata već su, dapače, pod stalnim pritiskom, pa i reketom pojedinaca i organizacija kojezahtijevaju od glazbenika da besplatno doniraju svoj rad, ili da doniraju svoj novac, i pritom su nerijetko ucjenjeni prijetnjama da će ih se u suprotnom javno prozvati zbog socijalne neosjetljivosti i nehumanosti. Tako se događa da su glazbenici često primorani nastupati i na onim koncertima koji su unaprijed osuđeni na neuspjeh, najčešće zbog amaterske organizacije i krive programske koncepcije koncerata.

Obzirom da je situacija potpuno izmakla kontroli, pa se mnogi glazbenici osjećaju ugroženi gotovo svakodnevnim terorom, pa i fizičkim prijetnjama kako bi nekom donirali svoj novac ili nastupili na najčešće vrlo loše organiziranim koncertima koji u konačnici ne ostvare nikakav prihod, Hrvatska glazbena unija poziva državu, posebice Ministarstvo financija, da konačno zakonom ili podzakonskim aktom detaljno uredi pitanje humanitarnih koncerata, kao i da kontrolira i drastično kažnjava svaki eventualni pokušaj zloporabe.

HGU u međuvremenu poziva sve glazbenike da u buduće NE prihvaćaju nastup na humanitarnim koncertima ukoliko nisu ispunjeni uvjeti za organizaciju humanitarnih koncerata kakvi vrijede u civiliziranim državama svijeta, a to znači:

*da cjelokupan iznos od ulaznica i svih drugih prihoda humanitarne akcije odlazi u humanitarne svrhe;
* da će se eventualni, najnužniji troškovi produkcije koncerta pokriti sponzorstvima ili vlastitim sredstvima organizatora;
*konačno, da će organizator za svaki humanitarni koncert potpisati ugovor s glazbenicima po kojem će im isplatiti puni iznos honorara uobičajen za komercijalne koncerte, a glazbenici će se obvezati honorar proslijediti sa svog računa na račun ustanove ili pojedinca za kojeg se koncert organizirao.


Samo na taj način moguće je krajnje transparentno i uspješno organizirati humanitarne koncerte, a glazbenici, koji su tijekom svoje karijere bezbroj puta donirali svoj rad a da za to najčešće nemaju nikakav pisani trag, konačno će imati jasan dokaz koliko su egzaktno pridonijeli općem dobru.

U tom smislu HGU će uputiti svom članstvu prijedlog posebnog Pravilnika kojim će se urediti učešće glazbenika na humanitarnim koncertima.

HGU

Objavljeno 30.11.2009.

Vremeplov

Život bez glazbe bio bi velika pogreška.
Friedrich Nietzsche