Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jimi Hendrix - Legenda živi

Jimi Hendrix - Legenda živi18. rujna 2005. godine obilježena je 35 obljetnica smrti Jimija Hendrixa.

James Marshall Hendrix većini poznat kao Jimi Hendrix rodio se u Seattleu, USA, 27.10. 1943. godine. Otac mu je bio vrtlar, a majka čistokrvna Cherokee Indijanka. Umrla je kad je imao deset godina, što je, kažu mnogi, bio uzrok njegove kasnije povučenosti i zatvorenosti. Nakon toga otac Al Hendrix vodi brigu o sinu koji će godinama kasnije, kao nikad nitko prije, niti nakon njega proslaviti i ukrotiti Fender Stratocaster gitaru spojenu u Marshall pojačala.

Svirao je je gitaru zubima, jezikom, iza leđa; izvukao je iz svog Fendera Stratocastera zvukove za koje se mislilo da ”ne postoje”. Njegov prepoznatljivi izričaj ostavio je neizbrisiv trag u rocku, jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima. Hendrix je bio samouk u gitarističkoj naobrazbi, note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio, prema vlastitoj izjavi, usredotočen na zvukove koje je proizvodio. Iako je njegova solo karijera (od izlaska prvog singla 1966. do smrti 1970.) trajala četiri godine (!), priča o njegovoj glazbenoj karijeri započinje puno prije, jer je prve akorde naučio prije nego li je krenuo u osnovnu školu.

Utjecaj na malog Jimija je imao njegov otac Al koji mu je svojim kolekcijama ploča stvorio prve uzore kao što su legende Robert Johnson, Howlin’ Wolf, Muddy Waters, B.B. King, i drugi, a u petnaestoj godini života kupuje mu prvu električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, no Jimi kao izraziti ljevak prilagodio ju je sebi okrenuvši žice. Godinu kasnije u srednjoj školi već osniva svoj prvi bend.

Kasnije kao mladić, Jimi je bio i član američkih padobranaca, međutim zbog zdravstvenih problema vratio se iz vojske i u potpunosti se posvetio glazbi. Prošle godine je ova teorija dovedena u pitanje tvrdnjom da je Jimi u vojski glumio homoseksualca da bi bio što prije otpušten, međutim do danas još nije potvrđena, niti dokumentirana.

Nakon nekoliko godina, pokazavši svoje kvalitete, uspijeva postati pratećim gitaristom već izrazito afirmiranih glazbenika. Hendrix je neko vrijeme pratio na turnejama svog idola B.B. Kinga, zatim Little Richarda, Jackie Wilsona i Wilsona Picketta. No, posao pratećeg glazbenika nije mu omogućio da se u potpunosti umjetnički izrazi. Stoga u New Yorku 1965. osniva prvu grupu Blue Flames, s kojom ipak nije postigao značajniji uspjeh. Susret s Johnom Hammondom Jr., poznatim blues jazz kritičarem, promijenio je u Jimijevoj karijeri mnogo. Napustivši svoju grupu počinje nastupati u poznatijim klubavima, gdje je uskoro privukao pažnju afirmiranih kolega kao što su Bob Dylan, Beatlesi i Stonesi. Njegov divlji nastup, improvizacija mikrofonijom i wah-wah gitarskom pedalom, sviranje zubima i razbijanje gitare, a prije svega sasvim nov način sviranja, posve jedinstven i originalan, uzrok su pričama koje se šire tadašnjom underground scenom.

Za vrijeme jedne svirke u Greenwich Vilageu, Hendrixa je zapazio Chad Chandler, basist Animalsa, koji je bio više nego impresioniran njegovim nastupom. Nakon Chandlerovog poziva da mu bude manager Hendrix je otišao u London, gdje su krajem 1966. osnovali grupu Jimi Hendrix Experience, koja je prvi put javno nastupila u pariškoj Olimpiji. Pored Hendrixa, grupu su činili i Mitch Mitchell, bubnjar i Noel Redding, basist. U ljeto 1967. izašli su njihovi prvi singlovi: “Hey Joe” i “Purple Haze”, a krajem ljeta iste godine uslijedio je njihov prvi album “Are You Experienced”. Pjesme su odmah po izlasku dospjele na britansku Top-ten listu singlova. Do kraja godine izdaju još jedan album “Axis: Bold Is Love”. Hendrixov zapanjujuće snažan psihodelični blues bio je najteži rock koji se u to doba mogao čuti; međutim, Hendrixu je sve išlo na ruku - imao je nadmoćno priseban i otegnut vokalni stil, tekstove pod uticajem droge i Dylana, raskošnu odjeću i uzbuđujuću osobinu crnačke sexualne fantazije. No, prije svega odlične pjesme i nenadmašnu izvedbu.

