Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Lorenzo Cherubini Jovanotti - Emotivni pasaporte s okusom Mediterana

Lorenzo Cherubini Jovanotti - Emotivni pasaporte s okusom MediteranaLorenzo Cherubini, poznatiji kao Jovanotti rođen je 27. rujna 1966. u Rimu. Njegovo porijeklo vuče korijene iz malog sela Cortona, pokraj grada Arezza, gdje je proveo svoje djetinjstvo i gdje se u posljednjih par godina ponovo skrasio.

Nakon rada na raznim lokalnim radio stanicama kao DJ, Lorenzo se seli u Milano gdje ga Claudio Cecchetto poziva na iznimno popularni talijanski Radio Deejay. Njegova strast za glazbom, diskotekama i repanjem vodi ga do snimanja prvog uspješnog singla ”Gimme five”, gdje je B strana ”E’ Qui La Festa?”. Sljede prvi diskografski uradci, rastuća popularnost i konačno album ”Lorenzo 1994” - prvi album kojeg Jovanotti plasira i inozemnoj publici, posebno u Europi i Sjevernoj Americi. ”Serenata Rap” postaje najemitiraniji video na kanalu MTV Latino, tijekom 1994. godine, i Lorenzo je snimio posebnu ”Unplugged” izvedbu baš za tu TV kuću, dok ga je MTV Europe u par navrata zvao da nastupi uživo. Nakon toga Jovanotti se etablira kao jedan od vodećih novih talijanskih glazbenika, s raprodanim koncertima, prodavanim albumima, te s mnogobrojnom publikom i izvan ”velike čizme”.

Njegova talijanska ”kuhinja” u kojoj koristi sve moguće začine različitih glazbenih pravaca, osvježavajuće je slušljiva, inteligentna, osjećajna i duhovita. Dobitna je to kombinacija pametnih tekstova, tipične talijanske ležernosti, neobaveznih pop napjeva, funkyja, pop-rocka, kao i rock melodija i izvrsno smiješanih gore navedenih začina. Živopisna lirika tipa one u filmu ”Mediterraneo” izbija iz gotovo svakog njegovog uratka, a dovedena je do skorog savršenstva na odličnoj best of kompilaciji iz 2001.godine prigodno nazvanoj ”Pasaporte”. Izdanje sadrži sva opća mjesta Cherubinovog rada inspiriranog Bobom Marleyem, talijanskim šansonjerima, hip-hopom, soulom i rockom poput ”Piove”, ”Penso positivo”, ”Bella, y gira gira el mundo”, ”Un rayo de sol en la mano”, ”Ciao Mamma”, ”Per te”, ”Ragazzo fortunato” i ultrahita ”El ombligo del mundo”. Šteta da se i clashovski angažiran singl iz 2003.godine ”Salvami” ne nalazi na best of izdanju, no ionako je nastao dvije godine kasnije.

Posljednje Lorenzovo ostvarenje zove se ”Buon Sangue” objavljeno je ove godine, a album je u Italiji odmah dostigao dvostruku platinastu nakladu. Ovo izdanje obilježila su dva velika singla ”Tanto” i ”Mi fido di te”, koja se intenzivno emitiraju i u hrvatskom radijskom programu. Svoje fanove još uvijek oduševljava inteligentnim, duhovitim i angažiranim tekstovima, jakim ritmom i prepoznatljivom melodioznošću. Jovanotti je već godinama aktivan u svom političko-socijalnom angažmanu, te je glavni talijanski promotor kampanje za oprost novčanog duga zemljama Trećeg svijeta.

Diskografija:
1988 Jovanotti for President
1989 La mia moto
1989 Jovanotti Special
1990 Giovani Jovanotti
1991 Una tribù che balla
1992 Lorenzo 1992
1994 Lorenzo 1994
1995 Lorenzo 90-95
1997 Lorenzo 1997 - L’albero
1999 Lorenzo 1999 - Capo Horn
2000 Lorenzo live - Autobiografia di una festa
2001 Pasaporte - Lo mejor de
2002 Lorenzo 2002 - Il quinto mondo
2003 Collettivo Soleluna - Roma (Progetto alternativo)
2004 Jova Live 2002
2005 Buon Sangue
2006 Buon Sangue Live (Dvd - Live in Milano)
2006 ElectroJova - Buon Sangue dopato (Progetto alternativo)

Bibliografija:
Yo, brothers and sisters (1992)
Cherubini (1994)
Il grande boh! (1998)

Link: www.jovanotti.com

Mate Bogut

Objavljeno 03.06.2006.

Vremeplov

Uzmimo punk muziku. Sa glazbenog aspekta lako je reći da je to ... mm... sranje. Ali, to je također sociološki fenomen po svojim sociološkim implikacijama. Mladi ljudi, kao ljudska bića, odgovaraju okolini koja je manje više neprijateljska ili puna nasilja.

John Mclaughlin