Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jojo Mayer - Aktualna newyorkška glazbena strujanja

Jojo Mayer - Aktualna newyorkška glazbena strujanja23.06.2007. u sklopu programa Jazzbina Live! u Puli gostuje vrhunski, a po mnogim glazbenim kritičarima, najbolji drum ’n’ bass/break beat/nu jazz sastav na Planeti - NERVE predvođen „svemircem“ Jojom Mayerom. U sklopu europske turneje održat će premijerni nastup u Hrvatskoj.

Jojo Mayer pokrenuo je NERVE u proljeće ’98. kao eksperimentalnu platformu za nekolicinu njujorških glazbenika zainteresiranih za aktualna strujanja u elektronskoj glazbi DJ kulture, kao što su drum n’ bass, nu-jazz, abstrakt funk, electro break beats, itd. U isto vrijeme pokušava prepoznati i istražiti najnovija kretanja u ”inteligentnoj” elektronskoj plesnoj glazbi.
Križanjem DJ kulture s jazz interakcijom i korištenjem tehnika obrade zvuka koje se obično primjenjuju u studijskim produkcijama, Nerve je stvarao vješt kinetički i dinamički hibrid improvizirajuće izvedbene glazbe, što je i do danas ostalo potpuno jedinstveno.
Ovakav razvoj rezultirao je stilističkim izrazima, poput ”freak beatz” (ludi ritmovi) ili ”prohibited beatz” (zabranjeni ritmovi).
Tijekom nekoliko mjeseci postojanja, NERVE Jojo Mayera naišao je na entuzijastičku reakciju na njujorškoj sceni i u medijima, što je stvorilo ”Prohibited Beatz”, multimedijalni party koje se nametnulo kao osebujna platforma novoga pokreta.
NERVE je, zajedno sa svojim raznim inkarnacijama, stvorio jedan od najboljih rasadnika glazbenika u New Yorku. Djelić tog rasadnika čine: Tim Lefevbre, Jesse Murphy, Jamie Saft, Vernon Reid (Living Colour), Scott Colley, Dhafer Youssef, Nicholas Thys, Zach Danziger, Myster Bruce, Wolfgang Muthspiel, David Fiuczynski, DJ Swingsett, DJ Yoshi, DJ Big Wiz, MC Panik...
NERVE su Jojo Mayer (drums, freak beats), Tacuya Nakamura (synths, sampler, trumpet), John Davis (bass and low frequency manipulation) i Roli Mosimann (real time audio deconstruction).

JOJO MAYER (drums, freak beats)
Rođen je 18. siječnja 1963. u Švicarskoj. Kao sin glazbenika Vali Mayera, rano je djetinjstvo proveo na cesti, putujući Europom i Dalekim Istokom. U dobi od dvije godine dobio je prve bubnjeve, a prvi javni nastup imao je u Hong Kongu kada su mu bile samo tri godine. Odrastao je u glazbenom okruženju i u osnovi je samouk.
U dobi od 18 godina pridružio se skupini Montyja Alexandera i na turnejama po Europi svirao na svim važnim jazz festivalima. Ovo je vodilo angažmanima s nekima od jazz velikana, poput Dizzyja Gillespieja i Nine Simone, čime se predstavio međunarodnoj publici.
Naselivši se u New York 1991. Jojo je postao dijelom DJ i klupske scene promovirajući svoje tjedne partije pod nazivom PROHIBITED BEATZ. Ova nova platforma za breakbeat, jungle, drum n’ bass i najnovije stilske hibride i mutacije u kulturi elektronske glazbe pružilo je poleđinu za njegov projekt pod nazivom NERVE.
Njegove žive svirke uzburkale su cijelu bubnjarsku zajednicu. Nedavne izvedbe i snimke dobile su odlične recenzije: ”...predodređen za status ’bubnjarskog boga’!” (Magazin Modern Drummer).
Uz već spomenute, Jojo Mayer je surađivao s mnogim sastavima i glazbenicima, kao što su: Screaming Headless Torsos, John Zorn, John Medeski, Hiram Bullock, Rebekka Bakken, MeShell NdegeOchello, Vernon Reid, James ”Blood” Ulmer, Vienna Art Orchestra, Mike Stern, Steve Coleman i mnogi drugi.
Također je stekao status međunarodno priznatog predavača i solo izvođača/kliničara. Sudjelovao je na većini važnih događaja i bubnjarskih festivala, kao što su Modern Drummer Festival (’98), Buddy Rich Memorial Scholarship NYC (’95), International Drummer-Meeting u Koblenzu (’89, ’91, ’95), PASIC (’96), Montreal Drum-Fest (’96), NAMM-Show’s”Drums along the Hilton”(’96), Slagwerkkrant Dag (’96), Budapest Dob-Gala (’94, ’95), Manny’s Drum-Mania NYC (’98) i ”Musik Messe Frankfurt” (’93, ’97), gdje je svirao zajedno s nekim od najvećih imena bubnjarske zajednice danas (Vinnie Colaiuta, Dave Weckl, Jack de Johnette, Omar Hakim,Terry Bozzio, Billy Cobham, Dennis Chambers itd.). Jojo Mayera podržavaju sljedeći proizvođači opreme: bubnjevi Sonor, činele Sabian, opne za bubnjeve Remo i palice Vic Firth. Odnedavno radi i kao dizajner proizvoda za Sabian Sabian (modeli ”Fierce Ride” i ”Fierce Crash” s potpisom Jojo Mayera), kao savjetnik za ”Jungle Kit” tvrtke Sonor, te kao dizajner palica Vic Firth (model s potpisom Jojo Mayera). Također se često pojavljuje u reklamama, katalozima i publikacijama gore spomenutih proizvođača.