U 1967. zaredali su uspjesi. Hitovima postaju pjesme ”Hey Joe”, ”The Wind Cries Mary”, a uskoro izlazi i prvi album ”Are You Expenced”. Međutim, sav taj uspijeh dogodio se u Velikoj Britaniji. Predstoji veliki pothvat - pokoriti Ameriku. Prvi veliki uspjeh dogodio se na festivalu u Montereyu. Povratkom u Britaniju uzlazna putanja se nastavlja. Uskoro izlazi i novi album ”Axis: Bold As Love”, koji pokazuje i znatan glazbeni napredak. 22. prosinca povodom božićnih blagdana nastupaju u londonskoj Olimpiji, zajedno s grupama Pink Floyd, Move i The Who. No, uskoro počinju problemi. Jimi na turneji po Švedskoj demolira hotele i zbog toga biva uhićen. Postaje očigledno da situacija u bendu nije kao u početku, ritam nastupa postaje gotovo samoubilački jer Experience nastupaju širom SAD-a, gdje god su bili pozvani. Anegdota kaže da je nakon završene turneje Jimi svratio u rodni Seattle i u gimnastičkoj dvorani bivše gimnazije odsvirao koncert u osam sati ujutro, sa lokalnim školskim bendom.

Dupli album ”Electric Ladyland” snima se u New Yorku ali postaje sve očitije da stanje u grupi nije kako treba. Članovi benda se udaljavaju jedni od drugih i Jimi preuzima na sebe produkciju ploče. Iako je ploča u početku primljena dosta hladno i rezervirano, na njoj se nalaze neke od najboljih Hendrixovih izvedbi: ”Voddoo Chile”, Dylanova ”All Along The Watchtower” i ”Burning of the Midnight Lamp”. Na ploči su gostovali mnogi glazbenici kao što su Steve Winwood na orguljama, All Cooper na klaviru, Jack Cassidy na basu, Buddy Miles na bubnjevima, Chris Wood na flauti i drugi. Po izlasku ploče dogodilo se neizbježno - grupa se raspada, dok se ”All Along the Watchtower” munjevito uspinje britanskim listama. Svirka za pamćenje Experience postave bila je na festivalu Monterey, no definitivni raspad je uslijedio, već 1968. godine.

Hendrix je nakon nezaboravnog nastupa na Woodstocku 1969. godine iduće godine osnovao novu grupu, ”Band of Gypsies”. Uz njega su svirali stari prijatelj Billy Cox i Buddy Miles, a najvažniji nastup su imali na Isle of Wight festivalu. Neuspjesi zbog silnih turbulencija, svađi, droge i alkohola postaju također dio svakodnevice Jimijeva uspjeha, tako se 1969. Hendrix pojavljuje na dva koncerta u londonskom Albert Hallu i ostavlja vrlo blijed dojam. Uspješan nastup na Woodstocku mu daje novi polet za daljnji rad i stvaranje. Ponovno počinje svirati i s Mitchem Mitchellom te se pojavljuje, po posljednji put u Velikoj Britaniji, na velikom rock festivalu na otoku Wight. Slijedi europska turneja, koja je prekinuta zbog Coxove bolesti. I tada se, u petak, 18. rujna 1970., dogodila se tragedija.

Umro je 18. rujna 1970. u Londonu, sa 27 godina pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima. S njim je bila njegova dugogodišnja djevojka Monika Danneman. Jimi Hendrix preminuo je na putu u bolnicu. Tisak je iznio brojne napise o smrti kao posljedici prekomjerne doze heroina, no istina je bila sasvim drukčija. Smrt je bila posljedica duple doze tableta za spavanje, koje su uzrokovale gušenje zbog povraćanja u snu. Jimi je sahranjen na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, u Seattleu, država Washington, SAD . Na sahrani su bili svi koji su ikada svirali s njime, i dakako, svi ostali koji su ga cijenili i voljeli, a na ”vječni počinak” otpraćen je i prigodnom svirkom okupljenih glazbenika.

Nepoznat je broj neslužbenih Jimijevih albuma, dok su oficijelna izdanja:
”Are You Experienced?” (1967.)
”Axis: Bold As Love” (1967.)
”Smash Hits” (1968.)
”Electric Ladyland” (1968.)
”Band Of Gypsies” (1970.)
”Cry Of Love” (1971.).

Rock legenda je ove godine izabran u anketi britanskog glazbenog časopisa ”Total Guitar” za najboljeg gitaristu svih vremena. Magazin Rolling Stone je svojevremeno objavio: “Jimi Hendrix je bio prvi crnački izvođač koji je preuzeo duh rock and rolla i pobijedio”. Glazbeni kritičari i štovatelji glazbe nekad i sada govore o njemu kao najvećem gitaristu svih vremena i tvrde da se još uvijek nije rodio onaj koji ga je uspio nadmašiti.

Jimi Hendrix je uistinu ”Kralj gitare”.

Robert Paulić

Objavljeno 11.09.2005.

Vremeplov

Sve što mogu je biti ja, tko god to bio...
Bob Dylan