Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kaki King- gitarska božica

Kaki King- gitarska božicaKatherine Elizabeth King (rođena 24.8.1979. u Atlanti, SAD) je američka glazbenica i skladateljica, poznatija pod umjetničkim imenom Kaki King.

Istaknula se specifičnim stilom sviranja gitare, energičnim nastupima, unikatnoj upotrebi raznih štimova kako na akustičnoj, tako i na lap-steel gitari te melodijama koje stapaju različite žanrove, od indie pop-rocka, preko jazza i folka, pa sve do klasike.

Njezin stil kombinira fret-tapping sa slap-bas tehnikom, ona koristi gitaru kao perkusije, ali i za slojevite akorde, zvukova i lupove. Uspoređuju je sa Michael Hedgesom i Preston Reedom, a za potonjeg i sama kaže da joj je bio veliki utjecaj.

U veljači 2006, časopis Rolling Stone je objavio listu „Novi gitarski bogovi“ sa Kaki King kao jedinu žensku gitaristicu i najmlađeg umjetnika na toj listi. Uz pet dugosvirajućih studijskih albuma i dva EP-ja, Kaki je skladala i muziku za televiziju, film i razne umjetničke performanse. Uz Eddie Veddera i Michael Brooka, radila je na glazbi za hvaljeni film „Into the Wild“ glasovitog glumca i režisera Sean Penna, za koju je bila nominirana i za nagradu Zlatni Globus za najbolju originalnu skladbu. Surađivala je i sa glumcem Robin Williamsom u filmu „August Rush“ (Grammy nominacija), također skladajući i izvodeći glazbu za taj film.

2007, na poziv Dave Grohla gostuje na albumu Foo Fightersa „Echoes, Silence, Patience & Grace“ u pjesmi „Ballad of the Beaconsfield Miners“ te im se pridružuje na turneji i nastupa s njima na nastupu u O2 areni u Londonu i na njihovom australijskom dijelu turneje. Grohl je pun hvale za njeno umijeće: „Postoje gitaristi koji su odlični i postoje gitaristi koji su zaista jebeno odlični, a onda nakon njih dolazi Kaki King“.

Nakon što je dugo godina koristila razne modele Ovation gitare, kompanija Ovation Guitar ju je pozvala da dizajnira vlastitu prilagođenu gitaru. Rezultat toga je njen sadašnji glavni instrument: model 1581-KK custom Ovation Adamas akustična gitara, a svaki primjerak nosi njen vlastoručni potpis.

Kaki kombinira fascinantnu tehniku sviranja sa sanjarskim, eksperimentalnim i istraživačkim kompozitorskim umijećem. Za nju, gitara je i percussion instrument, upravo kao i bubnjevi koje je svirala u svom srednjoškolskom bendu. Ta njena tehnika gura pjesme sve dalje u istraživanju mogućnosti, dok slojevi nota i zvukova, uz njen meki vokal kreiraju svjetlucavi i titrajući oblak zvuka. Ona je jedan od najzanimljivijih gitarista / kompozitora u zadnjih par dekada.

Kaki neprastano nastupa uživo po cijelom globusu; dijelila je pozornicu sa mnogima: Foo Fighters, Marianne Faithful, David Byrne, Robert Randolph, Keb Mo, Soulive, Mike Gordon i Charlie Hunter su samo neki od njih, a nastupala je i u najcjenjenijim TV programima kao što su ’Late Night with Conan O’Brien’, ’Later with Jools Holland’, ’Late Show with David Letterman’ i ’TED Talks’. Svojim žarom i talentom vraća značaj umjetnosti sviranja akustične gitare žustrinom koja odgovara temperamentu njene generacije.

Objavljeno 22.06.2012.

Vremeplov

Kada bi samo nekoliko kompanija u svijetu bilo malo manje pohlepno ljudi na dnu bi imali mnogo više.
Chris Martin (Coldplay)