Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jazz DVD ”Welcome To The Club”

Jazz DVD ”Welcome To The Club”Objavljivanje ovog DVD-a podsjetnik je na iznimno značajno razdoblje hrvatske jazz scene, te Petrovićev doprinos promociji jazza u Zagrebu i Hrvatskoj.

No, on donosi tek djelomičan presjek nastupa sjajnih glazbenika u B.P. Clubu. Na ovom izdanju zabilježeni su nastupi brojnih zvijezda jazza poput: Liane Carrol Trio, Fritz Pauer, Joyce Yuille & Mike SPonza Trio, Philip Catherine String Trio, David Gazarov ali i vrsnih hrvatskih jazz glazbenika kao sam Boško Petrović, Jasna Bilušić & Julije Njikoš, Ante Gelo kvintet i Elvis Stanić Group, između ostalih.

Na taj način tek je djelomično dokumentirana aktivnost kluba, ali posve dovoljno da obilježi njegov karakter. Naime, svjetska jazz elita koja se u njemu okuplja i uzbudljivi programi čine B.P. Club klubom svjetske klase, ali i značajnim prostorom za kulturu grada Zagreba i Hrvatske.

Neke od snimaka uvrštenih na ovaj DVD, objavljen povodom 20. obljetnice kluba, podsjetnik su na gotovo zaboravljeno načelo jam sessiona. Naime, Boško, poput legendarnog producenta Normana Granza, zna prepoznati, osjetiti i okupiti u skupinu dobre glazbenike koji, u nekim slučajevima, nikad prije nisu svirali zajedno, a rezultat su neponovljive, uzbudljive, nezaboravne svirke. Tako su, primjerice, upravo u B.P. Clubu po prvi put zajedno muzicirali Scott Hamilton i Kenny Drew, te Toots Thielemans i John Lewis.

Na DVD, uvrštene su, s po jednom izvedbom, sve skupine koje su nastupile tijekom 2007. i 2008. na priredbama što se redovito održavaju u BP-ju: Springtime Jazz Feveru, Hrvatskom jazz saboru i Century of Bluesu, te Music Carouselu u produkciji Yamahe i Euro-Unita.

Tijekom trajanja tradicionalnog jazz festivala, Springtime Jazz Fevera, održanog od 24. ožujka do 6. travnja 2008., obilježena je 20. obljetnica djelovanja B.P. Cluba. Za slavljenički koncert, održan 1. travnja, Boško je rekao: ”Jubilej je obilježen velikim rođendanskim jam sessionom. Naime, nazvao me Gianni Basso, vodeći talijanski glazbenik, i predložio da za obljetnicu kao nekada zajedno odsviramo jam session. Naravno za to nije tražio nikakav novac.”

Slavljeničku sezonu su između ostalih, uz Boška, obilježili njegovi stalni suradnici, briljantni Mario Mavrin i Primoš Grašič koji su uvijek spremni na izazove i suradnju s najvećim svjetskim zvijezdama jazza, virtuozni David Gazarov kojeg je ljubav prema Sibili nagnala da preseli u Zagreb i zamijeni Bulu u ulozi kućnog pijanista BP-ja, ”vanjski suradnik” Boškova trija Georgie Fame, okorjeli BP-ovci: uvijek drukčiji Philip Catherine i neumorni Alvin Queen, jazzistist svjetskoga glasa Jesse Davis...

Na DVD su uvrštene i snimke nastupa drugih poznatih hrvatskih i svjetskih glazbenika raznih žanrova, među kojima i djevojaka i dječaraca od kojih su mnogi zanat izučavali u Umjetničkoj radionici Majstora Boška Petrovića, smještenoj u srednjovjekovnom istarskom gradu umjetnika, Grožnjanu, a u okviru Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži.

Četrnaestogodišnji Vid Jamnik, primjerice, nevjerojatno je nadareni slovenski vibrafonist koji je, zahvaljujući Majstoru daleko prije punoljetnosti dostigao glazbenu punoljetnost, te usporedo sa školovanjem oduševljava i koncertirajući. Svirajući zajedno s njim, Boško mu nesebično ostavlja prostor za iskazivanjem, povlači se korak unatrag, sjeda na rubu pozornice bdijući nad budućnošću jazza. Jamnik je jedan od rijetkih koji Boška može odlijepiti od njegovog stola, s kojim svira, podržava ga i sa smiješkom uživa u plodovima svoga rada. Istim onim smiješkom kojim John Lewis daje blagoslov svima koji stanu na pozornicu B.P. Cluba.

Davor Hrvoj

Objavljeno 15.03.2009.

Vremeplov

Postoji nešto što je mnogo važnije od svake logike - to je mašta.
Alfred Hitchcock