Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Martensice – Dizajnerska ikona 20. stoljeća

Martensice – Dizajnerska ikona 20. stoljeća“Sretan sam što je novi život udahnut u čizmu“
Dr. Klaus Martens

Od svojih početaka ova čizma može se hvaliti kako je njen jednostavni oblik bio prihvaćen kroz razne sfere. U početku njenoj kvaliteti i udobnosti bili su vjerni radnici dok su kasnije njenu ljepotu prepoznali i pripadnici različitih subkultura. Ova čizma, poznatija pod nazivom Doc Martens, DM’s ili marte postaje dio čovjeka diljem svijeta. Od punkera, metalaca, darkera, rockera pa sve do šminkera. One se mogu kombinirati na radna odjela, vojne uniforme, ali i na haljine. Upravo zbog svog, donekle, klasičnog izgleda cipele Dr. Martensa su „IN“ od dana kad su nastale.

Njihova vječnost je neupitna kao i udobnost. Da su marte vječne pokazuje i nova kampanja u kojoj Kurt Cobain, Sid Vicious, Joe Strummer i Joey Ramone, inače kultni glazbenici nose ove čizme i na nebu. Cilj ove kampanje je da se istakne trajnost čizama, kako neki smatraju, na pomalo bizaran način. Bez obzira na razne kampanje svjedoci smo da su one spremne za svako godišnje doba, pa čak i ljeto voli. Zašto su marte dostigle status kulturnog značenja i koja je njihova ljepota možemo saznati ako se vratimo 62 godine unatrag kada su i nastale prve marte.

Povijest ovih čizama je duga i zanimljiva. Dr. Klaus Martens, inače liječnik u njemačkoj vojsci, za vrijeme svog dopusta 1945. godine u Bavarskim alpama iščašio je gležanj. Čizme koje je nosio nisu bile udobne za njegovo stopalo te je on omekšao kožu čizama, a u potplate upuhao zrak. Ipak htio ih je poboljšati, a prilika mu se pružila kada su Amerikanci bombardirali njemačke gradove. Za vrijeme bombardiranja ljudi su opustošili dućane dok je on iz kožarske radione uzeo kožu i napravio sasvim nove čizme. Odbačenu gumu s kotača Luftwaffe aviona koristio je za izradu potplata. Time počinje revolucija martensica. S prijateljem dr. Herbertom Funckom, 1947. godine, započinje širu proizvodnju čizama sa zračnim jastukom. Uglavnom ih prodaju po Njemačkoj i to ženama iznad 40 godina. Zbog svoje udobnosti i mekih potplata najviše su ih kupovale čistačice, kuharice i žene sličnih zanimanja čiji je posao zahtjevao puno stajanja. Prvu veliku tvornicu otvorili su u Münchenu 1952. godine. U Engleskoj 1959. godine, tvrtka R. Griggs Group Ltd., je kupila patent za izradu čizama te krenula u proizvodnju. Novitet kod ovih čizama je unikatni džon sa zračnim jastukom te su poboljšali potplat, posebno, pete čime su pridonijeli boljoj kvaliteti i udobnost pri nošenju. Dodali su i poznati “yellow stripe“ ( prošivene sa žutim rubom), a potplatama dali ime AirWair. 1.4.1960. proizvedene su prve marte u Engleskoj te zbog toga ovaj model dobiva ime 1460. Imale su 8 rupica i bile su boje višnje. Bile su prepoznatljive zbog svoje kvalitete i izdržljivosti te su ih u kasnim 60-tim kupovali poštari, policajci i tvornički radnici.

Marte u 60–ima ostavljaju svoj trag, iako ne zaostaju u 70-ima, pa ih u 80-ima obožavaju dok svoj vrhunac doživljavaju u 90-ima. Pitate se zašto?

Skinhead je pokret koji se javlja u Engleskoj krajem 60 –tih zbog različitih provokacija na političko i gospodarsko stanje u državi. Osim obrijanih glava i sklonosti prema nasilju i marte su bile dio njihovog obilježja. U početku su nosili vojne i rudarske cipele sve dok nisu prepoznali kvalitetu i ostale užitke koje su im martensice pružile. Bile su im zanimljive zbog čelične kapice, koju je policija klasificirala kao ofenzivno oružje. Pripadnici ovog pokreta vjerni su im do danas. Oni se međusobno razlikuju po političkom opredjeljenju, pa npr. ”naci skinse” možemo prepoznati po bjelim vezicama na svojim martama. Pripadnici ovog pokreta kapice na svojim martama bojali su u boje nogometnih klubova za koje su navijali te ih kombinirali s tregerima.

