Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Lorenzo Cherubini Jovanotti - Emotivni pasaporte s okusom Mediterana

Lorenzo Cherubini Jovanotti - Emotivni pasaporte s okusom MediteranaLorenzo Cherubini, poznatiji kao Jovanotti rođen je 27. rujna 1966. u Rimu. Njegovo porijeklo vuče korijene iz malog sela Cortona, pokraj grada Arezza, gdje je proveo svoje djetinjstvo i gdje se u posljednjih par godina ponovo skrasio.

Nakon rada na raznim lokalnim radio stanicama kao DJ, Lorenzo se seli u Milano gdje ga Claudio Cecchetto poziva na iznimno popularni talijanski Radio Deejay. Njegova strast za glazbom, diskotekama i repanjem vodi ga do snimanja prvog uspješnog singla ”Gimme five”, gdje je B strana ”E’ Qui La Festa?”. Sljede prvi diskografski uradci, rastuća popularnost i konačno album ”Lorenzo 1994” - prvi album kojeg Jovanotti plasira i inozemnoj publici, posebno u Europi i Sjevernoj Americi. ”Serenata Rap” postaje najemitiraniji video na kanalu MTV Latino, tijekom 1994. godine, i Lorenzo je snimio posebnu ”Unplugged” izvedbu baš za tu TV kuću, dok ga je MTV Europe u par navrata zvao da nastupi uživo. Nakon toga Jovanotti se etablira kao jedan od vodećih novih talijanskih glazbenika, s raprodanim koncertima, prodavanim albumima, te s mnogobrojnom publikom i izvan ”velike čizme”.

Njegova talijanska ”kuhinja” u kojoj koristi sve moguće začine različitih glazbenih pravaca, osvježavajuće je slušljiva, inteligentna, osjećajna i duhovita. Dobitna je to kombinacija pametnih tekstova, tipične talijanske ležernosti, neobaveznih pop napjeva, funkyja, pop-rocka, kao i rock melodija i izvrsno smiješanih gore navedenih začina. Živopisna lirika tipa one u filmu ”Mediterraneo” izbija iz gotovo svakog njegovog uratka, a dovedena je do skorog savršenstva na odličnoj best of kompilaciji iz 2001.godine prigodno nazvanoj ”Pasaporte”. Izdanje sadrži sva opća mjesta Cherubinovog rada inspiriranog Bobom Marleyem, talijanskim šansonjerima, hip-hopom, soulom i rockom poput ”Piove”, ”Penso positivo”, ”Bella, y gira gira el mundo”, ”Un rayo de sol en la mano”, ”Ciao Mamma”, ”Per te”, ”Ragazzo fortunato” i ultrahita ”El ombligo del mundo”. Šteta da se i clashovski angažiran singl iz 2003.godine ”Salvami” ne nalazi na best of izdanju, no ionako je nastao dvije godine kasnije.

Posljednje Lorenzovo ostvarenje zove se ”Buon Sangue” objavljeno je ove godine, a album je u Italiji odmah dostigao dvostruku platinastu nakladu. Ovo izdanje obilježila su dva velika singla ”Tanto” i ”Mi fido di te”, koja se intenzivno emitiraju i u hrvatskom radijskom programu. Svoje fanove još uvijek oduševljava inteligentnim, duhovitim i angažiranim tekstovima, jakim ritmom i prepoznatljivom melodioznošću. Jovanotti je već godinama aktivan u svom političko-socijalnom angažmanu, te je glavni talijanski promotor kampanje za oprost novčanog duga zemljama Trećeg svijeta.

Diskografija:
1988 Jovanotti for President
1989 La mia moto
1989 Jovanotti Special
1990 Giovani Jovanotti
1991 Una tribù che balla
1992 Lorenzo 1992
1994 Lorenzo 1994
1995 Lorenzo 90-95
1997 Lorenzo 1997 - L’albero
1999 Lorenzo 1999 - Capo Horn
2000 Lorenzo live - Autobiografia di una festa
2001 Pasaporte - Lo mejor de
2002 Lorenzo 2002 - Il quinto mondo
2003 Collettivo Soleluna - Roma (Progetto alternativo)
2004 Jova Live 2002
2005 Buon Sangue
2006 Buon Sangue Live (Dvd - Live in Milano)
2006 ElectroJova - Buon Sangue dopato (Progetto alternativo)

Bibliografija:
Yo, brothers and sisters (1992)
Cherubini (1994)
Il grande boh! (1998)

Link: www.jovanotti.com

Mate Bogut

Objavljeno 03.06.2006.

Vremeplov

Ne mislim da uspjeh iznenada dođe i da je čovjek onda sretan. Nije tako. Ako ljudi to misle, jako će se razočarati.
Michael Hutchence (INXS)