Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Iron Butterfly - Na krilima flower power generacije

Iron Butterfly - Na krilima flower power generacijeGlazbene prilike Los Angelesa u kasnim 60-im i 70-im godinama karakterizirali su žestoki zvukovi i osjećaji koji su reflektirali revolucionarne stavove generacije. Na takvu scenu uletio je band čiji je zvuk ne samo utjelovio čvrste stavove generacije žestokim bubnjevima i bas dionicama, nego je i prigrlio mnogo nježnije težnje kroz kompleksne gitarističke i klavijaturističke dionice.

Iron Butterfly potpisali su za ATCO Records (podružnicu Atlantic Recordsa) u proljeće 1967., a sljedeće zime izašao je njihov prvi album prigodno nazvan „Heavy“. Dok je band bio na turneji s veličinama poput The Doorsa, Jefferson Airplanea, The Grateful Dead, Traffica, The Who i Creama, njihov impresivni debi album zadržao se na Billboardovoj top ljestvici albuma skoro godinu dana.

U srpnju 1968. godine Iron Butterfly izdali su monumentalnu veliku ploču „In-A-Gadda-Da-Vida“ na kojoj se nalazila skladba u trajanju od 17:05 minuta koja je tako fenomenalno primljena da je uzdrmala cijelu ondašnju glazbenu industriju. „Vida“ je u prvoj godini nakon što je objavljena prodajom nadmašila svaku ploču u povijesti snimljene glazbe (prodano je preko osam milijuna primjeraka) i tako je nadmašila kriterij za nagradu glazbene industrije „Zlatna ploča“.

Za svoje postignuće, Iron Butterfly nagrađeni su prvom „Platinasta ploča“ nagradom u povijesti glazbene industrije! Ovu povijesnu nagradu kreirao je i uručio tadašnji predsjednik ATCO Recordsa Ahmet Ertegun, koji je kasnije postao predsjednik WEA grupe. Nagrada koju je taj album dobio je i „Multi-Platinasta“.

Album „In-A-Gadda-Da-Vida“ ostao je na top ljestvicama 140 tjedana, od kojih je 81 tjedan bio među prvih deset. Do danas, prodan je u više od 30 milijuna primjeraka te je neupitni klasik u arhivama rock DJ-a i audiofila diljem svijeta. Godinu dana kasnije, Iron Butterfly izdali su svoj treći album, „Ball“, koji je nadmašio „Vidu“ (još je uvijek na Billboardovoj Top 10 ljestvici), postigao zlatnu nakladu i zauzeo prvo mjesto. „Ball“ se zadržao na top ljestvicama 44 tjedna, a 1970. godine uslijedila su još dva albuma: „Live“ i „Metamorphosis“. Oba su se plasirala u Top 20.

Iron Butterfly intenzivno su nastupali na turnejama diljem Amerike, Kanade i Europe, gdje su nastupili u svjetski poznatom londonskom Royal Albert Hallu. Također su nastupali i s Jimijem Hendrixom, Led Zeppelinom, Frankom Zappom, Chicagom, Janis Joplin, Steppenwolfom, Canned Heatom, Three Dog Nightom, Quicksilverom, Yesom, Creedence Clearwaterom, Rushom, The Turtles, Buffalo Springfieldom, Crosby Stills & Nashom, The Byrds.

U 70-ima, izdali su dva albuma za kuću MCA, „Scorching Beauty“ i „Sun of Steel“. Nastupali su i na TV-u: The Steve Alen Show, The David Frost Show, The Red Skelton Comedy Hour, Playboy After Dark, The Dating Game, Somethin’ Else, te više puta sudjelovali u American BandStandu Dicka Clarka. 14. svibnja 1988. Atlantic Records ih je pozvao da nastupe na koncertu povodom njihove 40. obljetnice, „It’s Only Rock’n Roll“, u njujorškom Madison Square Gardenu. HBO je snimao i emitirao taj koncert diljem svijeta putem satelita.

Glazba Iron Butterflya pojavila se u filmovima poput Savage Seven, Manhunter, Texas Chainsax Massacre 2, Nigtmare On Elm Street i Fatal Instinct, kao i u TV serijama Wonder Years, Hardcastle & McCormick, Roseanne, Home Improvement, The Simpsons te Unsolved Mysterie. Još uvijek se često referira na band i njihovu glazbu, u hit filmovima poput Ford Fairlane, Sybling Rivalries, te nekoliko puta u popularnim TV serijama i emisijama: Cheers, Letterman, Dennis Miller Show, Howard Stern i mnogim drugima. U studenom 1995. Ron Bushy pojavio se u emisiji Phila Donahuea i seriji Unsolved Mysteries. 1996. godine band se pojavio u American Journalu, America’s Most Wanted te People Magazinu.

Link: www.ironbutterfly.com

Mate Bogut / N/A

Objavljeno 17.04.2007.

Vremeplov

U međuvremenu, molim za malo solidarnosti jer glazba rikava...
Paolo Sfeci (HGU)