Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mars festival potvrdio svoju kvalitetu!

Mars festival potvrdio svoju kvalitetu!Mars Festival nastavio je s odličnom ponudom atraktivnih bendova te nam ove godine u Zagreb doveo između ostalih bendove Dredge i 30 Seconds to Mars koji su definitivno opravdali status ’zvijezde večeri’.

U popodnevnim se satima na Marsovski stage popeo Dubrovački Valetudo i otvorio ovogodišnji festival žestokom svirkom da bi se nakon njih pred solidno popunjenim Jedistvom pojavili članovi Vatre.

Američka rock skupina Dredg privukla je veliki broj svojih poklonika te se pokazalo da su dobar odabir za ovaj festival. Njihovim dolaskom na pozornicu dogodio se neki klik kod publike i počeo je pravi spektakl. Pjesma ’Ode To The Sun’ odmah je prepoznata od strane publike, a ostalima poput ’Upon Returning’, ’Information’ i ’Light Switch’ ispunilii su obečanje i osigurali svima dobar provod.

Odlična svirka dobro prihvaćena od publike naznačila je da će i ostatak večeri proči u uzavreloj i pozitivnoj atmosferi okupljenih i bendova.

U 21:30 pred više od 2.500 naguranih mlađih i nešto starijih pretežno ali ne isključivo ženskih fanova izašao je frontmen benda, Jared Leto te je uslijedila očekivana reakcija u vidu vrištanja, suza i smijeha.

Stupivši na stage Jared je odmah pokazao tko je glavni a tijekom koncerta bilo je i više nego očito da je dobro svijestan svoje ’moći’ nad publikom te je njome upravljao doslovce kako je poželio. Svaka njegova molba bila je odmah prihvaćena, svaki njegov mig publika je registrirala od prve, neznam jeli bilo smiješno ili strašno na koji je način ’dirigirao’ većim dijelom publike, no ono što je bilo očito je da je publika bila u transu.

Jared sam po sebi zanimljiva je pojava na glazbenoj sceni, uspješni glumac koji se više nego uspješno ostvario i kroz glazbeni izričaj a koji pritom ne koristi svoj glumački status, štoviše češće ga iritira ta poveznica, dokazao je da je ipak više od ljepuškaste teen zvijezde.

Očito je da dobro koristi svoje glumačko iskustvo, siguran je pred publikom a pozornica mu je prijateljski teritorij no nije baš sve kod njega samo gluma. U njegovoj interpretaciji očito je da on voli to što radi. Kakav je privatno, nije bitno, kakav je glumac, niti to nije bitno, bitno je da je kao glazbenik i zabavljač Jared odličan.

Da se nebi čitava priča svela samo na njega treba napomenuti da je 30 seconds to Mars bend a Jared samo jedan njen dio, malo istureniji prema van no ništa bez Tome Miličevića koji se u jednom trenu nakon dozivanja od strane publike pomalo zbunjen i iznenađen obratio publici na hrvatskom rekavši kako nije očekivao da će ovo raditi, zahvalio se i vratio onome gdje se najbolje osjeća po strani s gitarom, te bubnjaraShannon Leto-a.

Uz hitove ’ Escape’, ’Attack’, ’Edge of the Earth’, ’This Is War’, ’ A Beautiful Lie’, ’ Search and Destroy’, akustični ’Hurricane’ i ’ Alibi’ te na kraju ’The Kill’ i kako je Leto rekao ’pa neka bude Kraljevi i kraljice’ publika je dala sve od sebe da pokaže zadovoljstvo njihovim prisutstvom, pjevalo se, skakalo, čak i čučalo, skandiralo i pljeskalo.

Euforija i veselje, dobra glazba i uvjerljivi 30 Seconds učinili su da njihova svirka od sat i pol uistinu izgleda kao da je prošlo tek 30 sekunda.

Iako siguran u svoj zvijezdani status Jared se nemalo iznenadio hrvatskom publikom te je u više navrata nahvalio obečavši joj i povratak.

Velika završnica raspametila je one u prvim redovima jer je Jared pozvao veći broj djevojaka da se popne na stage, naravno da su čuvari bili zamaskirani među njima i prema potrebi izletavali kako bi obuzdali curice u deliriju. Publika na stageu, publika ispred njega i bend u sredini, tisuće glasova kao jedan i kraj. Bio je to nastup kakav su zaslužili i publika i Mars festival.

Paralelno s događanjima na glavnom stageu u Močvari su se izmjenjivali bendovi različitog glazbenog izričaja koji su također pronašli svoju publiku i obogatili večer svojim nastupima tu su bili žestoki Ignut, osebujna Nina Romić, ozbiljni Mizar, uvijek prihvaćeni Električni orgazam, uvjerljivi i svoji Diskurz i energični Stonebridge.

Uz čestitke bendovima na njihovim nastupima treba čestitati i organizatorima koji su se potrudili na svim razinama od zaliha toaletnog papira u wc-u, ponude pića i pristojnih cijena na šanku preko osiguravanja sigurnog i ugodnog boravka na festivalu do ponude atraktivnih bedova od kojih su Dredge i 30 Seconds To Mars nastupili prvi put pred hrvatskom publikom, a Marsovci su ovim koncertom ujedno i otvorili svoju turneju.

U svakom slučaju s veseljem iščekujemo treći Mars festival, jer očito je da on može ponuditi puno.

Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 13.06.2011.

Vremeplov

Glazba nikada ne bi trebala nanositi štetu.
Robbie Robertson