Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

John Lennon - Jedan i jedini

John Lennon - Jedan i jedini”I don”t believe in Beatles - I just believe in me...”
”Život je ono što se događa sada i ovdje, dok smo mi zauzeti kovanjem planova za budućnost...”


Rođen 09.10.1940. u Liverpoolu - ubijen 08.12.1980. u New Yorku.

Karizmatični vođa Beatlesa, pjesnik i glazbenik John Lennon, ostat će zabilježen kao jedan od najvrednijih izdanaka rock kulture dvadesetoga stoljeća. John Winston Lennon rođen je u Liverpoolu 9. listopada 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio obitelji pet godina kasnije, no supruga više nije željela živjeti s njime. Dječak je odrastao kod ujaka i ujne. Majka Julia je umrla 1958, u prometnoj nesreći pred kućom ujaka i ujne, Johnu je tada bilo sedamnaest godina. John je dosadu u školi razbijao crtanjem svojih kolega i nastavnika. Mladi buntovnik, često je markirao nastavu. Budućnost mu nije izgledala sjajno, dok ujna nije zamolila ravnatelja škole da mu napiše preporuku za Liverpool Art College, radi njegovog crtanja. Od ujne je dobio i svoju prvu gitaru.

1955. je osnovao svoju prvu grupu, the Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. godine.

Pedesete su bile godine u kojima je rock”n”roll krenuo u nezadrživ prodor među široke društvene slojeve. Little Richard, Budy Holly, Elvis Presley i drugi osvojili su svijet, a u Liverpoolu se sve više rock”n”roll događaja vrtjelo oko Johna Lennona. The Beatles, skupina koju je Lennon osnovao, karijeru je počela 1960., svirajući po manjim klubovima Liverpoola i Njemačke, osobito Hamburga. U to vrijeme Lennon počinje pisati pjesme zajedno s basistom Beatlesa Paulom McCartneyem. Ta će suradnja obilježiti cjelokupan opus Beatlesa.

Sve počinje još 1957. godine u Liverpoolu kad teenager John Lennon osniva svoju grupu Quarrymen. Glazbeni žanr koji izvode redovito je rani rock ”n” roll a uzori su im Elvis, Buddy Holly, Chuck Berry, Little Richard i Carl Perkins. Sredinom iste godine pridružuje im se Paul McCartney te nešto kasnije i George Harrison, Paulov prijatelj. Bend će konstantno mijenjati postavu sve dok u njemu krajem 50-tih godina neće biti samo John, Paul i George. Johnov prijatelj Stuart Sutcliffe pridružuje im se 1960. godine i mijenjaju ime u The Beatles. I dok je Stuart preuzeo bas gitaru stalnog bubnjara nisu imali sve dok im se u kolovozu 1960. godine nije pridružio Pete Best. Čim je Pete zauzeo svoje mjesto band je otišao u Hamburg gdje su uspjeli ugovoriti nastupe za slijedećih nekoliko mjeseci. Vrativši se krajem iste godine u Liverpool band je odjednom postao glavna atrakcija.

Tijekom 1961. godine nastupaju na mnogim koncertima u Liverpoolu i okolici a posebno u legendarnom klubu Cavern. Ponovno nastupaju u Hamburgu a te iste godine band napušta Stuart Sutcliffe koji se želio posvetiti školovanju (Stuart će umrijeti u travnju 1962. godine od izljeva krvi u mozak).

Sredinom 1961. godine Beatlesi snimaju svoju prvu ploču kao prateći band Tonyju Sheridanu, britanskom pjevaču koji je nastupao u Hamburgu. Vrativši se ponovo u Liverpool band je na krilima svoje lokalne popularnosti privukao pažnju Briana Epsteina, vlasnika jednog od dućana sa vinilkama. Uskoro im je postao menager i organizirao im je audiciju kod izdavačke kuće Decca na samu Novu godinu 1962. No, odbijeni su uz riječi: ”Gospodine Epstein, grupe sa gitarama izlaze iz mode”. Epstein ipak nije gubio nadu da će im naći izdavačku kuću i njegova se upornost isplatila.

