Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Johnny Cash - Čovjek u crnom

Johnny Cash - Čovjek u crnomDva mjeseca prije treće godišnjice smrti Johnnyja Casha objavljen je peti nastavak njegove suradnje s producentom Rickom Rubinom iz serije ”American” koja se u diskografskoj karijeri te country legende smatra podjednako važnom poput prvih ploča za etiketu Sun records iz 50-ih i najpopularnijeg Cashova opusa za kompaniju Columbia records iz 60-ih godina.

Opće je poznat kao ”Čovjek u crnom” s naramkom odličnih pjesama kao što su ”I Walk the Line”, ”Folsom Prison Blues”, ”Ring of Fire”, ”Man In Black”, ”Hurt”, ”One Piece at a Time”, ”The One on the Right Is on the Left”, and ”A Boy Named Sue”, ”Get Rhythm” i ”The Rock Island Line”. Karijeru country-rock glazbenika započeo je 1956. godine i u njoj je ustrajao sve do same smrti unatoč mnogim problemima i ovisnostima, poput onih o alkoholu, drogama, tabletama protiv bolova, itd. Nakon što je o Johnnyju Cashu 2005. g. snimljen biografski film ”Hod po rubu” (”Walk the Line”) prodaja njegovih albuma porasla je za 700%.

John R. Cash rodio se 26. veljače 1932. godine u Kingslandu, u Arkansasu, i tijekom djetinjstva je htio - ne htio bio izložen utjecajima glazbe seoskog Juga – himnama, folk baladama te radničkim pjesmama i naricaljkama. Usprkos tome, gitaru je naučio svirati tek tijekom vojne službe u Njemačkoj ranih pedesetih, kad je počeo skladati i svoje prve pjesme.

U karijeri, koja je trajala gotovo pet desetljeća, Cash je za mnoge upravo personifikacija country glazbe usprkos tome što je sam osjećao odbojnost prema mainstreamu u Nashvilleu. On je, osim toga, poput Raya Charlesa, Boba Dylana ili Elvisa Presleyja, glazbenik koji je daleko premašio granice jednog glazbenog žanra te snimio pjesme koje se trpaju i pod rock’n’roll, blues, rockabilly, folk i gospel, a na svaki je od tih žanrova i utjecao.

Glazbenu je karijeru oživio na početku devedesetih suradnjom s popularnim irskim bendom U2, ali i s mnogima drugima. Godine 1997. dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest, a nakon dugogodišnje borbe s upalama pluća i dijabetesom, umro je 12. rujna 2003.

Posljednji rezultat Cash-Rubinovih studijskih sessiona, započetih 1994., bio je album ”American IV: The Man Comes Around” iz studenoga 2002., nakon kojega se Johnny Cash odmah posvetio radu na novim snimkama svjestan da će one – zbog njegova ozbiljno narušenog zdravlja – najvjerojatnije biti i posljednje što ih ostavlja za sobom.

U namjeri da ispiše svoj glazbeni testament, ”American V: A Hundred Highways”, nije ga spriječio ni gubitak supruge June Carter u svibnju 2003.

Osim jednom već snimljene Cashove skladbe ”I Came To Believe”, ovo posthumno izdanje sadrži i njegovu posljednju napisanu pjesmu ”Like the 309”, dok se u izboru obrada odlučio za kolege kantautore: od velikana americane Hanka Williamsa (”On the Evening Train”) i Brucea Springsteena (”Further On (Up the Road”) do country/gospel istomišljenika Larryja Gatlina (uvodna ”Help Me”) te kanadskih autora-pjevača Gordona Lightfoota (”If You Could Read My Mind”) i Iana Tysona (”Four Strong Winds”), uključujući jedan od najpoznatijih naslova, ”Love’s Been Good To Me”, pisca, skladatelja i interpreta Roda McKuena.

Svaki sastojak Cashovog koktela duhovnih i svjetovnih emocija na posljednjem albumu ”American V: A Hundred Highways” može se pročitati kao retrospektivna poruka pred odlazak u vječnost ovog Američkog sina, autora i pjevača, ljubitelja Juga i Indijanaca, whiskyja i - akustične gitare.

