Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

KUD Idijoti - Glupost je neuništiva

KUD Idijoti - Glupost je neuništivaKultni punk bend KUD Idijoti osnovan je 02.02.1981., a danas svira u sastavu Tusta - vokal, Sale Veruda - gitara, Bucolini bas i Dejo - bubnjevi.

Širu popularnost grupa je stekla 1987. pobjedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-tinjak bendova. Nakon Subotice otvorila su se vrata za nastupe u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji gdje se zbio poznati događaj u Reggio Calabria na festivalu mediteranskih zemalja. Karabinjeri su tada prekinuli izvođenje pjesme ’Bandiera Rossa’ što je umalo izazvalo međunarodni incident, a bend je dospio u rubriku ”međunarodna politika” mnogih dnevnih listova.

Najbolji ”malolitražni” klupski bend, kako je to svojedobno napisao V. Stakić, nakon 2 kazete i 3 singla u ”Sloveniji” iz Kopra izdao je svoj prvi LP ”Bolivia R’N’R”, inače kompilaciju prva 3 singla + 3 neobjavljene pjesme i to za nezavisnu njemačku firmu ”Incognito Records” (01./1990.). Kao koncertni uspjeh te godine bilježe nastup sa D.O.A. u Sloveniji i rasprodani koncert u zagrebačkom klubu ”Đuro Đaković”. Snimak tog paklenog nastupa u ”Đuri” kasnije je objavila ”Bonaca” na video kazeti. Odmah potom snimljena je i prva velika ploča, do danas najprodavaniji LP ”Mi smo ovdje samo zbog para” (05./1990.) koji je izašao pri ljubljanskom ”Helidonu” i sadrži obradu poznate radničke pjesme ’Bandiera Rossa’. Raspad Jugoslavije umalo je onemogućio objavljivanje iduće ploče ”Glupost je neuništiva” koja ipak nakon nekoliko odgađanja izlazi 1992. pri istom izdavaču, a vinilni format tog albuma danas je raritet.

Novo poglavlje počinje obnovom suradnje benda i firme ”Primitivc Glasbic” iz Kopra koja je nastavila tamo gdje je firma ”Slovenija” stala (iza obje se krije isti lik, stara pizda Boris Furlan). Prvi rezultat te suradnje je CD/MC ”Tako je govorio Zaratusta” i to je prvi CD KUD-a Idijoti a ujedno i prvi CD nekog benda sa pulske rock scene.

1994. bila je izrazito koncertna godina koja je grupu odvela na turneju po Njemačkoj i Švicarskoj, na EuroWoodstock u Budimpeštu, a po prvi puta i u Makedoniju. Međutim, bendu najdraži nastup te godine, a možda i karijere, bio je koncert u prepunoj ljubljanskoj hali ”Tivoli” 10.10.1994. kada su KUD Idijoti svirali kao pregrupa za Ramones. Nastup na kojem njihov izdavač nije bio niti je doveo tonca.

1995. opet je startala diskografski i to CD-om ”Istra ti materina” - zajedničkim izdanjem KUD-a Idijoti i pulskog benda Gori Uši Winnetou i njegovog legendarnog leadera Francija Blaškovića, umjetnika, pjesnika, rockera, filozofa, mistika, drivera, otkačenjaka i ve-seljaka. KUD Idijoti su objavljivanje tog materijala povjerili ”Primitivcu”, a lokalni radio (Radio Pazin) CD je odmah zabranio, našavši se uvrijeđen pjesmom ”Turbo cattolico” u kojoj se spominje pazinski inkvizitor. To nije prvi put jer bend je već bio zabranjivan na HTV-u (Danijela Trbović tvrdi u Globusu: ”KUD Idijoti su jedini za koje znam ...”). Uz intervencije nekih članova HGU-a protiv KUD-a Idijoti, čak i kada je u pitanju plaćena radio reklama, mač cenzure i zabrane definitivno se sručio na bend nakon intervjua u opozicijskom tjedniku Feral Tribune (broj 519/1995.). KUD Idijoti su odmah zabranjeni na lokalnom radiju (Radio Pula), izbačeni iz regionalnog dnevnika (Glas Istre), a pjevaču je nepoznati civil u centru grada prijetio bombom.

Sve to nije spriječilo izlazak šestog po redu albuma ”Megapunk” (”Primitivc”, 1995.). 16 novih pjesama, 16 novih razloga za sukob sa higijeničarima. Samo naprijed, nikad ne nazad. Zvuk te ploče snimljen na 8-kanalnom Fostex-u ostao je sirov, surov i prljav. A te je godine, koliko mi znamo, ”Megapunk” bio jedini materijal na ex-Yu teritoriju koji je štampan na sva tri formata (LP/CD/MC). Ovim činom bend je demantirao priče kako ploče (ili diskovi, ili kazete, svejedno) - ne idu. Startni tiraž je rasprodan, a CD i MC se doštampavaju.

Novo izdanje bio je EP ”Fuck” kojim se bend u ’96. htio malo opustiti. Tri pjesme na formatu single ploče štampane su u 500 kom. Uz pozitivne recenzije doma, i ”Megapunk” i ”Fuck” su u američkom MR’n’R dobili odlične kritike, dok je ”Megapunk” u njemačkom Ox-u ocijenjen sa 5 zvjezdica.

I u trenutku kada su mnogi pomislili da znaju koji je slijedeći potez grupe (još jedan single!) KUD Idijoti su početkom ’97. nakon poziva nekoliko većih izdavača potpisali ugovor sa ZG kućom ”Dancing Bear” za izdavanje LP/CD/MC pod nazivom ”Cijena ponosa”. To će, čini se, ovdje opet biti jedini materijal koji ide na sva tri formata .

