Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kaliopi u Centru Sava - Previše emotivno da bi bila istina

Kaliopi u Centru Sava - Previše emotivno da bi bila istinaKaliopi je sa svojim jedanaestero članim bendom u nedjelju u Centru Sava održala svoj dugo očekivani koncert. U skoro 150 minuta glazbe Kaliopi je svoje predstavljanje započela s eurovizijskom ‘Crno I Belo’ i zamalo završila s istom - publika je zapravo ”krivac” jer je tražila bis ”preko bisa” pa je za kraj otpjevana narodna ‘Makedonsko Devojče’ u jednom jakom boopswing jazz groove-u sa fantastičnim pjevačkim varijacijama kojima je Kaliopi, ne samo dorasla, nego ih je i prerasla (šteta što ne pjeva jazz - prim. autora ).

Od samog starta nisu se štedjele emocije - iz publike su aplauzi i povici bili od samog početka koncerta dok je Kaliopi na svoj način predstavljala sebe kao osobu koja zna voljeti i poklanjati ljubav, osjećaje , pažnju : ”Kada je netko zagrljen ljubavlju kao vašom osjeti se poput mrvice ”. Uslijedila je numera ‘Mrvica’ , ‘Probudi me’, ‘Melem’ ...

”Dugo sam čekala na ovaj koncert . Biti na pozornici Centra Sava velika je privilegija, Beograde hvala ti!”

Na pitanje ima li posjetitelja iz drugih republika nije se moglo oduprijeti dojmu da Kaliopi zaista ima vjerne fanove – povici iz publike kao odgovor na postavljeno pitanje predstavili su fanove iz ostalih država u regiji.

Troje plesača su izašli za pjesmu ‘Oprosti mi’ i uljepšali podij svojom koreografijom. Nakon pjesme ‘Aman ‘uslijedio je unplugged dio koncerta gdje je prvo išla ‘Ne Plači’ (pjesma iz 1997 god.) a zatim ‘Makedonija’ - pjesma iz repertoara grupe Time koja je odnijela po minutaži malo više vremena jer se pjevalo zborski sa bine i iz publike. Unplugged set završen je s ‘Ako Još Ikad Padne Snijeg’.

Koncert je nastavljen s narodnom ‘Jovano Jovank’e gdje je Kaliopi iskoristila priliku da svoju crnu garderobu zamijeni bijelom košuljom ali je to nije omelo da instrumentalnu verziju pretvori u pjevačku što je izazvalo ushićenje u publici - vidjelo se i čulo po dugom aplauzu, povicima, zvižducima. Jedna jako rokerska atmosfera je vladala od samog početka koncerta - sama Kaliopi je pjevala jako moderno, snažno što za jednu pop divu sa ovih prostora nije baš uobičajeno - izgleda da to nije smetalo publici, naprotiv, da je bilo drugačije...

Numera ‘Crne Ruže’ je opet donijela i koregrafiju (troje plesača), nastavljeno je s pjesmom ‘Vučica’, a sa pjesmom ‘Ljubi Me’ Centar Sava je prerastao u plasački podij. Kaliopi je to iskoristila da prošeta između posjetitelja na opće oduševljenje svih prisutnih tako da je minutaža ove pjesme morala biti produžena - što zbog zagrljaja i poljubaca to i zbog sijevanja bliceva vjernih fanova.

‘Kofer Ljubavi ‘je pretvorio prostor u pjevačku salu jer zaista, skromno ili ne, pjevalo se iz publike jako glasno. Uslijedile su pjesme ‘Vrisnem’ i ‘Lokomotiva’ potpomognute plesačima.
”Hvala što ste mi dozvolili da ostvarim jedan od mojih snova” - i pjesma ‘Rođeni’ je krenula - kao po komandi Centar Sava je bio na nogama. Tišina je bila odanost i vjernost ovoj numeri koja i dan danas nakon toliko godina ostavlja bez daha. A onda je zapjevala Kaliopi - emocije, možda i po koja suza, jednoglasno pjevanje iz publike - dokaz su da kvaliteta opstaje.

Jako dug aplauz je neminovno vodio ka bisu. Odsvirana je i otpjevana ‘Daj Da Pijam’. Opraštanje od publike koja je sačekala trenutak da umjetnici preda cvijeće (a bilo je poprilično fanova koji su istrčali na binu) dozvolio je slobodu koja nije uobičajena u Centru Sava - Kaliopi je tražila da djeca iz publike budu na pozornici s bendom.

Pjesmu’ Crno I Belo’ - na zahtjev publike -Kaliopi je ponudila fanovima ali preko vokalnog umijeća malog dječaka Luke Stojićevića (koji je pjesmu pjevao u ”Ja imam Talent”). Fanovi su svo vrijeme bisa bila na nogama a da li Kaliopi ima nasljednika – neka vrijeme pokaže.
Opraštanje od publike je uslijedilo poslije nevjerojatnih 150 minuta koncerta a Kaliopi neka pokaže u Zagrebu 20. ovog mjeseca u Koncertnoj dvorani ”Vatroslava Lisinskog” zašto je rock diva (nakon koncerta u Beogradu)!

Umjesto PS-a: od glazbenika na pozornici prepoznatljivi su bili Dino Milosavljević za bubnjevima i Đoko Maksimovski na basu koji su poznati po suradnji s Vlatkom Stefanovskim. Ova čvrsta ritam sekcija je držala ”u svojim prstima” čitav bend i još jednom dokazala da su jedna od najboljih ritam sekcija na Balkanu (kako ih je Kaliopi i predstavila).

Ivica Stanković

Objavljeno 12.11.2013.

Vremeplov

Mislim da živimo u dosta, kako da se izrazim, deideologiziranom vremenu. To mora biti jasno, sve je bruto i neto, sve je zabava.
Mile Kekin (Hladno pivo)