Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jesus & Mary Chain - I mrze i vole Rock’n’Roll

Jesus & Mary Chain - I mrze i vole Rock’n’RollNakon raspada grupe Jesus and Mary Chain krajem 90-ih, uslijedilo je, kao i u većini slučajeva u glazbenom biznisu, reizdavanje i ”popunjavanje” diskografije. Od silnih albuma ipak treba izdvojiti presjek najboljih singlova (UK i USA), soundtrack pjesama i općenito ključnih pjesama legendarnih Škota iz 2002. godine. Kompilacija se zove ”21 singles”, ali da se nešto u cijeloj stvari pitalo braću Reid, vjerojatno bi se zvala ”Greatestfuckinghits” ili, što je još vjerojatnije, ne bi uopće bila objavljena.

Ako niste dosad čuli za Jesus and Mary Chain, znajte da se radi o bendu čije su jezgro tvorila dva brata: William i Jim Reid. Rođeni i školovani u Škotskoj, nakon par godina rada na, kako sami kažu, ”shitty jobs”, William i Jim se 1984. odlučuju na osnivanje benda pod snažnim utjecajem Velvet Undergrounda i The Stoogesa. Ostalo je, kako kaže uzrečica, povijest.

Nihilistički, depresivni, ali uvijek jednostavni tekstovi o seksu, drogama i glazbi kombinirani s raštimanim gitarama koje su zavijale uz beskrajan feedback efekt bili su svojevrsni trademark braće Reid. Usput budi rečeno, bubnjeve u JAMC svojevremeno je svirao Bobby Gillespie, danas mnogima poznatiji kao frontmen benda Primal Scream.

Njihovi 20-minutni nastupi po malim klubovima u Glasgowu, gdje su William i Jim svirali leđima okrenutih publici, redovito su završavali neredima, a vlasnici klubova izbacivali su bend na ulicu po završetku koncerta. ”To su bili dani” - tvrde danas braća Reid. William i Reid su se pak pri snimanju pjesama toliko svađali da je često dolazilo do fizičkog obračuna, a poslije su novinarima uporno tvrdili kako je snaga benda upravo u tim suprotnostima.

Jesus & Mary Chain su eksperimentirali s granicama mogućnostima gitarskih pojačala, a njihove nastupe 1980-ih po Londonu mnogi su nazivali ”nepodnošljivom bukom”. Ni William ni Jim nikad nisu svladali više od par akorda na gitari, ali su ipak s punim pravom tvrdili kako iz instrumenta mogu izvući više od ”Erica Claptona u njegovoj najgoroj noćnoj mori”. Jimovo pjevanje često se svodilo na apatično mumljanje koje se rijetko probijalo kroz zidine gitarskog feedbacka.

Debi album ”Psychocandy” objavljen 1985. se u glazbenim krugovima još uvijek smatra jednim od najvažnijih post-punk albuma, a ujedno i najboljim albumom JAMC. Nijedan naknadno objavljen album nije uspio vratiti slavu i pohvale koje su JAMC stekli svojim fantastičnim prvijencom. Najpoznatiji singl JAMC-a, ”Reverence” (s albuma ”Honey´s Dead”), svojevremeno je zabranjen na BBC-u zbog ´neprikladnog teksta´ (I wanna die just like Jesus Christ/I wanna die on a bed of spikes), iako je našao na samom vrhu prodavanosti britanskih singlova, što je pravo postignuće za jedan alternativni bend.

Potpuna neosjetljivost za showbusiness i glazbenu industriju te autodestruktivni stil života kombiniran s pretjeranim eksperimentiranjem raznim drogama dovela je do raspada benda 1998. Iako su ih mnogu britanski novinari smatrali samo glumcima i ”mračnim šminkerima” (što otočki novinari često rade sa svakim tko nije ”čisti” Englez), istina je da su William i Jim Reid bili i ostali jednostavni dečki iz Glasgowa koji mrzili i voljeli glazbu, industriju i, što je još važnije, jedan drugoga. Braća Reid nisu znali ni svirati, ni pjevati, ni komunicirati s medijima, ni jedan s drugim, ali su zato na glazbenoj sceni definirali novi žanr, što priznaju i najzadrtiji rock čistunci.

Četiri godine nakon raspada benda (2002.), objavljen je ”21 Singles” - kronološki složena kolekcija pjesama koja obuhvaća albume ”Barbed Wire Kisses”, ”Psychocandy”, ”Darklands”, ”Automatic”, ”Honey´s Dead”, ”Sound Of Speed”, ”Stoned and Dethroned” i ”Munki”. Upravo s ovog zadnjeg, skinute su dvije pjesme koje najbolje opisuju ambivalentnu prirodu JAMC-a. Radi se o sjajnim ”I Hate Rock´n´Roll” i (naravno) ”I Love Rock´n´Roll”, čiji tekst najbolje priča priču JAMC-a: I´ve had troubles but I found my star, I´ve found myself an electric guitar, I was some kind of messed up kid, now look what you did, look what you did, you made me, yeah/I love rock´n´roll, I love what I´m doing, I need rock´n´roll, gets me where I´m going.

Ako ste stari poznavatelj JAMC-a, ova kompilacija će vam sasvim dobro doći da se prisjetite onih najsjajnijih (ili najmračnijih) trenutaka Jesus and Mary Chaina. Onima koji misle da su Black Rebel Motorcycle Club izumili rock psihodeliju, da su Placebo inovativni, ili da je ”Happy When It Rains” pjesma benda Garbage, nabavite kompilaciju ”21 Singles” i poslušajte majstore na djelu.

Diskografija:
1985 Psychocandy
1987 Darklands
1988 Barbed Wire Kisses / B-Sides and Rarities Collection
1989 Automatic
1992 Honey’s Dead
1993 The Sound of Speed / Second B-Sides and Rarities Collection
1994 Stoned & Dethroned
1995 Hate Rock N’ Roll / Third B-Sides and Rarities Collection
1998 Munki
2000 The Complete John Peel Sessions
2002 21 Singles
2003 BBC - Live In Concert.

N/A

Objavljeno 17.08.2006.

Povezani članci

Vremeplov

Uzmimo punk muziku. Sa glazbenog aspekta lako je reći da je to ... mm... sranje. Ali, to je također sociološki fenomen po svojim sociološkim implikacijama. Mladi ljudi, kao ljudska bića, odgovaraju okolini koja je manje više neprijateljska ili puna nasilja.

John Mclaughlin