Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Joe Bonamassa – Glazbenik od rođenja!

Joe Bonamassa – Glazbenik od rođenja!Bonamassa je rođen i odrastao u New Yorku. Njegovi roditelji su imali trgovinu gitara. Kao četvrta generacija glazebnika, Joe, je još sa 4 godine želio postati glazbenik. Na tu su odluku utjecali djed i pradjed koji su bili trubači ali i otac gitarist.

Već kao mali mogao je slušati veliki izbor kolekcije glazbe na vinilima koje su imali njegovi roditelji. Slika iz djetinjstva koju Bonamassa pamti su subotnje večeri u kojima s roditeljima sluša Guitar Slima, Bonnie Raitt, Crosbya, Stillsa, Nasha, Younga, Eric Claptona i Jethro Tull. nJihov utjecaj osjećamo i danas u njegovoj glazbi: simbioza bluesa i rocka koje je Bonamassa kao dijete slušao.

Kao četvorogodišnjak dobio je svoju prvu gitaru da bi već sa sedam godina notu po notu “skidao” Stevie Ray Vaughana i Hendrixa. Sa 11 godina je od Danny Gattona (poznatiji i kao Master of Telecaster) dobio prve instrukcije country i heavy rocka. A prvi je nastup imao godinu dana kasnije ispred B.B. Kinga kada je oduševio publiku svojim glazbenim umijećem.
Nakon nastupa B.B. je kratko prokomentirao: “Ovaj klinac je nevjerovatni potencijal, a da još nije ni zagrebao po površini”.

Sve se brzo odvijalo i sa 14 godina pozvan je na Fender Guitar Event. Prihvativši susreo se tijekom te turneje po zapadnoj obali s Berry Oakleyjem, sinom prvog rano preminulog basiste The Allman Brothersa.

Bonamassa i Berry su potom osnovali bend Bloodline sa sinom Miles Davisa Erinom i sinom Robby Kriegera (gitarist The Doorsa) Waylonom. Izdali su album s koga su skinuta dva singla ”Stone Cold Hearted” i”Dixie Peach”.

Uslijedile su suradnje sa imenima poput: Buddy Guy, Foreigner, Robert Cray, Stephen Stills, Joe Cocker, Gregg Allman, Steve Winwood, Paul Jones, Ted Nugent, Warren Haynes, Eric Clapton i Derek Trucks.

Bonamassa je debitirao 2000. godine sa solo albumom “A New Day Yesterday”, koji je nazvan po klasiku grupe Jethro Tull iz 1969. Produciran od strane Tom Dowda (poznat po radu sa : Eric Clapton, Lynyrd Skynyrd, Derek and the Dominos, Rod Stewart, Wishbone Ash, Cream, Lulu, Chicago, The Allman Brothers Band, The J. Geils Band, Meat Loaf, Sonny & Cher, The Rascals, Willie Nelson…) album je potpomognut i sudjelovanjem Gregg Allmana, Rick Derringera i Leslie West. Pjesme “Miss You, Hate You” i “Cradle Rock” se i danas nalaze na repertoaru Joe-đa. Prvom albumu se nadovezao sljedeći ”So, It’s Like That” iz 2002. Album je bio hit #1 na Billboardovoj Blues listi.

2003. godina je Bonamassu predstavila s 9 klasika i 3 originala na albumu ”Blues Deluxe”kojim je dokazao da je glazbenik koji definitivno “ne gubi kontakt sa sirovim emocijama koje zapravo čine blues” (riječi Harris Cohena).

U njegovim vatrenim rifovima osjeća se utjecaj John Lee Hookera, B.B. Kinga, Elmore Jamesa i Albert Collinsa, a sve je pomiješao sa hard rock senzibiltetom i dopunio hrapavim vokalom koji duguje Gregg Allmanu. Slušajući pjesme na albumu osjeća se nadahnuće Delta bluesom ali i Britanskim Blues Boomom 60-ih prošlog stoljeća. Ovaj album je učinio da se Bonamassa mnogo ozbiljnije počme promatrati, te se njime svrstao pored mladih kolega Kenny Wayne Shepperda i Johnny Langa.

2004. godine album “Had To Cry Today” donio je od 11 pjesama 7 originala. Prva numera ”Never Make Your Move Too Soon” (u originalu B.B. King) predstavila je Joa kao autora koji podržava suštinu pjesme , originala, ali koji dodaje malo više moderne snage, energije, koja je potrebna da bi pjesma ponovo živjela novi život. Tako je i sa blues muzikom. Tako svira i Bonamassa – i to je ono što ga izdvaja od ostalih.

