Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kakve veze imaju metalci Judas Priest i srednjovjekovni mistik Nostradamus

Kakve veze imaju metalci Judas Priest i srednjovjekovni mistik NostradamusTeško je reći što je sve od svojih predviđanja ’pogodio’ poznati francuski srednjovjekovni mistik Michel de Nostredame (1503. - 1566.) poznatiji pod ’umjetničkim imenom’ - Nostradamus - ali ono što je sigurno jest da će poznate ’metal legende’ grupa Judas Priest, kao što najvjerojatnije već znate, 2. srpnja nastupiti u Zagrebu, Dom sportova.

Tom će prilikom, osim izvedbe njihovih najvećih hitova ’Judasi’ promovirati i svoj novi, ovoga puta konceptualni, dvostruki album znakovitog naziva - ’Nostradamus’. Ova kolekcija, prema riječima samih članova ”predstavlja najveće glazbeno putovanje u dosadašnjoj karijeri grupe”.

Dvostruki album ’Nostradamus’ bit će objavljen 17.6.2008., na isti datum kada je 17.6.1566. Nostradamus smrtno bolestan, dva tjedna pred svoju smrt, napisao oporuku. Godine 1538. Nostradamus se sukobio s tada jakom (i ’učinkovitom’) Inkvizicijom, što je također jedan od elemenata koji su, kako kažu Judas Priest, inspirirali cijeli album.

Grupa Judas Priest spada u grupu najvećih metal izvođača svih vremena, a sam spomen njihovog imena izaziva dostojan respekt kod publike i medija koji i nisu baš privrženi tom, prilično žestokom, glazbenom izričaju. Ono što se posebno može cijeniti kod Judas Priest jest upravo njihova dosljednost i visoka ambicioznost, ali koja nikada nije postala pretenciozna. Tijekom svoje karijere Judas su uvijek težili da poštuju smjer ’glazba > spektakl’, dobro pazeći da nikada ne bude obrnuto, želeći da (koncertna) spektakularnost bude samo nadgradnja onome esencijalnom - njihovoj glazbi. Žestoki gitaristički ’rifovi’, karakterističan vokalni izričaj njihovog pjevača, konstantna ’visoka doza energije’, atraktivnost, možda se ponajbolje mogu doživjeti u pjesmi ’Painkiller’.

Judas Priest u dosadašnjoj su karijeri prodali oko 40 milijuna albuma, ali se njihov rad i uspjeh treba promatrati u puno širem kontekstu. Dosljedni svom prepoznatljivom izričaju i uzorima poput Thin Lizzy, Led Zeppelin i Black Sabbath - Judas Priest polako su i zapravo vrlo planski gradili svoju karijeru. Poznati po vrlo karakterističnom zvuku, posebno u kontekstu akordičkih struktura gdje su uspjeli ostvariti vrlo ’moćan’ i ’žilav’ protok energije, a koje im sve ove godine nikada nije ponestalo. U svijetu metal i metal-rock glazbe Judas Priest također su poznati kao oni koji su posebno dobro iskoristili, bolje rečeno formirali ’multi-gitarski zvuk’, koji im je poslužio za autentičan, rekli bismo ’arhetipski metal-rock izričaj’.

U nešto manje od dva sata materijala Judas donose pregršt osobnih promišljanja, osjećanja i viđenja korelacije turbulentnog svijeta današnjice s religijskim, sociološkim i umjetničkim globalnim gibanjima, uz neizbježne dodatke koje bismo najbliže mogli opisati izrazima poput - smrt, progon, otkrivenja, rat, osvajanja, ljubav... da bi sve završilo s pjesmom vrlo znakovitog naziva ’Future of Mankind’.

Ova kultna, a na ovom albumu i ’okultna’, britanska metal super-grupa dolazi u Zagreb, 2. srpnja, u organizaciji koncertne agencije Lupa Promotion.

Koncert je otkazan zbog bolesti gitariste grupe, javlja organizator Lupa promotion. Karte se mogu zamijeniti gdje su i kupljene ili za neki od koncerata koje Lupa organizira. (1.7.2008.)

Judas Priest - ’Painkiller’

Objavljeno 19.06.2008.

Vremeplov

Kad sam krenuo u prvi razred, neki ljudi, profesori, su me gledali kao ozbiljnog, inteligentnog mladića, drugi su me gledali kao štetočinu koju treba zabiti u nekakvu tvornicu ili rudnik, pa nek’ ruje za državu.
Goran Bare