Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

James Brown - Neumorni kum soul glazbe

James Brown - Neumorni kum soul glazbeKao jedan od najizvođenijih umjetnika današnjice, James Brown ima najviše počasnih pridjeva koji krase njegovo ime - kao niti jedan drugi izvođač u povijesti glazbe. Mnoge generacije odrasle su uz njegovu glazbu, a on i danas nosi titulu najboljeg i najvećeg izvođača soula. J. Brown je pravi ˝hitmaker˝ sa 114 ulaza na Bilboardovu R&B ljestvicu singlova i 94 ulaza na Hot 100 ljestvicu singlova. Od navedenog broja 17 ih je doseglo poziciju broj jedan. A to je brojka koju su dotakli još samo Stevie Wonder i Louis Jordan. Povijest života James Browna sadrži brojne uspjehe.

Rođen je u Južnoj Carolini tijekom razdoblja ˝Velike krize˝. Još kao dijete, radio je u polju i sakupljao pamuk, a po ulicama plesao za sitniš i čistio cipele prolaznicima. Kao šesnaestogodišnjak Brown odlazi u reformatorsku školu na tri godine. Ondje upoznaje Bobbyya Byrda, vođu gospel grupe, koji mu ostaje doživotni prijatelj. Brown je trenirao profesionalni boks i baseball, no zbog ozljede na nozi odustaje od sporta i posvećuje se glazbenoj karijeri.

James se Brown pridružuje prijatelju Bobby Byrdu i njegovom gospel sastavu te zajedno pjevaju u gradovima Tocca i Georgia, ali i svim okolnim mjestima. Nakon što Brown upoznaje Hanka Ballarda i Fats Domina, Byrd i Brown svoj novi sastav nazivaju Flames, a u njemu se nalaze brojni pjevači, plesači i multiinstrumentalisti. Tijekom godina J. Brown napisao je 800 pjesama.

James Brown postaje ikona glazbene industrije. S njegovom glavnom glazbenom odlikom sviranja 1/3 takta, Brown direktno utječe na stvaranje evolucionarnog takta soul glazbe u 60-ima, funk glzbe 70-ih i rap glazbe 80-ih. Brown također osmišlja srž R&B glazbe snimajući za King i Federal izdavače tijekom 60-ih.

Albumom kao što je ˝Live At The Apollo˝, Jame Brown ujedinjuje energiju i histeriju u njegovom performansu izvedenom uživo. Ljudi koji ga do tada nisu vidjeli na pozornici mogli su čuti i osjetiti njegovo vrištanje, slavljenje i ponovno vraćanje mirnim taktovima, sve dok ne bi bio u potpunosti iscrpljen i mokar. No, uvjereni kako se takav žestok i neuobičajen nastup neće prodavati, King Records odbijaju producirati ovaj album. James Brown vlastitim sredstvima snima i izdaje žive snimke s njegovog koncerta održanog u Apollo Theateru 1962. Nakon samo godine dana album ˝Live At The Apollo˝ dospjeva do drugog mjesta na Billboardovoj ljestvici albuma.

Tijekom ˝divljih˝ nastupa J. Brown je na svojim koncertima znao izgubiti i po nekoliko kilograma. Strastvenim nastupima dovodio je publiku do ekstaze, a ritualni koncertni nastupi postali su njegov zaštitni znak.
Brownova preobrazba iz gospel pjevača u otkačenog s eksplozivnim intenzinetom R&B-a u kombinaciji s originalnom koreografijom odrađuje smjer crnačke glazbe već od Brownovog prvog R&B hita ˝Please Please Please˝ iz 1956.

1965. ima svoj prvi Top 10 singl s pjesmom ˝Papa’s Got A Brand New Bag˝, a od tada hitove nastavlja nizati jedan za drugim sljedećih 10-ak godina. Gospel i blues strukture s njegovih prvih ploča daju ritmičnost i vokalnost složenom funk zvuku. Brownova inovativnost tijekom mnogih godina stvaranja utjecala je na popularne glazbene stilove diljem svijeta kao što su funk, rock, Afro-pop, disco, ali djelomično i rap.

James Browna nazivaju i ˝kumom soula˝, a taj mu pridjev svakako pristaje. On i dalje nastavlja utjecati na nove generacije obožavatelja. Ulazi u Rock & Roll Kuću slavnih, a 1992. dobiva nagradu Grammy za životno djelo. Preminuo je krajem prosinca 2006. godine od upale pluća.

Link: www.godfatherofsoul.com

Mate Bogut

Objavljeno 03.10.2006.

Vremeplov

Meni je publika svetinja. Kao obitelj koju sam sam birao...
Zlatan Stipišić Gibonni