Prihvatio ih je George Martin, producent u kući Parlophone. U kolovozu 1962. godine Pete Best biva izbačen iz grupe jer George Martin nije bio zadovoljan njegovim bubnjanjem i šansu dobija Ringo Starr. U rujnu iste godine snimaju svoju prvu singlicu ”Love Me Do / P.S. I Love You”. Obje pjesme bile su potpisane sa Lennon-McCartney. Ovaj prvi singl prošao je prilično nezapaženo u Britaniji. Tek sa singlicom ”Please Please Me / Ask Me Why” koja je izdana u siječnju 1963. godine Beatlesi će dospjeti na vrh top lista.

U ožujku te godine izdaju i svoj prvi album nazvan ”Please Please Me” koji također dolazi na prvo mjesto top liste te ostaje tamo punih 30 tjedana (rekord koji nije oboren ni do danas). Ubrzo slijede singlice ”From Me To You / Thank You Girl” i ”She Loves You / I’ll Get You” koje ih učvršćuju na položaju najpopularnije grupe u Britaniji.

Postaju fenomen kakav do tada nije viđen u showbiznisu. Svaki singl prodan je u preko milijun primjeraka! Na svom drugom albumu ”With The Beatles” izdanom u studenom 1963. godine pokazuju nevjerojatan napredak kao kompozitori i tekstopisci. Melodije su sve inovativnije a vokalne izvedbe savršene. Singlica ”I Want To Hold Your Hand / This Boy” izdana također u studenom dovela ih je na prvo mjesto top lista u Sjedinjenim Državama.

Pojavljivanje na ”The Ed Sullivan Show” u veljači 1964. godine Beatlemaniju iz Britanije seli u Ameriku. Nakon povratka u Britaniju snimaju svoj prvi film ”A Hard Day’s Night” kojeg slijedi istoimeni album sa 13 pjesama od kojih su sve potpisane sa Lennon-McCartney.

Godine 1964. i 1965. bile su ispunjene mnogim koncertima širom svijeta ali i sa dva albuma koji ovog puta nisu dobili pohvalne kritike iako su kao i singlovi osvojili sva prva mjesta na top listama. Bili su to albumi ”Beatles For Sale” iz prosinca 1964. godine i ”Help!” (koji je pratio istoimeni film, njihov drugi po redu) iz kolovoza 1965. godine. Kao odgovor na ove kritike Beatlesi u prosincu 1965. godine izdaju svoje prvo remek-djelo: album ”Rubber Soul”, jedan iz ”magičnih 5” albuma (Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper”s Lonely Hearts Club Band, The Beatles, Abbey Road) koje će izdati u narednih nekoliko godina. Na tom albumu Beatlesi zvuče ozbiljnije, odraslije, uvode nove instrumente kao što su fuzz bas i indijski instrument sitar.

George Martin je rekao: ”Do ”Rubber Soul” Beatlesi su snimali albume samo kao kolekciju pjesama, od sada svaki album bit će zaseban umjetnički entitet”.

Album ”Revolver” iz kolovoza 1966. pokazao je što su Beatlesi u mogućnosti postići kada se posvete samo studijskom radu (tog kolovoza održali su svoj posljednji koncert). ”Revolver” je bio prvi album koji se može smatrati umjetničkim djelom (na njemu se nalazi pjesma ”Tomorrow Never Knows” koja je bila daleko ispred svog vremena i može se reći da je bila prototip techno glazbe).

Sa albumima ”Rubber Soul”, ”Revolver” i ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” koji je izašao u lipnju 1967. godine rock glazba promijenjena je nepovratno i uzdignuta na nivo umjetnosti. ”Sgt. Pepper ”je najpoznatiji i najutjecajniji album u povijesti. Moderna muzika kakvu danas poznajemo, može svoje postojanje zahvaliti tom albumu. U kolovozu 1967. godine umire njihov menager Brian Epstein i ostavlja Beatlese da se sami brinu o svojoj sudbini. Ubrzo je postalo evidentno da je njegova smrt bila početak kraja Beatlesa.