Povodom 18-og rođendana benda snimljen je koncert u legendarnom pulskom Uljaniku. CD “Gratis hits live”, posljednji za ”Dancing Bear”, izašao je krajem 1999. i sadrži 26 paklenih koncertnih favorita. Nakon tog albuma ritam sekcija se mijenja, za bubnjeve sjeda Dejo, a na mjesto basiste vraća se Bucolini, član originalne postave.

Velika je popularnost KUD-a Idijoti u bivšim republikama ex-YU. U prosincu 2000. KUD Idijoti bili su prvi band iz Hrvatske koji je nastupio u rasprodanim halama u SR Jugoslaviji u Beogradu i Novom Sadu pred 5000 i 9000 ljudi, a samo mjesec dana ranije u Skoplju pred 8000 ljudi.

Tokom iduće godine KUD Idijoti su završili studijski dio posla na svom devetom albumu ”Remek-djelo” (Menart, 12./2001.). Tim izdanjem diskografski se obilježava 21. rodjendan, ujedno se i studijski predstavlja nova ritam sekcija. Video broj za ”Baj baj bejbe” dospio je na 1. mjesto ”Hit-depoa” a i sama pjesma se neobično puno emitirala u medijima, bar kad su KUD Idijoti u pitanju. Ovaj je album uz CD i MC objavljen i na vinilu u limitiranom tiražu 200 kopija. Za svoj primjerak još uvijek možete pisati na sale.veruda@net4u.hr

Promotivna turneja za ovaj album trajala je dosta dugo i bend je obišao veliki teritorij, od Maribora i Ljubljane, Dubrovnika do Skoplja pa preko Beograda i Madjarske do krajnjeg sjevera Češke i natrag, a treba izdvojiti:
- izvrstan nastup na Biker festu u Puli (Puntižela)
- 04.08.2001. nastup na velikom ljetnom ’Anti-society festu’ u Češkoj, te sezone vjerojatno najvećem punk festivalu u ovom dijelu Evrope. Tu večer prodano je 8000 ulaznica, a nastup KUD Idijota ocijenjen je kao jedan od najboljih
- kratki i žestoki YU tour 12-14.07.2001. (Niš, Kragujevac, Novi Sad) koji je kulminirao spektakularnim koncertom na Petrovaradinskoj tvrdjavi u okviru završne večeri Exit festivala. Bio je to, tvrdi organizator, najposjećeniji rock koncert u Novom Sadu ikad odsviran i računa se da je tu večer na popularnoj ’Djavi’ bilo 30000 ljudi
- koncertna jesen počela je nastupom u Zagrebu u KSET-u. Obzirom na ponedjeljak sjajan nastup, raspoložena publika, izvrsna atmosfera. Bio je to završetak toura po Zg klubovima kojim su KUD-ovci unatrag godinu dana obišli bitnija mjesta, od Močvare i Tvornice preko Pauka do KSET-a.

KUD Idijoti do sada u svom opusu do danas imaju 9 albuma, 2 kazete, video, 4 singlice, sudjelovanja na raznim kompilacijama. Značajna je i suradnja sa guruom istarske scene Francijem Blaškovićem, kao i video/audio brojevi snimljeni sa Perom Lovšinom, pjevačem legendarnih ljubljanskih Pankrta.

Lani se, nakon završetka promotivnih aktivnosti basista Bucolini posvetio zdravlju i rehabilitaciji kičme, Tusta se odazvao pozivima na nekoliko gostovanja (Šajeta, The Stuff), Sale Veruda završava samostalni album VD-i1, Dejo džezira i usavršava tehniku; Tusta i Sale gostovali su Hladnom Pivu na njihovom velikom koncertu u Domu sportova u Zagrebu (20.04.2004. pogledati DVD).

Bend je započeo sa radom na novom studijskom albumu, radni naziv je ”Zbogom Istro”. Bude li sve po planu trebao bi izaći do kraja ove godine u kojo će KUD Idijoti obilježit će 25 godina djelovanja. Obljetnicu će proslaviti kako i doliči bendu njihovog kalibra, održavanjem niza koncerata pod imenom ’Mala turneja optimizma i antifašizma’. Prvi koncert je 20. svibnja u Puli (Uljanik), uz brojne prijatelje i goste, a cijeli koncert će se snimati kako bi se kasnije mogao objaviti prvi DVD KUD Idijota. Long live Idijoti!

Diskografija:
Legendarni uživo; Mc 1986
Bolje izdati ploču nego prijatelja; 7” Ep 1987
Lutke na koncu; 7” Ep 1987
Hočemo cenzuru; 7” Ep 1988
Live in Biel; Mc 1988
Bolivia R’n’R; Lp/Mc 1989
Mi smo ovdje samo zbog para; Lp/Mc 1990
Đuro was sold out; Bootleg live/Vhs 1991
Glupost je neuništiva; Lp/Mc 1992
Tako je govorio ZaraTusta; Cd/Mc 1993
Istra ti materina (Kud idijoti + Gori ussi Winetou); Cd/Mc 1995
Megapunk; Cd/Mc/Lp 1995
Fuck; 7” Ep 1996
Single collection vol. 1; Cd/Mc 1997
Cijena ponosa; Cd/Mc/Lp 1997
Gratis hits live!; Cd/Mc 1999
Remek-djelo; Cd/Mc/Lp 2001

Internet stranica: www.kudidijoti.com

Artist info

Objavljeno 30.05.2006.

Vremeplov

Rijetki su ljudi koji izdrže pa žive od alterantive, guraju svoju priču i zato takvi zaslužuju veliko poštovanje.
Milorad Milinković Debeli, intervju za RiRock.com