Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jean-Luc Ponty na Nišvilu 2012

Jean-Luc Ponty na Nišvilu 2012Jedan od najznačajnijih jazz i jazz rock muzičara od šezdesetih godina na ovamo, francuski violinist i kompozitor Jean Luc Ponty biti će jedan od headlinera Nišville jazz festivala koji će se održati od 16. do 19.08.2012. godine.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević podsjeća da je Pontyijevo sudjelovanje na festivalu planirano još za prethodno izdanje festivala, ali je u međuvremenu ono moralo biti odgođeno zbog velike svjetske turneje na kojoj je Ponty nastupao u supergrupi Chick Corea and Return to Forever.

Za ovog vanserijskog muzičara, koji će sa svojim bendom nastupiti prvog dana festivala, jedan od najpoznatijih jazz publicista svih vremena Joakim Berent je rekao da je upravo sa Pontyijem počela nova era kada je riječ o violini u jazzu, a njegovo fraziranje usporedio sa stilom improvizacija John Coltrane.

Ponty je rođen 1942. godine, a njegov vrtoglav uspon počinje 1964. godine kad objavljuje prvi solo album, a već dvije godine kasnije snima „Violin Summit“ s legendama jazz violine (Svend Asmussen, Stephane Grappelli i Stuff Smith).

Na popisu muzičara s kojima je Jean Luc Ponty Ponti svirao i snimao tokom karijere koja traje skoro pola stoljeća su i John Lewis, Gerald Wilson, George Duke, Niels-Henning Orsted Pedersen, John McLaughlin i Mahavishnu Orchestra, Herbie Hancock, Al Di Meola, Stanley Clarke, Miroslav Vitous, Lalo Schifrin, Vadim Repin, Regina Carter, Billy Cobham, Bela Fleck, Allan Holdsworth, Philip Catherine...

Krajem šezdesetih Ponti je započeo suradnju s Frenkom Zapom i preselio se u Ameriku. Zapa je skladao muziku za Pontyijev solo album “King Kong” (objavljen za “Blue Note” 1969. godine), a Ponty se pridružio bendu Frenka Zape na nekoliko antologijskih albuma i svirao na turnejama grupe “Mothers of Invention”.

Početkom sedamdesetih Elton John je pozvao Pontyija da sudjeluje u snimanju albuma “Honky Chateau”. U tom periodu Ponty potpisuje za diskografsku kuću “Atlantic” i objavljuje 12 uzastopnih albuma koji su ušli među Top 5 Bilboardove jazz liste.

Prošle godine Ponty je dobio prestižnu nagradu “Legenda jazza” na velikom Cork jazz festivalu u Irskoj, a osim njega u postavi Return to Forever na spomenutoj prošlogodišnjoj velikoj svjetskoj turneji (Australija, Kanada, Evropa, USA, Izrael, Južna Koreja i Japan) nastupali su i Stanley Clarke, Lenny White i Frank Gambale.

Ove godine u planu ima seriju koncerata u postavi Jean-Luc Ponty & his Band (William Lecomte – klavijature, Guy Akwa - bas i Damien Schmitt – bubnjevi). Sezonu otvara početkom veljače na jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u Rusiji – Zimskom internacionalnom umjetničkom festivalu Soči, a dva mjeseca kasnije u pariškom teatru ”Le Chatelet” zajedno sa simfonijskim orkestrom i muzičarima s kojima je nastupao u prošlosti – izvesti će program pod nazivom ”50 years of innovative jazz”.

Nišville Jazz Festival je nedavno počeo pretprodaju ulaznica po prvim promotivnim cijenama za predstojeće izdanje koje će se održati od 16. do 19.08. 2012. u Nišu.

Do 31. 01. 2012. komplet karata za četiri festivalske večeri iznosi 20e, a po već ustaljenoj tradiciji učenici i studenti mogu (uz dokaz: indeks ili đačku knjižicu) kupiti komplete ulaznica po cijeni od 15e! Kompleti karata za Nišville 2012. mogu se kupiti putem vaučerske prodaje na svim prodajnim mjestima Card Service-a u Srbiji i inozemstvu, kao i putem online prodaje na www.tickets.rs

Od 01.02. 2012. cijena kompleta iznositi će 20e za studente i đake, a 25e za regularni komplet karata.

Objavljeno 26.01.2012.

Vremeplov

U Austriji smo na jednom festivalu svirali u 20.00, a na drugom, udaljenom 100 kilometara, u ponoć. Nije nam bilo teško.
Biljan (Erotic Biljan & His Heretics)