Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Massive Attack - Soundtrack za život generacije X

Massive Attack - Soundtrack za život generacije XMassive Attack jedna je od najutjecajnijih i najinovativnijih grupa ”generacije X”. Njihov hipnotički zvuk zacrtao je put gotovo svoj drugačijoj plesnoj glazbi 90-tih, s predvodnicima kao što su Portishead, Sneaker Pimps, Beth Orton, te Tricky. Povijest im datira od 1983. u formaciji imena The Wild Bunch, jednog od najstarijih i najuspješnijih sound-system/DJ kolektiva na britanskoj sceni; voljenih zbog nevjerojatne integracije širokih glazbenih stilova; od punka do reggaea s laganim uključivanjem R&B-a, njihovi su partiji postali događaji koji se nisu propuštali među bristolskom publikom. U danima najveće slave privlačili su mase u takvom broju da je lokalna scena jednostavno stala.

Kada se the Wild Bunch raspao polovicom ’80-tih, dva njegova osnivača - Andrew ”Mushroom” Vowles i Grant ”Daddy G” Marshall - ujedinjuju snage s lokalnim graffiti umjetnikom 3D (pravog imena Robert del Naja) kako bi osnovali Massive Attack 1987. Još jedan Wild Bunch član, Nellee Hooper, radi istovremeno u svojoj novoj grupi i novom projektu svijetu poznatom pod imenom Soul II Soul. Prvi single grupe Massive Attack, ”Daydreaming”, objavljen je 1990. sa toplim vokalom pjevačice Share Nelson i rap umijećem mladog Trickyja. Slijedi klasik ”Unfinished Sympathy” te za njime ”Safe From Harm”. Konačno, 1991. Massive Attack objavljuje debut LP, ”Blue Lines” koji postiže nevjerojatan komercijalan uspjeh. Nelson, koja je svojim glasovnim sposobnostima ostavila traga na brojnim i danas pamćenim pjesmama s tog albuma, krenula je u solo karijeru dok je grupa, pokušavajući izbjeći bilo kakve implikacije oko američke politike prema Iraku, skratila ime na jednostavno ”Massive”.

Nakon tri godine pauze, ponovno pod punim imenom Massive Attack na glazbenu se scenu vraćaju albumom ”Protection” na kojem ponovno surađuju s Hooperom i Trickyjem, te novim vokalnim snagama Nicolette, te članicom Everything but the Girl, Tracey Thorn. Tri singla - ”Karmacoma,” ”Sly” te naslovna pjesma albuma - objavljeni su samostalno te remiksirani od strane Mad Professora te objavljeni pod albumom imena ”No Protection”. Usljedila je duža turneja te u sljedećih nekoliko godina Massive Attack se uglavnom bavi remixevima za glazbenike kao što su Garbage, Madonna, Bowie i drugi. Kako bi promovirali svoj nastup na godišnjem Glastonbury glazbenom festivalu, grupa objavljuje EP imena ”Risingson” u ljeto 1997. Treći album, ”Mezzanine”, pojavljuje se sredinom 1998. Na albumu gostuje reggae pjevač Horace Andy, označavajući time treći uzastopni rad s grupom. Vokale su preuzele The Cocteau Twins članica Elizabeth Fraser te nova zvijezda Sara Jay. Mezzanine je postao kultni hit među kritičarima, obožavateljima i u klubovima širom svijeta predvođen hitovima kao što su ”Teardrop” i ”Inertia Creeps”. Uvodeći gitare navelika vrata i još mračniji zvuk, ”Mezzanine”je oduševio kritičare, ali i donio probleme u bend. Nezadovoljan sve većim udaljavanjem od prvotnog zvuka Massive Attacka, Mushroom napušta grupu za vrijeme američko-europske turneje. Del Naja i Marshall nastavljaju kao duo, surađujući s imenima kao što su David Bowie i The Dandy Warhols, no Marshall se uskoro posvećuje svojoj obitelji te tako nastaje petogodišnja pauza u radu grupe.

Odlaskom Mushrooma gotovo je nestalo i melodije, pa je album grupe ”100th Window” iz 2003. bio pomalo čudna smjesa elektronike i ambijentalnih, mračnih, gotovo klaustrofobičnih aranžmana. Teško je taj album uopće nazvati djelom cijelog benda, jer osim Mushrooma na albumu nije surađivao niti Daddy G, pa je to ostvarenje najbolje gledati kao solistički uradak 3Da, uz suradnju reggae legende Horacea Andyja koji je gostovao na svim dosadašnjim albumima i Sinead O’Connor na vokalu. U sklopu turneje kojom su promovirali ”100th Window” grupa je nastupila i u Zagrebu ponudivši nezaboravnu glazbenu večer na Šalati. Time smo se uvjerili da su live Massive Attack nevjerojatno jaki i kompaktni u bendovskoj izvedbi poznatih klasika.

Krajem 2004. godine napravilii su glazbu za film ”Danny The Dog” što je samo jedan od mnogih njihovih angažmana za filmove i druge ne-glazbene projekte. Novi album ”Weather Underground” se očekuje tek krajem ove godine, a u međuvremenu Massive Attack objavljuju kolekciju hitova pod nazivom ”Collected”. Radi se o dvostrukom izdanju, gdje su prvi disk sastavili sami članovi grupe prema svojim najdražim pjesmama kao što su ”Unfinished Sympathy”, ”Safe From Harm”, ”Protection”, ”Teardrop” ili ”Angel”. Drugi disk sastoji se od raznih rariteta i remasteriranog materijala, uz nove pjesme i DVD sa svim videospotovima. Jedna od novih pjesama je i ona pod nazivom ”Live With Me” koja će kao prvi singl biti u Britaniji objavljena 13. ožujka, a kao gost na vokalu pojavljuje se Terry Callier. Album ”Collected” izlazi 27. ožujka.

Osnovani: 1987 u Bristolu, Engleska
Članovi: Robert ”3D” del Naja, Grant ”Daddy G” Marshall, Andrew ”Mushroom” Vowles
Stil: Electronica, Trip-Hop, Club, Alternative, Pop, Rock.

Diskografija:
Blue Lines, Wild Bunch / Virgin Records 1991
Protection, Wild Bunch / Virgin Records 1994
No Protection (Rmx by Mad Professor), Wild Bunch / Virgin Records 1995
Mezzanine, Circa Records / Virgin Records 1998
100th Window, Virgin Records 2003
Danny The Dog (Soundtrack), Virgin Records 2004
Collected, EMI 2006.

Mate Bogut - Artist info

Objavljeno 18.03.2006.

Povezani članci

Vremeplov

Heroji su za klince, s godinama se to pretvara u poštovanje.
Andy Summers ( iz perioda rada sa The Police)