Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Les Paul - Tvorac mnogih glazbenih poslastica

Les Paul - Tvorac mnogih glazbenih poslasticaAmerički jazz gitarist Les Paul rođen je kao Lester William Polfuss 9. lipnja 1915. godine. Upravo je on krivac za otkriće električne gitare s punim tijelom, koja je omogućila ”rock’n’roll” zvuk. Njegov inovativni pristup snimanju uključuje overdubbing i delay efekt, fazne efekte i višekanalno snimanje.

Paul je bio nezadovoljan akustičnim gitarama koje su se prodavale polovicom 30tih godina, te je počeo eksperimentirati s električnim modelom. Prvi rezultat njegovih pokusa bio je ‘The Log’, obična drvena daska s mostom, vratom gitare i pričvršćenim ‘pickupom’. Kako bi instrument bolje izgledao, dodao je tijelo Epipone akustične gitare, prepiljene na pola s tzv. kladom u sredini. Time je riješio dva glavne problema: mikrofoniju, jer tijelo akustične gitare nije više odjekivalo pojačanim zvukom, te kontinuitet, budući da se energija sa žica nije rasipala kroz šuplje tijelo gitare.

Prošlo je neko vrijeme i početkom 50tih je Gibson Guitar Corporation dizajnirao gitaru prema Paulovim. Nakon što je bila gotova gitara je uručena Les Paulu kako bi je isprobao. Sve nakon toga je povijest...

“Les Paul” model u originalu je rađen sa zlatnom površinom. Otac ove gitare se složio da nikada neće biti viđen kako svira u javnosti ili se fotografirati s ikojom drugom osim Gibson gitarom.

”Les Paula” su među ostalima svirali i Pete Townsend iz grupe Who, Steve Howe iz skupine Yes, velikan jazza Al DiMeola i Jimmy Page iz Led Zeppelina.

1961. godine pad prodaje primorao je Gibson da izmjeni dizajn bez Paulovog znanja, te su kreiravli tanji, lakši i ponešto izgledom agresivniji model s dva ‘roga’ na tijelu gitare, umjesto dosadašnjeg jednog.

U jednom razgovoru Paul je priznao kako je prvi put novi Gibson Les Paul vidio u izlogu trgovine te da mu se nije svidio. Iako je prema ugovoru trebao pozirati s gitarom, Paul je kazao kako to nije ‘njegov’ instrument, te je tražio od Gisona da maknu njegovo ime sa gitare. Tada je Gibson preimenovao posljednji model gitare u “Gibson SG” (solid guitar;op.u.), te je ona također postala jedna od njihovih najprodavanijih modela.

Uz mnogobrojna priznanja i ne samo od kolega glazbenika, 2008. godine Paul je primljen u ”Rock And Roll Hall Of Fame”.

Les Paul je umro u 94. godini života u SAD-u od komplikacija nakon upale pluća u bolnici u gradu White Plains.

Marin Stipetić/V.A.

Objavljeno 15.12.2009.

Vremeplov

Za sedamnaesti rođendan dobio sam nešto love i dozvolu od staraca da si kupim prvu bas gitaru i pojačalo. Činjenica da sam tek par mjeseci kasnije otkrio kako je taj isti bas imao prije toga slomljen vrat, govori dovoljno o tome koliko sam se u bas razumio i kako me tip koji mi ga je prodao dobro procijenio kao totalnog debila... Nema veze. Bio je potpuno sjeban, ali je proizvodio mrak zvuk... Godinama.
Damir Urban