Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Joe Satriani - Bog & batina gitare

Joe Satriani - Bog & batina gitareOtkad se prije dvadeset godina Joe Satriani pojavio na glazbenoj sceni, postao je poznat kao arhetipski postmodernistički heroj. Od njegovog prvog nastupa 1986., s albumom prvijencem, kojeg je sam izdao i koji je nosio njegovo ime, Joe je postao najprepoznatljiviji gitarist svojeg vremena. Zasluženo mu pripada mjesto uz velike majstore rock gitare. Kao instrumentalni umjetnik na polju kojim dominira pop, Satrianijeva dostignuća još su značajnija. On je vjerojatno jedan od najuspješnijih rock instrumentalista u recentnoj povijesti, prodaje milijune albuma i rasprodaje koncertne dvorane. Unatoč tome, uvijek uspijeva očuvati jaku glazbenu viziju, kao i poštovanje za kolege glazbenike i napredne glazbene obožavatelje diljem svijeta.

Satrianijev talent je stvaranje visokoevoluirane instrumentalne glazbe, u kojoj koristi strukturu popularnih standardnih pjesama. To omogućuje slušateljima da se uhvate za neku od melodičnih tema prije nego ih očara njegova poznata virtuoznost. Njegovi zaštitni znakovi su topli zvuk bluesa i nježni naglasci kombinirani s eksplozijama nadljudske lakoće izvođenja kojima znatno podiže standarde koje su postavile generacije velikih rock glazbenika prije njega.

Joe Satriani rodio se u Westburyu, država New York, i počeo je svirati gitaru s četrnaest godina. Do 1971. već je poučavao druge. Jedan od njegovih učenika bio je i Steve Vai. 1974. Joe je studirao s dvojicom majstora modernog jazza, gitaristom Billyem Bauerom i pijanistom i skladateljem Lennijem Tristanom; četiri godine kasnije preselio se na Berkeley u Kaliforniji, gdje je započeo desetogodišnju karijeru poučavanja gitare studentima poput Davida Brysona (Counting Crows), Kirka Hammeta (Metallica), Larrya LaLondea (Primus), Charliea Huntera i drugih.

1984. Joe je za vlastitu izdavačku kuću Rubina izdao album koji je nosio njegovo ime, a na kojem se nalazilo pet pjesama. U godini koja slijedi dovršio je svoj prvi kompletni album „Not Of This Earth“. Financirao ga je kreditnom karticom, a izašao je 1986. za Relativity Records. U listopadu 1987. izdavačka kuća Relativity Records izdala je Satrianijev drugi album, „Surfing With The Alien“. Album je postao svjetski fenomen – postao je platinast, s prodajom od preko milijun primjeraka samo u Americi. Doveo je Satrianija na naslovnice časopisa poput Guitar Player, Musician, Guitar World, te na desetke drugih međunarodnih publikacija. „Surfing With The Alien“ bio je ključan trenutak, u kojem se vidio njegov fantastičan raspon talenta za komponiranje, sviranje i produkciju. Kasnije je, zasluženo, taj album postao najuspješniji instrumentalni rock album od albuma „Wired“ Jeffa Becka.

Svaki od albuma koji su slijedili – uključujući „Flying In A Blue Dream“, „The Extremist“, „Time Machine“ i „Joe Satriani“- producirao je legendarni Glyn Johns, i postigli su velik komercijalan uspjeh i privukli pozornost kritike. Nisu samo Joeovi obožavatelji dirnuti njegovim jedinstvenim zvukom i osjećajem; Satrianijem rad privlači i glazbenike iz svih glazbenih slojeva.
Nakon susreta s Joeovim bendom u njujorškom Bottom Lineu, Mick Jagger ga je angažirao kao glavnog gitarista u svojoj prvoj solo turneji. Satrianijeva vještina privukla je i Deep Purple, pa je postao glavni gitarist benda na turnejama po Europi i Japanu 1994. godine. 1996. godine, u sklopu G3 turneje na kojoj su nastupali Joe Satriani, Steve Vai i Eric Johnson, održana su 24 koncerta za 90 000 obožavatelja diljem Sjeverne Amerike. Ta turneja zabilježena je na „G3 Live In Concert“ albumu i video zapisu (izdavač Epic). 1997. Joe se udružio s velikim jazz gitaristom Patom Martinom i snimio dvije skladbe: „Ellipsis“ i „Never and After“. One su izašle na Martinovoj hvaljenoj zvjezdanoj kolekciji „All Sides Now“ (Blue Note) te su uključene u drugu G3 ljetnu turneju na kojoj su nastupali Steve Vai, Kenny Wayne Shepherd i Robert Fripp.

Nakon desetljeća inovativnog rada, ovaj glazbenik još ima volje za podizanjem kriterija konvencionalnog rocka. Pretprodajna cijena ulaznice je 220kn na Eventim.hr, a prije Joea Satrianija nastupa Elvis Stanić Group.

Festival ”Vino i gitare”
13.07.2006. u 21 h
Ljetna pozornica, Opatija
www.festivalopatija.hr

Internet stranica: www.joesatriani.com

Mate Bogut

Objavljeno 20.06.2006.

Vremeplov

Ne volim telefone.
Marc Bolan