Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Katalena - Najuzbudljiviji glas slovenske folk glazbe

Katalena - Najuzbudljiviji glas slovenske folk glazbeKombinacija najbolje slovenske tradicionalne glazbe, pažljivo odabrane iz arhiva, pjesmarica i starih vinilnih ploča sa tvrdim rock ritmovima, funk nabojem i zavidnim aranžmanima napravila je unikatni post folk rock stil, koji predstavlja glazbenu tradiciju slovenskih regija u sasvim novom ruhu.

Sve zajedno sa dinamičnim i oživljujućim električnim instrumentima koji miluju očaravajući vokal i prenose ga na scenu, predstavlja plesni i glazbeni spektakl koji očara i najrazmaženije uši.’Katarina Juvančič, etnomuzikolog prije tjedan dana vratili su se sa svoga drugog gostovanja u Francuskoj – u Parizu (povodom slovenskog kulturnog praznika) a sada grupa Katalena, koja na sebi svojstven način interpretira slovensku narodnu glazbu po drugi put gostuje u Hrvatskoj. Već su 2004 nastupili na festivalu EBU (festival europskih radijskih postaja) u Puli.

U Sloveniji neki muzički kritičari pa i etnomuzikolozi grupu Katalena nazivaju fenomenom. Priča te urbane legende započela je 2001. godine u idiličnom selu Čermošnjice u Beloj Krajini, gdje je šest entuzijasta otkrivalo arhivski folklorni materijal i pomladilo njegov ostarjeli i zahrđali lik sa art rock, funk, jazz i blues notom u filozofskom i muzičkom smislu. Prije nepunih šest godina grupa Katalena postavila je temelje svog djelovanja na kojima ustraje do današnjih dana. Do sada, Katalena se može pohvaliti značajnim muzičkim dostignućima: Sva tri albuma (’Z-godbe’, ’Babje leto’, ’Kmečka ohcet’) privukla su dosta pažnje slovenskih glazbenih kritičara, koji ih i danas ne mogu svrstati u točno određenu kategoriju. Katalena su postojeće folklorne teorije, po mišljenju mnogih znalaca, okrenuli na glavu preobrativši mnoge sumnjičavce u ljubitelje folk muzike.

Snimili su sedam video spotova i odsvirali više od 200 koncerata. Nastupili su na svim značajnijim festivalima u Sloveniji i van njenih granica.Zapažena su bila i njihova gostovanja u inozemstvu (Francuska, Italija, Mađarska, Austrija, Hrvatska, Švicarska, Njemačka.) kao i sudjelovanje u kazališnim i plesnim predstavama te filmskim projektima. Sve nabrojeno čini grupu Katalena svojevrsnim i prepoznatljivim fenomenom na slovenskoj muzičkoj sceni. Malo koja grupa može sa gotovo identičnim programom nastupiti na centralnoj priredbi u povodu kulturnog praznika u Cankarevom domu kao i na glazbenom festivalu Rock Otočec i pri tom svojim stvaralačkim radom predstavljati značajan doprinos kreativnom suočenju sa slovenskom glazbenom tradicijom.

Link: www.katalena.net

Mate Bogut

Objavljeno 25.02.2007.

Vremeplov

Odrastanje u društvu punom nesigurnosti, gdje snaga države počiva na strahu i gdje je prisutna neka vrsta institucionaliziranog terorizma, dalo mi je zanimljive nazore. Osjećam potrebu preispitati sve događaje i dublje promatrati likove, za razliku od ljudi koji su odrastali u sigurnijem okruženju.
Alexandar Balanescu (Balanescu Quartet)