Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Joe Cocker - Odbrojavanje počinje

Joe Cocker - Odbrojavanje počinjeJoe Cocker, jedan od aktera najljepše priče s kraja šezdesetih i ključna figura u priči o Woodstocku ponovno nastupa u Beogradu.

Jedan od definitivno najboljih bijelih pevača, Joe Cocker, rodom iz Sheffilda, pripada onoj generaciji britanskih muzičara koja je oduševljeno prihvatila muziku “crnih izvođača”.
Prva grupa u kojoj je bio zvala se Cavaliers i nije napravila ništa osim klupske popularnosti. Po riječima samog Cockera, karijera mu mijenja smisao kada je čuo Ray Charlesa i pjesmu What’d I Say”.

“To je bio kozmički šok. Ubrzo sam postao Rayov štovatelj.”

Kao poluprofesionalac 1966. godine s grupom Vance Arnold & The Avengers snima prvu ploču s obradom The Beatlesa “I’ll Cry Instaed” imitirajući Raya. Pjesma je izdata za firmu DECC-a.

Ne prolaze dobro na svirkama osim kod “crne publike u američkim bazama” kako je jednom Joe rekao. Razočaran, povukao se i to je bio njegov prvi bijeg u tišinu.
Krajem 1967, zajedno s klaviristom Chrisom Staintonom dobiva ponudu da snimi pjesmu (poslije nekoliko demo snimaka) za TV lutkarsku seriju. Pjesma “Marjorine” dospijeva među 50 najpopularnijih.

To je ohrabrilo Cockera i odlazi u studio gdje izlazi s obradom čuvene Lennon-McCartney pjesme “With A Little help From My Friends”. Pjesma postaje enorman hit kako u Americi tako i u Britaniji. U Americi se čak vjerovalo da je pesmu izveo neotkriveni crni pjevač.

Joe se čak i seli u Ameriku gdje zahvaljujući emisiji Ed Sullivena postaje odmah popularan. Poslije prve turneje po Americi “New York Times” je pisao: On je najbolji muški interpretator, nenadmašan u svojoj klasi kao i Janis Joplin u svojoj.”

Veliki trenutak je došao 1969. godine kada je Joe Cocker nastupio na Woodstocku. I tu priča nekako počinje ili staje. Kako god … Joe Cocker je bio u Beogradu 01. listopada 1982, tada je u časopisu Rock zapisano o koncertu: ‘Čovjek je čitavog života pjevao samo blues. Bilo je malo tuge, malo sjete, malo nostalgije. Mnogo uzdaha. ‘

Za sve koji su propustili koncert u 2007. Godini ovo je prilika da ga ponovo vide i čuju. Poslije četiri godine, Joe Cocker će ispuniti obećanje dato publici na koncertu u Beogradskoj areni: ‘Vidjeti ćemo se ponovno!’ i nastupiti u istom prostoru 29.05. 2011. godine. Odbrojavanje počinje.

Ulaznice za koncert Joe Cockera biti će u prodaji su po cijenama od 29e, 33e, 35e, 40e, 45e, 49e i mogu se naći na sljedećim prodajnim mjestima: Beogradska arena, „Ušće” Šoping centar, Dom omladine, knjižara Delfi (SKC), Eventim, Gigstiks Novi Sad i preko sajta www.arenabeograd.com i www.tickets.

Ivica Stanković


Objavljeno 18.05.2011.

Vremeplov

Ništa mi nije dosadnije od smišljanja naziva pjesama.
Damon Albarn (Blur / Gorillaz)