Ubrzo snimaju i svoj treći film ”Magical Mystery Tour” koji je dočekan na nož od kritičara i publike ali zato je istoimeni album doživio uspjeh kao vrhunac psihodelije (pjesma ”I Am The Walrus” je tipičan predstavnik psihodelije u glazbi Beatlesa u razdoblju 1966/1967).

U veljači 1968. odlaze u Indiju na zasluženi odmor. Vrativši se iz Indije imali su tridesetak napisanih pjesama i bilo je jasno da ako ih žele sve odjednom snimiti da će to biti dupli album. I bio je. U studenom izlazi dvostruki album jednostavno nazvan ”The Beatles” sa potpuno bijelim omotom te je zato dobio nick-name ”White Album”. Bijeli Album pokazao je da su Beatlesi odlučili napustiti psihodeliju koja je vladala na nekoliko prethodnih albuma i vratiti se osnovim rock instrumentima. Što se žanra glazbe tiče vrlo je teško ovaj album staviti pod zajednički nazivnik. To je vjerojatno najraznovrsniji album ikada snimljen. No na njemu je također evidentno da Beatlesi više ne djeluju kao band već više kao pjevač-kompozitor i prateći band.

U siječnju 1969. godine počinju rad na albumu ”Let It Be” ali tenzije u studiju su već tolike da je George Harrison napustio grupu. Ipak, vratio se i održali su na kraju koncert na krovu njihove izdavačke kuće Apple koju su pokrenuli godinu dana ranije. Taj 30. siječanj 1969. ostat će zapamćen kao posljednji javni nastup grupe The Beatles.

Generalno nezadovoljni sa rezultatima snimljenog albuma ”Let It Be” je ostao po strani i nije bio objavljen sve do svibnja 1970. godine u doba kad grupa više nije postojala. Rezultat tog nezadovoljstva bila je i odluka da se snimi jedan bolji album. Bio je to ”Abbey Road” objavljen u rujnu 1969. godine.

Ispostavilo se da je to bio najbolji album koji je grupa ikad izdala, labuđi pjev i jedan od najkvalitetnije produciranih albuma u povijesti. Ali bio je posljednji.

Beatlesi su do svog razlaza 1970. godine objavili 13 albuma i 20 singlica, te snimili četiri igrana i jedan crtani film. Njihovi albumi, bez obzira na to što im se stilski izričaj s vremenom mijenjao, ostali su rado slušani diljem svijeta, te temelj pop kulture.

Nakon razlaza, svaki je Beatle gradio vlastitu karijeru, no samostalna ostvarenja nisu bila ni blizu megalomanskom uspjehu koji je kvartet postigao zajedno. Lennonov najuspjeliji samostalni album ”Imagine” odiše naglašenom melodioznošću i gorljivošću za boljim svijetom, no njegovu promociju Lennon je iskoristio da se ”osveti” McCartneyu za ”šefovanje” u Beatlesima, te da potpuno razotkrije neveselu pozadinu ušminkane priče o liverpoolskoj četvorci.
Potaknut nepravdom, prije svega Vijetnamskim ratom, postaje, što je svojstveno umjetnicima, naivan politički i mirovni aktivist. Godine 1970., zajedno sa svojom drugom ženom, Japankom Yoko Ono, skrasio se u New Yorku, želeći u vrevi kozmopolitskoga grada donekle sačuvati privatnost. No, za Johna Lennona biti Beatles nije bilo dovoljno. Nakon što je otišao iz grupe, John Lennon ostvario je najinteresantniju solo karijeru svojim inspirirajućim, brutalno iskrenim tekstovima i melodičnom pozadinom. No, istovremeno, upravo ti ekstremi, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu, upravo su ono što je fasciniralo ljude. Dok je Paul McCartney bio rock zvijezda, Lennon s bavio svime, od revolucionarne politike do televizijskih talk-showova početkom 70-tih. Nakon izdanja dva sjajna albuma, ”John Lennon/Plastic Ono Band” i ”Imagine”, početkom 70-tih Lennon je potonuo u nepopularni ”izgubljeni vikend” kada je njegova glazba bila nezadovoljavajuća, a ponašanje publike uznemirujuće.