Diskografija:

Sun Records:
1958 - The Fabulous Johnny Cash
1959 - Hymns by Johnny Cash
1959 - Songs of Our Soil
1960 - Ride This Train
1960 - Now, There Was a Song!
1961 - The Lure of the Grand Canyon
1962 - Hymns from the Heart
1962 - The Sound of Johnny Cash
1963 - Blood, Sweat, and Tears
1963 - Ring of Fire: The Best of Johnny Cash
1963 - The Christmas Spirit
1964 - I Walk the Line
1964 - Bitter Tears: Ballads of the American Indian
1965 - Orange Blossom Special
1965 - Sings the Ballads of the True West
1966 - Everybody Loves a Nut
1966 - Happiness is You
1967 - Carryin’ On with Johnny Cash and June Carter
1968 - From Sea to Shining Sea
1968 - At Folsom Prison (live)
1968 - Old Golden Throat
1968 - Heart of Cash
1968 - The Holy Land
1969 - At San Quentin (live)
1969 - More of Old Golden Throat
1970 - Hello, I’m Johnny Cash
1970 - The Johnny Cash Show (live)
1970 - I Walk the Line - Movie Soundtrack
1970 - Little Fauss and Big Halsy - Movie Soundtrack
1971 - Man in Black
1972 - A Thing Called Love
1972 - America: A 200-Year Salute in Story and Song
1972 - The Johnny Cash Family Christmas
1972 - International Superstar
1973 - På Österåker (live)
1973 - Any Old Wind That Blows
1973 - The Gospel Road
1973 - Johnny Cash and His Woman
1974 - Ragged Old Flag
1974 - Junkie and the Juicehead Minus Me
1975 - The Children’s Album
1975 - Sings Precious Memories
1975 - John R. Cash
1975 - Look at Them Beans
1975 - Strawberry Cake (live)
1976 - One Piece at a Time
1977 - The Last Gunfighter Ballad
1977 - The Rambler
1978 - I Would Like to See You Again
1978 - Gone Girl
1979 - Silver
1980 - Rockabilly Blues
1980 - Classic Christmas
1981 - The Baron
1982 - The Adventures of Johnny Cash
1983 - Johnny 99
1986 - Rainbow

Harmony Records:
1968 - Golden Sounds of Country Music
1957 - Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar
1958 - Sings the Songs That Made Him Famous
1959 - Greatest!
1960 - Sings Hank Williams
1961 - Now Here’s Johnny Cash
1962 - All Aboard the Blue Train
1964 - The Original Sun Sound of Johnny Cash
1969 - Get Rhythm
1969 - Original Golden Hits, Volume I
1969 - Story Songs of the Trains and Rivers
1970 - Showtime
1970 - The Singing Storyteller
1970 - Original Golden Hits, Volume II
1970 - Johnny Cash: The Legend
1970 - The Rough Cut King of Country Music
1970 - Sunday Down South
1971 - Johnny Cash: The Man, His World, His Music
1971 - Original Golden Hits, Volume III

Columbia records:
1969 - This is Johnny Cash
1970 - The Walls of a Prison
1972 - Understand Your Man
1972 - Give My Love to Rose
1972 - The Johnny Cash Songbook
1973 - Ballads of the American Indian
1973 - This is Johnny Cash

Mercury Records:
1987 - Johnny Cash is Coming to Town
1987 - Classic Cash: Hall of Fame Series
1988 - Water From the Wells of Home
1989 - Boom Chicka Boom
1990 - The Mystery of Life
1994 - Wanted Man
1996 - Johnny Cash: The Hits
1998 - The Best of Johnny Cash
2000 - The Mercury Years
2002 - Johnny Cash & Friends

American Recordings:
1994 - American Recordings
1996 - Unchained
1998 - VH1 Storytellers: Johnny Cash and Willie Nelson (live)
2000 - American III: Solitary Man
2002 - American IV: The Man Comes Around
2003 - Unearthed
2004 - My Mother’s Hymn Book
2006 - American V: A Hundred Highways

Kompilacije (od 1990):
1992 - The Essential Johnny Cash 1955-1983
1994 - Super Hits
1998 - Johnny Cash: Crazy Country
1999 - Sixteen Biggest Hits
2000 - Love, God and Murder
2001 - Sixteen Biggest Hits: Volume II
2002 - Man In Black: The Very Best Of Johnny Cash
2002 - The Essential Johnny Cash
2002 - Johnny Cash at Madison Square Garden (live)
2004 - Life
2005 - Walking the Line: The Legendary Sun Recordings
2005 - The Legend
2005 - The Legend of Johnny Cash
2006 - June Carter and Johnny Cash: Duets
2006 - Personal File (2CD)

Link: www.johnnycash.com

Mate Bogut / T-portal / Artist info

Objavljeno 30.07.2006.

Vremeplov

Svakako da će razlike između filtriranih studijskih uradaka i javnog nastupa itekako biti, no - ne postoji li razlike između filma i teatra? Trenutak nastupa nosi i tremu i bljesak.
Luka Milas (Florijan)