Punk nastaje u drugoj polovici 70-tih godina te se u svom izvornom obliku suprostavlja rocku jer su smatrali da u ovoj vrsti glazbe fali uzbuđenja koje oni žele vratiti glazbi. I u njihovoj odjeći marte su imale posebno mjesto, a kombinirali su ih s rasparanom odjećom punom ziherica. Pete Townshead, gitarist grupe Tho Who, model 1460 nosi na pozornici za vrijeme svojih nastupa. Vjernost prema martama može se vidjeti i u filmskoj verziji njegove rock opere “Tommy“ redatelja Ken Russella, čiju glavnu ulogu tumači Elton John koji nosi marte s potplatom od metra i pol. Kontroverzni film “ Paklena naranča“ Stanleya Kubricka na veliku je radost prikazan u Engleskoj i njegovi sljedbenici počinju ih masovno nositi iako ih glumci u filmu ustvari i ne nose. Ian Dury, kultni muzičar s jedinstvenim stilom, tvorac hita ”Sex And Drugs And Rock and Roll”, na naslovnici albuma (1975.) “ New Boots and Panties“ nosi svoj par marti. Klasici punka The Clash, The Ramones, Sex Pistols, Damned i Buzzcocks također nezaobolazno nose marte. 1978. pojavljuju se pokret ”OI! Punk” (pokret koji je spoj skinheada i punka) i njegovi sljedbenici nose masivne marte s 22 rupe. Razvija se i ”anarho punk” koji prvenstveno propagira anarhizam te se bore za prava životinja, slobodu i sve ostalo što ih smeta. Pripadnici ove subkulture nosili su marte s crvenim vezicama te se time isticali iz mase. Marte su se već u 70-tima pojavile kao identitet koji razlikuje pojedinca od ostalih, da li u političkom, glazbenom ili nekom trećem opredijeljenju. Veliku ulogu u svemu tome pridonijeli su i razni poznati izvođači koje su fanovi slijedili u svemu pa tako i u oblačenju.

Početkom 80-tih pojavljuje se ”novi ska val” koji osvaja neku novu mladež. Marte se usklađuju s dvobojnim odijelima i razdijeljenim šeširima. Koliko su marte bile obožavane možemo vidjeti i kod grupe Madness koji snimaju par spotova u kojima kupuju cipele u dućanu. Crna marta krasi i ljubitelje gothic i dark kulture. 1985. je godina je u kojoj se počinju proizvoditi i ženski brojevi. U to vrijeme grupa Bend King svojim singlom “Love and Pride “ osvaja britanske top ljestvice, a u istoimenom spotu članovi grupe farbaju svoje marte. Fanovi su im uglavnom ženskog roda te su im draže marte u raznim bojama, a i počinju ih kombinirati s raznim haljinama.

Marte su u 90-ima postale kult jer ih nose svi samo u nekim drugim kombinacijama ovisno o glazbi koju slušaju ili o kultu kojem pripadaju. Grupe Mudhoney i Nirvana, tad prodaju svoje albume širom svijeta, a njihovi fanovi ih nose nezavezane. U Ameriku su stigle preko hard core bendova, dok ih grunge popularizira na Dalekom Istoku. Nove interese za pop muziku u Velikoj Britaniji, sredinom 90-ih, stvaraju novi bendovi poput Blura, Oasisa, Suede... i oni, ”gle slučajnosti” nose martensice. Vrlo su popularne i među zvijezdama poput Madonne, Red Hot Chilli Pepersa, Prodigya, Depeche Modea i mnogih drugih svijetu znanih pop imena.

Marte su svoj put našle i do Hrvatske. Wulf Sport, zastupnik za Hrvatsku, marte promovira od 1994. godine na raznim događanjima poput Crnog Mačka, Fiju Briju i slično, dok su svoje obavezno mjesto u ormaru pronašle kod Damira Urbana, Darka Rundeka, Ivanke Mazurkijević, Pipsa, Jinxa i svih ostalih koji cijene kvalitetu i udobnost ovih cipela. Za Damira Urbana možemo reći da je legenda u martama. Osim na nastupima, omotima albuma svoje marte kao bitnu stvar ističe i u svom spotu za pjesmu “Mala Truba“. Svi se sjećamo posljednje scene u spotu kada ”umirući” Urban čvrsto drži svoje marte željeći s njima ostati ”do kraja”.

Do 2000. godine proizvedeno je preko 3000 stilova Dr. Martensa o čemu ni sam Klaus Martens nije mogao sanjati. Cipele Dr. Martensa hit su među mladima i svima onima koji se osjećaju mlado već pune 62 godine. Ove čizme mogu pisati povijest, jer se njihova revolucija neće nikada završiti. One su jedne, jedinstvene, one su Dr. Martens!

Link: www.drmartens.com

Kontroverzna reklamaSerena Calderara

Objavljeno 09.11.2007.

Vremeplov

Ne možeš se odreći nečega u što stvarno vjeruješ zbog financijskih razloga. Ako umreš pokraj ceste - neka bude, ali da znaš da si se trudio. Deset minuta na glazbenoj sceni jednako je stotini godina izvan nje.
Robert Plant (Led Zeppelin)