Početkom 1971., izlazi još jedan protestni single, ”Power to the People”, a te jeseni izlazi i ”Imagine”. Dok je taj album postao hit album, Lennon i Ono vraćaju se političkom aktivizmu, javno podržavajući američke radikale. Ta duboka politička angažiranost rezultira dvostrukim albumom ”Sometime in New York City” koji izlazi 1972., a snimljen je s hippie bandom Elephant”s Memory. Album se sastojao isključivo od političkih pjesama, gdje je većina kritizirana zbog jednostavnosti pa se album slabo prodavao i gotovo uništio Lennonovu reputaciju.

Album ”Sometime in New York City” početak je trogodišnjeg perioda nizbrdo u njegovoj karijeri, a nešto prije njegovog izdavanja započinje dugotrajnu i tešku borbu s US Immigration koji mu odbija dati zelenu kartu zbog osude zbog posjedovanja marihuane iz 1968. godine. Stoga mu 1973. naređuju da ode iz Amerike nakon čega Lennon započinje veliku borbu protiv njih, i koristi svaku javnu priliku da ih napadne. Album ”Mind Games” izlazi krajem 1973. i poprilično je različito prihvaćen. Sljedeće godine razdvaja se od Ono i seli u Los Angeles te se prepušta razularenim tulumima na kojima se druži s umjetnicima kao što su Elton John, Harry Nilsson, Keith Moon, David Bowie i Ringo Starr. Godinu dana kasnije izlazi Walls and Bridges koji postaje hit zahvaljujući uključivanju pjesme ”Whatever Gets You Through the Night” koju je napisao s Eltonom Johnom. Krajem godine, Elton pomaže njegovom ponovnom ujedinjavanju s Yoko, nagovarajući ga da nastupi na jednom od njegovih koncerata. To je ujedno bio i Lennonov posljednji nastup.

Lennonova imigrantska borba završava 07.10.1975. kada sud ukida odluku o deportaciji te u ljeti 1976. konačno dobiva zelenu kartu. Nakon nastupa na Bowievom ”Young Americans” Lennon se polako povlači iz glazbe te odluči postati pravi otac sinu Seanu Lennonu.

Za vrijeme ljeta 1980., Lennon se vratio snimanju, potpisuje novi ugovor s Geffen Records, a s jednakom količinom materijala napisanog od strane Lennona i Ono, ”Double Fantasy” izlazi u studenom. I dok se single ”(Just Like) Starting Over”, penje top listama, Lennona 08.12. ubija Mark David Chapman.

Poremećeni obožavatelj, navodno nezadovoljan autogramom kojim mu je Lennon potpisao svoju najnoviju ploču, dočekao je toh kobnog 8. prosinca 1980. Johna i Yoko ispred njihova stana. Yoko Ono je propustio da uđe u njihovu stambenu kuću, a zatim prišao Johnu i hladnokrvnu ga ubio iz neposredne blizine. Još je jedan buntovnik otišao prerano, a rasprave o navodnom naručenom ubojstvu, zakulisnim igrama CIA i FBI agencija i ostale teorije zavjere ostale su otvorene sve do današnjih dana.

John Lennon je i danas jedna od najvećih, uz Bob Marleya i ostale, ikona moderne kulture koja godinama nakon smrti sjaji jednakom sjajem neuništive karizme čovjeka-individualca.

HRT arhiva + Wikipedia + Boris Palijaš + Davor Marković + Robert Paulić + Ri-rock.com

Objavljeno 03.10.2005.

Vremeplov

Nikad neću biti sluga, ali nikad ni gospodar!
Zoran Štajdohar Zoff (Grč), intervju za RiRock.com