Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Iron Butterfly - Na krilima flower power generacije

Iron Butterfly - Na krilima flower power generacijeGlazbene prilike Los Angelesa u kasnim 60-im i 70-im godinama karakterizirali su žestoki zvukovi i osjećaji koji su reflektirali revolucionarne stavove generacije. Na takvu scenu uletio je band čiji je zvuk ne samo utjelovio čvrste stavove generacije žestokim bubnjevima i bas dionicama, nego je i prigrlio mnogo nježnije težnje kroz kompleksne gitarističke i klavijaturističke dionice.

Iron Butterfly potpisali su za ATCO Records (podružnicu Atlantic Recordsa) u proljeće 1967., a sljedeće zime izašao je njihov prvi album prigodno nazvan „Heavy“. Dok je band bio na turneji s veličinama poput The Doorsa, Jefferson Airplanea, The Grateful Dead, Traffica, The Who i Creama, njihov impresivni debi album zadržao se na Billboardovoj top ljestvici albuma skoro godinu dana.

U srpnju 1968. godine Iron Butterfly izdali su monumentalnu veliku ploču „In-A-Gadda-Da-Vida“ na kojoj se nalazila skladba u trajanju od 17:05 minuta koja je tako fenomenalno primljena da je uzdrmala cijelu ondašnju glazbenu industriju. „Vida“ je u prvoj godini nakon što je objavljena prodajom nadmašila svaku ploču u povijesti snimljene glazbe (prodano je preko osam milijuna primjeraka) i tako je nadmašila kriterij za nagradu glazbene industrije „Zlatna ploča“.

Za svoje postignuće, Iron Butterfly nagrađeni su prvom „Platinasta ploča“ nagradom u povijesti glazbene industrije! Ovu povijesnu nagradu kreirao je i uručio tadašnji predsjednik ATCO Recordsa Ahmet Ertegun, koji je kasnije postao predsjednik WEA grupe. Nagrada koju je taj album dobio je i „Multi-Platinasta“.

Album „In-A-Gadda-Da-Vida“ ostao je na top ljestvicama 140 tjedana, od kojih je 81 tjedan bio među prvih deset. Do danas, prodan je u više od 30 milijuna primjeraka te je neupitni klasik u arhivama rock DJ-a i audiofila diljem svijeta. Godinu dana kasnije, Iron Butterfly izdali su svoj treći album, „Ball“, koji je nadmašio „Vidu“ (još je uvijek na Billboardovoj Top 10 ljestvici), postigao zlatnu nakladu i zauzeo prvo mjesto. „Ball“ se zadržao na top ljestvicama 44 tjedna, a 1970. godine uslijedila su još dva albuma: „Live“ i „Metamorphosis“. Oba su se plasirala u Top 20.

Iron Butterfly intenzivno su nastupali na turnejama diljem Amerike, Kanade i Europe, gdje su nastupili u svjetski poznatom londonskom Royal Albert Hallu. Također su nastupali i s Jimijem Hendrixom, Led Zeppelinom, Frankom Zappom, Chicagom, Janis Joplin, Steppenwolfom, Canned Heatom, Three Dog Nightom, Quicksilverom, Yesom, Creedence Clearwaterom, Rushom, The Turtles, Buffalo Springfieldom, Crosby Stills & Nashom, The Byrds.

U 70-ima, izdali su dva albuma za kuću MCA, „Scorching Beauty“ i „Sun of Steel“. Nastupali su i na TV-u: The Steve Alen Show, The David Frost Show, The Red Skelton Comedy Hour, Playboy After Dark, The Dating Game, Somethin’ Else, te više puta sudjelovali u American BandStandu Dicka Clarka. 14. svibnja 1988. Atlantic Records ih je pozvao da nastupe na koncertu povodom njihove 40. obljetnice, „It’s Only Rock’n Roll“, u njujorškom Madison Square Gardenu. HBO je snimao i emitirao taj koncert diljem svijeta putem satelita.

Glazba Iron Butterflya pojavila se u filmovima poput Savage Seven, Manhunter, Texas Chainsax Massacre 2, Nigtmare On Elm Street i Fatal Instinct, kao i u TV serijama Wonder Years, Hardcastle & McCormick, Roseanne, Home Improvement, The Simpsons te Unsolved Mysterie. Još uvijek se često referira na band i njihovu glazbu, u hit filmovima poput Ford Fairlane, Sybling Rivalries, te nekoliko puta u popularnim TV serijama i emisijama: Cheers, Letterman, Dennis Miller Show, Howard Stern i mnogim drugima. U studenom 1995. Ron Bushy pojavio se u emisiji Phila Donahuea i seriji Unsolved Mysteries. 1996. godine band se pojavio u American Journalu, America’s Most Wanted te People Magazinu.

Link: www.ironbutterfly.com

Mate Bogut / N/A

Objavljeno 17.04.2007.

Vremeplov

Uzmimo punk muziku. Sa glazbenog aspekta lako je reći da je to ... mm... sranje. Ali, to je također sociološki fenomen po svojim sociološkim implikacijama. Mladi ljudi, kao ljudska bića, odgovaraju okolini koja je manje više neprijateljska ili puna nasilja.

John Mclaughlin