Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Letu Štuke - Teško za opisati, lako za slušati

Letu Štuke - Teško za opisati, lako za slušatiSarajevska grupa ’Letu štuke’ nastala je još davne 1986. godine kada su je oformila četiri sarajevska srednjoškolca. Pod utjecajem punka i novog vala članovi grupe priključuju se post novovalnom pokretu stvarajući distancu prema tadašnjoj čuvenoj sarajevskoj pop školi.
Prva postava grupe Admir Ahmetović (bubnjevi), Damir Terzić (gitara), te autorski dvojac Nedim Sinanović (bas) i Dino Šaran (vokal), koja je zaintrigirala tadašnje glazbene kritičare, počinje intenzivno raditi, svirajući na mnogobrojnim koncertima tadašnje sarajevske demo scene. No, zbog raznih previranja, odlaska u vojsku, te početka ratnih zbivanja tijekom 90-tih dolazi do razlaza grupe i na žalost sve ostaje na demo snimkama.

Najistaknutija figura grupe je Dino Šaran, danas jedan od najtraženijih tekstopisaca na području Hrvatske i BiH, te autor svih pjesama albuma. Svoju autorsku suradnju započeo je s Crvenom jabukom, da bi poslije surađivao s mnogim imenima u Hrvatskoj i BiH, a interesantno je spomenuti da je pisao i za Halida Bešlića (!?), te glazbu i za neke kazališne predstave. Sve te dosadašnje suradnje smatra egzistencionalnom potrebom, dok pravu ljubav i svoj identitet predstavlja upravo kroz album ’Letu Štuke’.

Članovi benda raselili su se na sve strane svijeta, dok Dino Šaran nakon kratkog boravka u Zagrebu vraća se u Sarajevo gdje uz pisanje pjesama za hrvatske glazbenike ponovno počinje ozbiljno razmišljati o reaktiviranju benda. Uz njegovu upornost, te uz veliku podršku aranžera, producenta i perkusionista Đani Pervana, koji se u međuvremenu odselio u Pariz gdje postaje članom Rundek Cargo orkestara, u veljači 2005. grupa ’Letu Štuke’, u nešto izmjenjenom sastavu, ponovno ulazi u studio i napokon, nakon 17 godina iščekivanja počinje sa snimanjem svog prvog studijskog albuma.

Diskografska kuća Menart u autorskom rukopisu Dine Šarana prepoznaje veliki potencijal i objavljuje odličan debi grupe. Uz neizostavni dvojac Dinu Šarana i Đani Pervana grupu upotpunjuju Samir Ćeremida (bas) i Dejan Pejaković (gitara). Mnogi njihovu glazbu pokušavaju opisati riječima ’komercijalni Rundek’, no mi ćemo to ostaviti sudu publike koja će kroz pjesme grupe ’Letu Štuke’ pronaći i elemente punka, rocka, popa i etna. Teško za opisati, ali lako za slušati.

Na albumu ’Letu Štuke’ se nalazi 14 dosta različitih skladbi koje su nastajale svih tih godina. Kako i sam Dino ističe album ima čudnu kombinaciju zvuka, dok su tekstovi prepričani događaji koji su se događali posljednjih 15 godina na ovim prostorima. U pjesmi ’Sunce’ pojavljuje se Darko Rundek koji Dina u ovom trenutku smatra jednim od najinteresantnijih songwritera s ovih prostora.

Mate Bogut

Objavljeno 12.05.2006.

Vremeplov

U Rijeci ima sve više bendova i glazbenika koji se otvaraju prema nekim novim žanrovima, izlaze iz okvira bazičnog rocka, koji će naravno uvijek imati svoje posebno mjesto. Bogatsvo riječke scene leži upravo u činjenici da se svašta ”kuha”.
Vedran Križan (Manofon)