ROLI MOSIMANN (real time audio deconstruction)
Roli Mosimann je angažiran u projektu NERVE kao producent i glazbenik za miks pultom. Njegova virtuoznost za miks pultom, poznavanje studijske opreme i glazbeni instinkti čine ga sastavnim dijelom grupe. Real time audio deconstruction je rezultat istraživanja novih audio koncepata u studiju, kao i u live okolini. Aktivnom interakcijom s ostalim glazbenicima u stvaranju glazbenog sadržaja, Rolijev rad u NERVE-u proširuje i redefinira ulogu suvremenog inženjeringa zvuka. Roli Mosimann je radio kao producent te je pisao glazbu za neke od najvećih industrial grupa: The The, The Young Gods, Faith No More, Smashing Pumpkins, The Sugarcubes, Bjork, Einstuerzende Neubauten,The Swans, New Order...

TAKUYA NAKAMURA (synths, sampler, trumpet)
Svojom stilskom svestranošću i multi-instrumentalističkim vještinama, Takuya je postao značajan predstavnik downtown scene. Njegova sposobnost prepoznavanja i usvajanja najnovijih smjerova u elektronskoj glazbi, njihovih spajanja sa svojim jedinstvenim stilom i pristupom glazbi čini ga, čak i u New Yorku, rijetkom i teško dobavljivom robom. Njegova uloga u NERVE-u istinski utjelovljuje najmoderniji prijelaz između jazza i DJ kulture. Takuya je nastupao sa sljedećim glazbenicima: Ravi Coltrane, Bob Moses, Clark Terry, George Russell, Matt Garrison, Organic Grooves...

JOHN DAVIS (bass, low frequency manipulation)
John je jedan od rijetkih basista koji su uspjeli nanovo stvoriti vjernu zvučnu teksturu i osjećaj sintetiziranih bas dionica. Od strašnih ”808-droptones” do hiptontičke ”303-filter resonance”, čini se da nijedan elektronski zvuk nije izvan dohvata njegove četiri žice i arsenala efx-pedala. Osjeća se jednako ugodno u elektroničkim i akustičnim okruženjima i prelazi stilske barijere te uspješno utiskuje sirovu energiju svog basa u disciplinu elektronske glazbe.
John Davis je svirao s glazbenicima: Simpulife, Will Calhoun (Living Colour), Mike Stern, Antonio Sanchez (Pat Metheny), Alex Skolnick (Testament), Jazz Mandolin Project ... Također producira elektronsku glazbu pod imenom ”Toaster”.

Anton Cvijić / Artist info

Objavljeno 15.06.2007.

Vremeplov

Gotovo svaka vrsta popularne glazbe ima svoj etički, a ne samo estetski sklop, jer tekstovi pjesama, pojavnost izvođača, njihov svjetonazor, statusni simboli, mjesta na koja izlaze i moralni kodeks često su jednako bitni koliko i sama glazba.
Aleksandar Dragaš, novinar i rock kritičar