Joe pruža u svakoj svojoj pjesmi poštovanje prema originalu ali je svakako prisutna svježina. Bonamassa je premostio jaz između glazbe 70-ih prošlog stoljeća i glazbe danas. Od onoga “što je bilo jučer” on donosi svojim pjesmama predložak za ono što bi trebalo biti sutra.
2006. godine se pojavio album “You & Me” – četvrti studijski ili peti ukupno (2002. objavljen je cd A New Day Yesterday, Live) te je i on bio #1 na Billboardovoj Blues listi. Novina na ovom albumu bila je suradnja s bubnjarem Jason Bonhamom, sinom John Bonhama (Led Zeppelin).

Na pjesmi ”Your Funeral And My Trial” gost je bio basista Carmine Rojas (Rod Stewart, David Bowie). Album “You & Me” je heavy blues album – naslov albuma je preuzet iz Django Reinhardtove pjesme ”Vous et Moi” (You and Me - 1942). Violina intro iz te pjesme su bile inspiracija za Bonamassa-đu da napiše pjesmu “Django”. (7. numera na albumu). Duže verzije te pjesme se nalaze na “Live From Nowhere in Particular in 2009” i također na “May 4th Royal Albert Hall Concert (Live DVD)”.

Album “Slow Gin” se pojavio u kolovozu 2007. godine, a od svibnja 2008., proveo je više od 10 tjedana na vrhu Bilboard Blues liste. Ovaj album je donio jednog drugačijeg Bonamassau… dominirala je akustična gitara. Te 2008. Godine Joe se na Planet Rock Radiu predstavio kao odličan DJ gdje su nezaobilazne pjesme autora B.B. King, Muddy Waters, Rory Gallagher and Eric Claptona.

U studenom 2008. Godine Bonamassa je najavio koncert u Royal Alber Hallu za svibanj 2009. Ulaznice su prodane za tjedan dana – puštene u prodaju 4 mjeseca prije koncerta. Komentar Joea je bio: “Ovo je kulminacija, tj. vrhunac mog dvadesetogodišnjeg rada.”.

Na tom koncert, Bonamassa je rekao da je prva pjesma na gitari koju je naučio svirati ”Further on Up the Road” – to je bila i najava da Eric Clapton kao gost bude na bini na tom koncertu. Nastupivši s njim, Bonamassa je ubrzo nakon toga nastupio kod Paul Jonesa (ex Manfred Mann & Blues Band) u njegovoj radio emisiji ’Paul Jones Radio Hour’ on BBC Radio”. Paul je svirao blues harp/harmonicu u pjesmi ”Your Funeral, My Trial”. Joe je rekao za ovaj nastup da je to “jedan od njegovih najboljih dana u životu”.

Album “The Ballad of John Henry” iz 2009. godine donio je 7 originala i 5 covera. Izvanredno viđenje pjesme Sam Browna “Stop” izdvojilo je ovu pjesmu od ostalih obrada kod fanova mada ni ostale nisu ništa manje vrijedne: ”Jockey Full of Bourbon” (Tom Waits), ”Feelin’ Good” (The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd), ”Funkier Than a Mosquito’s Tweeter” (Ike & Tina Turner), ”As the Crow Flies” (Tony Joe White).

Početkom ove godine Bonamassa je najavio novi projekt s Jason Bonhamom i Glenn Hughesom (ex Deep Purle, Black Sabbath, Trapeze) koji će se zvati Black Country. Album je najavljen za kraj ove godine.

Ipak, ova godina je predstavila Joe Bonamassau s novim cd-om “Black Rock”. Album je debitirao na #1 mjestu Billboard Blues Charts i #38 na Billboard Top 200.
Tijkom godine, na koncertu u Londonu gost mu je bio Ian Anderson (Jethro Tull) i tom prilikom su izveli pjesme ”A New Day Yesterday” i ”Locomotive Breath”. Taj koncert je zapamtio Joe. Nastupio jepred najvećim brojem publike u svojoj karijeri. Cifra je brojala 5 200 posjetilaca.

Najnovije vijesti vezane za Bonamassu su da se super grupi Black Country pridružio i Derek Sherinian (ex Dream Theater, Billy Idol) ali i da će se grupa zvati Black Country Communion. Prvobitni naziv Black Country je zamjenjen zbog prigovora benda s istim nazivom…

Ivica Stanković

Objavljeno 22.09.2010.

Vremeplov

Diskografija je jedno, mediji drugo, a koncerti treće. Svaka od tih stavki traži sasvim drugačiji pristup, ali i potpunu predanost.
Damir Urban - intervju za RiRock.com